Δελτίο τύπου 6/6/11 για τη συνάντηση με τη Διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ (απογραφεις-τομεάρχες)

          Δελτίο Τύπου

Το ΠΑΜΕ, το ΜΑΣ, εργαζόμενοι που δούλεψαν στην πρόσφατη απογραφή, προχωρήσαμε σήμερα σε παράσταση διαμαρτυρίας και συναντηθήκαμε με τη Διοίκηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ώστε να πάρουμε απαντήσεις στα αιτήματα που είχαμε βάλει όσον αφορά την πληρωμή των δεδουλευμένων και το ζήτημα της ασφαλιστικής κάλυψης.

Από τη συζήτηση φαίνεται ότι ο εμπαιγμός και η κοροϊδία συνεχίζεται. Οι απαντήσεις που μας δόθηκαν από τη Διοίκηση είναι προκλητικές. Οι δηλώσεις στήριξης και κατανόησης στα αιτήματα και στα ερωτήματα που παραθέσαμε είναι υποκριτικές αφού στην πράξη η Στατιστική Αρχή δήλωσε αναρμόδια να απαντήσει θετικά, κρύφτηκε πίσω από νόμους, άλλους Οργανισμούς και Υπουργεία, αρνήθηκε το κάλεσμα μας ώστε να πάρει δημόσια θέση στήριξης.

Το κράτος μεσώ της Στατιστικής Αρχής προχώρησε σε καραμπινάτες παρανομίες. “Προσέλαβε” δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους κυρίως νέους και ανέργους, με ξεκάθαρο καθεστώς μαύρης-ανασφάλιστης εργασίας. Χωρίς να κάνουμε διαχωρισμό ανάμεσα σε απογραφείς και τομεάρχες η κατάσταση στους εργαζόμενους τομεάρχες δείχνει πιο καθαρά και συνολικά το μέγεθος της παρανομίας. Οι τομεάρχες εργάστηκαν για 4 μήνες με 300€ το μήνα καθαρά (άλλο τόσο είναι οι κρατήσεις) χωρίς να έχουν υπογράψει τίποτα, ανασφάλιστοι. Αυτό το χρονικό διάστημα με τα αντίστοιχα ένσημα που θα έπρεπε να πάρει ο κάθε τομεάρχης θα αρκούσαν για την έκδοση βιβλιαρίου ασθενείας. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση για τους απογραφείς που εργάστηκαν για 20 μέρες, ειδικά σε συνθήκες που ένας νέος εργάτης κυνηγά το ένσημο με το δίκανο.

Την ίδια στιγμή που η Στατιστική Αρχή ως “εργοδοσία” δε δίνει τη δίκη της εισφορά για να ασφαλίσει τους εργαζόμενους κάνει κρατήσεις κοντά στο 25% πάνω στα δεδουλευμένα. Κρατήσεις που αφορούν διάφορους οργανισμούς που δεν έχουν σχέση με την εργασία των απογραφέων πχ ΜΤΠΥ, ΟΓΑ, 20% φόρους. Δηλαδή από τη μια το κράτος προσέλαβε με μαύρη-ανασφάλιστη εργασία και απαλλάχθηκε από τις εισφορές του από την άλλη οι εργαζόμενοι δεν απαλλάσσονται από τις δίκες τους, πληρώνουν μέχρι και το τελευταίο χαρτόσημο, συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο το πόσο που στο τέλος θα πάρουν.

Όσον αφορά το ερώτημα που καίει όλους τους εργαζόμενους για το θέμα της πληρωμής των δεδουλευμένων συναντήσαμε εκ νέου υποκριτική κατανόηση αφού υψώθηκε τοίχος, αναρμοδιότητα και μετάθεση ευθυνών. Η Διοίκηση ανέφερε πως δεν είναι στο χέρι της για να μας διαβεβαιώσει το πότε θα πληρωθούν οι χιλιάδες τον απογραφέων και ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πιέσει καταστάσεις, παρόλο που τα χρήματα υπάρχουν ήδη από 2008 όταν και εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός για την απογραφή.

Η κυβέρνηση μεσώ της Στατιστικής Αρχής πάτησε πάνω στη δυσκολία που έχει αυτό το περιστασιακά-ανοργάνωτο κομμάτι εργαζόμενων να συντονιστεί και να διεκδικήσει, επένδυσε στην αδυναμία οργάνωσης των απογραφέων-τομεαρχών, στην οξυμένη ανάγκη για μεροκάματο. Άφησε σκόπιμα όλο αυτό το διάστημα τους εργαζόμενους στην ανασφάλεια και χωρίς ενημέρωση, συνειδητά άφηνε να επικρατεί έντονη φημολογία για το πότε-πως και από που θα πληρωθούν, πολλαπλασίασε  απειλές και εκβιασμούς σε εργαζόμενους που έψαχναν τρόπο για να κατοχυρώσουν την πληρωμή τους.

Σε μια περίοδο που η ανεργία θεριεύει και η μερική εργασία επεκτείνεται, το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων και η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης αποτελούν σταθερό πόθο της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Η κυβέρνηση μέσω της “ανεξάρτητης” Στατιστικής Αρχής μας παράδωσε τα πρώτα μαθήματα εκμετάλλευσης.

Καλούμε όλους τους απογραφείς και τομεάρχες από αύριο να πάνε στα  παραρτήματα της ΕΛΣΤΑΤ σε όλη τη χώρα και να πάρουν πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής από τον Επόπτη ή το Βοηθό Επόπτη της περιοχής στην οποία έχουν εργαστεί. Το πρωτόκολλο αυτό αποτελεί πιστοποιητικό για όσα σπίτια και όσο πληθυσμό απέγραψε ο καθένας. Αποτελεί εγγύηση για την εξασφάλιση και το μέγεθος της πληρωμής μας. Επίσης οποίος απογραφέας και τομεάρχης το επιθυμεί να ζητήσει πιστοποιητικό ότι εργάστηκε, “χαρτί” που μπορεί να αξιοποιηθεί ως προϋπηρεσία.

Με βάση την ανακοίνωση της Στατιστικής Αρχής ότι τα πρώτα αποτελέσματα της απογραφής θα δημοσιευτούν μέσα στον Ιούνη, στη σημερινή συνάντηση δώσαμε ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής των εργαζομένων την 1η Ιούλη (το αργότερο).

Σε κάθε Δήμο, σε κάθε εποπτεία, στις σχολές να δυναμώσει ο αγώνας μας, να αυξηθεί η πίεση από τα κάτω, να οργανώσουμε την πάλη μας ώστε να δικαιωθούν άμεσα τα αιτήματα μας. Να ενημερωθούν όλοι απογραφείς για τις απαντήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, να μη μείνει εργαζόμενος μόνος του.

Δεν σταματάμε εδώ. Θα μας βρουν απέναντι τους τις επόμενες μέρες.

 

 

Comments are closed.