ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΦΕΚ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΦΕΚ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ

Στη Γενική Συνέλευση της Ε.Φ.Ε.Κυπρίων Αθήνας που πραγματοποιήθηκε σήμερα 05/12/2010 και εκπροσωπεί πέραν των 4000 Κυπρίων φοιτητών, αποφάσισε τα εξής:

Τα τελευταία χρόνια εκδηλώνεται μια γενικευμένη επίθεση στην παιδεία και το χαρακτήρα της ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, με σκοπό την υποταγή της στις ανάγκες του κεφαλαίου. Επιχειρείται μια ολοένα και πιο στενή σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την ελεύθερη αγορά και τις ανάγκες των πολυεθνικών. Το 1999 η Διακήρυξη της Μπολόνια σε επίπεδο ΕΕ σηματοδοτεί μια νέα φάση, αφού ανατρέπει συθέμελα τον κοινωνικό χαρακτήρα της παιδείας και την υποτάσσει στα συμφέροντα του κεφαλαίου και των επιχειρήσεων. Έτσι «γεννήθηκε» ο νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ και η προσπάθεια κατάργησης του άρθρου 16 την περίοδο 2006 και 2007, που ισοδυναμούν με λειτουργία των ΑΕΙ σαν επιχειρήσεις, μείωση της χρηματοδότησης, ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, περικοπές σε σίτιση-στέγαση και συγγράμματα, παρέμβαση των εταιρειών-χορηγών στο περιεχόμενο των σπουδών και της έρευνας κλπ. Σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο δεν ταιριάζει η συνδικαλιστική και πολιτική δράση εξ’ ου και προωθείται η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Αιχμή του δόρατος αυτής της επίθεσης, υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια ο νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ και η προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 16 του ελληνικού Συντάγματος, με τα οποία επιβάλλονται νέοι φραγμοί στις σπουδές και τη μόρφωση, την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία στα ιδρύματα, την υποβάθμιση στο περιεχόμενο των σπουδών και την επιβολή διδάκτρων στους αλλοδαπούς φοιτητές..

Μαχητικό και έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε αντιφοιτητικό μέτρο που θα προωθηθεί από την Ελληνική κυβέρνηση, στα χνάρια της προηγούμενης, είναι το ελληνικό φοιτητικό κίνημα, έχοντας ως βασικό άξονα της δράσης του το αίτημα για ενιαία ανώτατη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Για το λόγο αυτό χαιρετίζουμε τη σύσταση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, το οποίο εδώ και ένα χρόνο καλύπτει το μεγάλο κενό που έχει δημιουργήσει με την απουσία του για χρόνια το δευτεροβάθμιο συντονιστικό όργανο των φοιτητών, αφού η ΕΦΕΕ εδώ και 16 χρόνια παραμένει ακατάρτιστη.

Θεωρούμε ότι οι Κύπριοι φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι ταυτόχρονα κομμάτι του ελληνικού φοιτητικού κινήματος και δεν πρέπει να μένουν αδιάφοροι. Η αξία των πτυχίων των ελληνικών πανεπιστημίων είναι και δική μας υπόθεση. Το κόστος σπουδών αφορά όλους τους φοιτητές πόσο μάλλον εμάς που ερχόμαστε από το εξωτερικό. Η απόκρουση των επιταγών της «Μπολόνια» στην Ελλάδα θα είναι νίκη για το φ.κ. σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Όσοι επιχειρούν να κατεδαφίσουν τη δημόσια παιδεία θα ξαναβρούν μπροστά τους, τους φοιτητές ενωμένους σε μια γροθιά μαζί με τους εργαζόμενους και τους μαθητές. Το δικαίωμα στη μόρφωση δεν παζαρεύεται.

Κάποια από τα βασικά ζητήματα που θέτει το ΜΑΣ είναι: δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορές για όλους τους φοιτητές και τους σπουδαστές, ανέγερση εστιών. Μηνιαίο επίδομα ενοικίου 440 ευρώ σε όλους τους φοιτητές και σπουδαστές που είναι από άλλες πόλεις. Δωρεάν παροχή όλων των απαιτούμενων συγγραμμάτων. Κατάργηση κάθε είδους διδάκτρων, συμπεριλαμβανομένων και των μεταπτυχιακών. Πτυχία με αξία που να μας εξασφαλίζουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών και σπουδαστών. Ουσιαστική μόρφωση για ανασυγκρότηση μιας πραγματικά Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης. Να αποσαφηνιστεί άμεσα το αντικείμενο σπουδών των ΤΕΙ και ο ρόλος τους στην παραγωγή κ.α.

Η Γενική Συνέλευση της ΕΦΕΚ Αθήνας αποφασίζει τη συμμετοχή του συλλόγου σε όλες τις κινητοποιήσεις και δραστηριότητες του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στη βάση του διακηρυγμένου πλαισίου αιτημάτων του που αφορούν την παιδεία και τις ανάγκες των φοιτητών. Παράλληλα, μέσα από την συμπόρευση με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών η ΕΦΕΚ Αθήνας θα εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράταξη της με τον εργαζόμενο λαό της Ελλάδας που δέχεται σήμερα την επίθεση του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου ενώ ταυτόχρονα συκοφαντείται πως δεν αγαπά την πατρίδα του επειδή αρνείται να πληρώσει την κρίση. Μαζί με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Ελλάδας, το Π.Α.ΜΕ. θα δυναμώσουμε τους αγώνες για προάσπιση αλλά και διεύρυνση των εργατικών και κοινωνικών κατακτήσεων του ελληνικού λαού.

 

05.12.2010

Comments are closed.