Σχόλιο
Για το πόρισμα της Διεθνής Συμβουλευτικής Επιτροπής
Τίποτα νέο δεν μας είπε η επιτροπή των «διεθνής επιτροπή των σοφών». Στην πραγματικότητα με το πόρισμα της προσπαθεί να ξανασερβιρει στο λαό τον νόμο πλαίσιο του υπουργείου. Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό άλλωστε η σύνθεση της μαρτύρα τον ρόλο που παίζει. Σε αυτήν την επιτροπή συμμετέχουν πρώην υπουργοί Παιδείας, πρυτάνεις και πρόεδροι ξένων πανεπιστημίων άνθρωποι των επιχειρήσεων. Η ταύτιση των απόψεων της επιτροπής με τις θέσεις του υπουργείου είναι τουλάχιστον σατανική…
1. «Ανάμεσα σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ και σε μερικές άλλες χώρες (Αυστραλία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Κορέα, Μεξικό), η Ελλάδα παρουσιάζει τις υψηλότερες δαπάνες ανά φοιτητή και τη μεγαλύτερη αύξηση στις δαπάνες αυτές μεταξύ 1995 και 2005».
Με λίγα λόγια προτείνουν την περικοπή των δαπανών για την εκπαιδευτική διαδικασία (βιβλία, αναλώσιμα κλπ) και την μέριμνα(σίτιση στέγαση μεταφορές). Θέλουν να φορτώσουν τα βάρη εξολοκλήρου στις πλάτες των φοιτητών και των οικογενειών τους, βάζουν δίδακτρα.
2. «Κάθε ίδρυμα πρέπει να είναι σε θέση να διαχειρισθεί και να υποστηρίξει τις επιλογές του και να εντοπίζει πρόσθετους πόρους οι οποίοι θα βοηθήσουν το ίδρυμα στην επίτευξη των στόχων του».
Δηλαδή οι επιχειρήσεις να μπαινοβγαίνουν, καλό-υποδεχόμενες από πανεπιστημιακές διοικήσεις και καθηγητές που, με το αζημίωτο βέβαια, θα λειτουργούν ως manger των επιχειρήσεων και ως άνθρωποι της κυβέρνησης και του κεφαλαίου.
3. «Διετή περιφερειακά κολέγια ως κομμάτι της μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.»
Δηλαδή η πρόταση του υφυπουργού πανάρετου. Θέλουν να μετατρέψουν τα ΤΕΙ σε δίχρονα ΙΕΚ.
4. «Οι πανεπιστημιακοί χώροι δεν είναι ασφαλείς, ενώ το Σύνταγμα επιτρέπει στην πανεπιστημιακή ηγεσία να προστατεύει τους πανεπιστημιακούς χώρους από στοιχεία που επιδιώκουν την πολιτική αστάθεια».
Προτείνουν την κατάργηση του άσυλου. Στα ΑΕΙ και ΤΕΙ επιχειρήσεις που ετοιμάζουν δεν χωραει άσυλο.
Οι φοιτητές, οι σπουδαστές και οι οικογένειες τους, έχουν βιώσει στο πετσί τους την «σοφία» των ανθρώπων του κεφαλαίου.
Να δυναμώσει η πάλη για να φύγουν οι επιχειρήσεις από τις σχολές, για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία, για δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, όλων των φοιτητών και των σπουδαστών.
Σήμερα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για την εξουσία που η παιδεία θα είναι πραγματικά λαϊκή.