«Μάθαμε να ξεχωρίζουμε φίλους και εχθρούς» (Από το τελευταίο ψήφισμα των απεργών της Xαλυβουργίας)

 

2 μήνες σκληρού απεργιακού αγώνα συμπληρώνουν οι εργάτες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» ενάντια στο 5ωρο, την εκ περιτροπής εργασία, τη μείωση μισθών και τις απολύσεις που επιβάλλει η εργοδοσία. Οι χαλυβουργοί έσπασαν την τρομοκρατία, ενωμένοι σαν μια γροθιά, συσπειρωμένοι στο ταξικό τους συνδικάτο συνεχίζουν να δίνουν μάθημα ζωής και αξιοπρέπειας. 

Σε αυτή την μάχη δεν είναι μόνοι. Ο αγώνας τους συνάντησε ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης που ξεπέρασε τα όρια της χώρας. Το ΠΑΜΕ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και οι σύλλογοι φοιτητών βρίσκονται στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή. 

Η νίκη των χαλυβουργών θα είναι νίκη όλου του λαού. Ο αγώνας τους είναι ηρωικός, με αντοχή και διάρκεια. Αποτελεί υπόδειγμα για το πώς πρέπει να οργανώνεται η πάλη στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στις σχολές και τα σχολεία.  Ήδη με το παράδειγμά τους έδειξαν το δρόμο και σε άλλους εργαζόμενους. Η μάχη των χαλυβουργών μπορεί να ανάψει τη φωτιά σε κάθε χώρο δουλειάς, να γεννήσει παντού εστίες αντίστασης και αγώνα. 

Αυτή την προοπτική τρέμουν ΠΑΣΠ, ΔΑΠ και διάφοροι «αριστεροί» μέσα στις σχολές γι’ αυτό και ρίχνουν τόνους λάσπης στον αγώνα των χαλυβουργών.  

Είναι χαρακτηριστική η στάση όλων αυτών των δυνάμεων στα Δ.Σ. όπου κατατέθηκε το τελευταίο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των απεργών.  

Η ΠΑΣΠ από την πρώτη στιγμή ανέλαβε εργολαβία τη συκοφάντηση του αγώνα των  χαλυβουργών. Από επιχειρήματα του τύπου «η απεργία είναι στημένη και συμφέρει τον βιομήχανο» έφτασε στην ΑΣΟΕΕ να λέει πως «δεν θα υπογράψουμε κανένα ψήφισμα αν πρώτα το σωματείο τους δεν φύγει από το ΠΑΜΕ»(!).  

Η ΔΑΠ δεν έκανε τον κόπο να εμφανιστεί στα περισσότερα ΔΣ. 

Το ψήφισμα καταψήφισε και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΑΡΕΝ) στο Μαθηματικό της Αθήνας  

Οι ομάδες των ΕΑΑΚ ανακάλυψαν ότι οι εργάτες εμπνεύστηκαν από «τη φωτιά που άναψαν οι κινητοποιήσεις των πλατειών»(!). Δεν εξήγησαν όμως πως συμβιβάζονται το «έξω τα συνδικάτα»  που φώναζαν οι «αγανακτισμένοι» στις πλατείες με τον αγώνα των χαλυβουργών που παλεύουν μέσα από το ταξικό τους συνδικάτο. Για την ΕΑΑΚ οι χαλυβουργοί τόσα χρόνια ήταν απομονωμένοι, δογματικοί και περιχαρακωμένοι όπως όλοι όσοι αγωνίζονται μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ.  Και επειδή το μίσος για το οργανωμένο λαϊκό κίνημα τυφλώνει καταψήφισαν το ψήφισμα στη σχολή των Ναυπηγών του ΕΜΠ.   

Όλοι μαζί (Πορεία, ΔΑΠ, ΕΑΑΚ) στην Οδοντιατρική της Αθήνας συμφώνησαν να υπογράψουν το ψήφισμα αφού πρώτα το… βελτιώσουν (παραχαράξουν στην ουσία)  σβήνοντας ό,τι θυμίζει το ΠΑΜΕ. 

Κάθε φοιτητής να βγάλει τα συμπεράσματά του. Όσοι αρνούνται σήμερα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους σε έναν δίκαιο και σκληρό αγώνα 400 εργατών για την επιβίωσή δεν εκπροσωπούν τον ίδιο αλλά τους βιομήχανους και τα κόμματά τους. Πρέπει να τους απομονώσει και να οργανώσει την πάλη του για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα.  

Εμπρός στο δρόμο των εργατών της Χαλυβουργίας

 

Comments are closed.