Δελτίο τύπου από την σύσκεψη εργαζομένων στην απογραφή

 

 

 

Δελτίο Τύπου

Το ΠΑΜΕ και το ΜΑΣ καλούν σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 7/6 στις 11πμ έξω από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (Πειραιώς 46 & Επονιτών).

 

Την Τετάρτη 1η Ιούνη πραγματοποιήθηκε πλατιά σύσκεψη νέων εργαζόμενων που εργάστηκαν στην πρόσφατη απογραφή, ώστε να αντιμετωπιστούν ενιαία και οργανωμένα οι εκβιασμοί και οι απειλές, η συνεχιζόμενη κοροϊδία και ο εμπαιγμός.

 

Στην απογραφή ένας μεγάλος στρατός ανέργων κυρίως φοιτητές, κλήθηκε με το κριτήριο της ανεργίας να εργαστεί χωρίς σύμβαση, χωρίς ασφάλιση και κακοπληρωμένα με μισθούς-κοροϊδία. Ο κάθε απογραφέας πληρώνεται με 1,7€ το διαμέρισμα και 1,3€ το κάθε μέλος οικογένειας. Σε αυτά τα ποσά θα υπάρξουν κρατήσεις οι οποίες δεν αφορούν ασφαλιστικά δικαιώματα αλλά φόρους. Κανένας εργαζόμενος δεν έχει υπογράψει σύμβαση, δε γνωρίζει ποτέ θα πληρωθεί και πόσο. Η κυβέρνηση πατάει πάνω στη δυσκολία που έχει αυτό το περιστασιακά-ανοργάνωτο κομμάτι εργαζόμενων να συντονιστεί και να διεκδικήσει. Μέσω διάφορων “υπευθύνων” ή με εκτεταμένες διαρροές, δημιουργούν συγχύσεις και αβεβαιότητα στους εργαζόμενους. Η περιστασιακή εργασία των 15 ημερών στους απογραφείς και των 4 μηνών στους τομεαρχες, τους κάνει πιο αδίστακτους. Εμπαίζουν κυριολεκτικά χιλιάδες νέους, εκβιάζουν και απειλούν.

 

Οι εργαζόμενοι που δούλεψαν στην απογραφή δεν το έκαναν για χόμπι. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι άνεργοι, σπουδαστές που εργάστηκαν για να ενισχύσουν το οικογενειακό εισόδημα, για να καλύψουν βασικά έξοδα. Κανείς δε δούλεψε για πλάκα ή τζάμπα.

 

Καλούμε όλους τους απογραφείς να αντιμετωπίσουν αγωνιστικά το καθεστώς εκμετάλλευσης και κοροϊδίας, να οργανώσουν την πάλη τους. Η κατάσταση που αντιμετωπίζετε σήμερα δεν είναι προσωρινή, δεν είναι κατάσταση που συναντάτε σε ένα μεταβατικό στάδιο της ζωής σας ή πρόσκαιρο φαινόμενο λόγω της κρίσης.  Ακουμπάει στη σταθερή κατεύθυνση που υπάρχει για επέκταση της μερικής εργασίας, το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Η κυβέρνηση μέσω της “ανεξάρτητης” Στατιστικής Αρχής σας παραδίδει τα πρώτα μαθήματα εκμετάλλευσης. Να μη γνωρίζετε τα δικαιώματα σας, να είστε πειθαρχημένοι στον εργοδότη σας χωρίς να διεκδικείτε.

 

Η εμπειρία από την απογραφή αποτελεί δίδαγμα για κάθε νέο και νέα. Όλοι στα σωματεία. Ακόμα και μια ώρα ή βδομάδα ή 6 μήνες να πιάσει ένας εργαζόμενος δουλειά δεν επιτρέπεται να είναι μόνος. Η εκμετάλλευση δεν ξεχωρίζει ούτε μόνιμους ούτε περιστασιακά εργαζόμενους, ούτε νέους ούτε παλιούς. Αν δεν υπάρχει οργάνωση, οι εργαζόμενοι αποτελούν εύκολη λεία για τους εκμεταλλευτές.

 

Να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι μας. Σε κάθε πανεπιστήμιο και ΤΕΙ, σε κάθε γειτονιά, να μην αφεθεί εργαζόμενος-απογραφέας μόνος του.

 

 

Να διεκδικήσουμε:

 

Την άμεση πληρωμή των απογραφέων-τομεαρχων. Να δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

-Οι άνεργοι που εργάστηκαν για 15 μέρες να συνεχίσουν να βρίσκονται στο ταμείο ανεργίας εφόσον το επιθυμούν.

-Οι κρατήσεις να αφορούν ένσημα και ασφαλιστική κάλυψη. Υπάρχουν εργαζόμενοι που χρειάζονται ένσημα για ανανέωση βιβλιαρίου. Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει εκτεθειμένος.

-Να αναγνωριστεί ως προϋπηρεσία η εργασία στην απογραφή.

Comments are closed.