Άμεσα να ικανοποιηθούν τα δικαία αιτήματα του έκτακτου διδακτικού προσωπικού και των συμβασιούχων 407.

Άμεσα να ικανοποιηθούν τα δικαία αιτήματα του έκτακτου διδακτικού προσωπικού και των συμβασιούχων 407.

 

Η εκτελεστική γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές να στηρίξουν  τον αγώνα των συμβασιούχων καθηγητών. Έχουν μείνει για μήνες απλήρωτοι, χωρίς συμβάσεις εργασίας εδώ και καιρό, με μισθούς εξευτελιστικούς.

 

Ο αγώνας τους είναι και δικός μας. Οι περικοπές σε κονδύλια με πρόσχημα την οικονομική κρίση, έχουν γενικεύσει τις ελαστικές μορφές εργασίας στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Τα ιδρύματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν ή στην καλύτερη των περιπτώσεων λειτουργούν με προβλήματα. Αποτέλεσμα αυτής της άθλιας κατάστασης είναι οι συμβασιούχοι καθηγητές να είναι απλήρωτοι και οι φοιτητές να στοιβάζονται σαν τις σαρδέλες στα «μονά εξάμηνα» και να μπαίνουν σε λίστα αναμονής για να παρακολουθήσουν ένα εργαστήριο.

 

Η μαύρη συμμαχία κεφαλαίου, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΕΕ, Τρόικας είναι ένοχη! Αυτή είναι η παιδεία που ετοιμάζουν για το λαό. Αυτά που βιώνουν σήμερα συμβασιούχοι καθηγητές και σπουδαστές είναι τα «προεόρτια» του μνημονίου διαρκείας και του «μνημονίου της παιδείας» που ετοιμάζεται να φέρει μέσα στο Μάρτη το υπουργείο. Με το νέο νόμο-πλαίσιο μετατρέπουν τα ιδρύματα σε επιχειρήσεις. Ανοίγει ο δρόμος για να μπουν τα δίδακτρα. Καταργούν τη φοιτητική μέριμνα και συρρικνώνουν τις υποδομές. Τα προγράμματα σπουδών γίνονται μενού χωρίς καμία συνοχή. Τα ΤΕΙ γίνονται ΙΕΚ.

 

Βαριές ευθύνες έχουν και οι καθηγητές-στελέχη επιχειρήσεων που βρίσκονται στις διοικήσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι ηγεσίες ΠΟΣΔΕΠ και ΟΣΕΠ-ΤΕΙ. Είναι άνθρωποι του κεφαλαίου, προωθούν την πολιτική ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, βάζοντας πλάτες στην πορεία των αντιδραστικών αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χρησιμοποιώντας το «αυτοδιοίκητο» των ιδρυμάτων για να κατευθύνεται στους νόμους της αγοράς και στην εμπορευματοποίηση των σπουδών.

 

Απαιτούμε:

·       Να υπογραφούν άμεσα οι συμβάσεις και να πληρωθούν όλα τα χρωστούμενα του έκτακτου διδακτικού προσωπικού και των συμβασιούχων 407 στα ΑΕΙ.

·       Να διασφαλιστούν για τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα.

·       Να διασφαλιστούν μισθοί αξιοπρέπειας για τους διδάσκοντες 407 των Πανεπιστημίων, ώστε να μην εξωθούνται να γίνουν μεσάζοντες των επιχειρήσεων και συμφερόντων.

·       Να καταργηθεί κάθε μορφή ελαστικής μορφής απασχόλησης μέσα στα ιδρύματα.

Comments are closed.