«ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ»

Στις 16-17 Μάρτη διοργανώνεται στο ΤΕΙ Αθήνας διημερίδα της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΤΕΙ Αθήνας «Καινοτόμος επιχειρηματικότητα – Στόχος και διέξοδος στην κρίση».

Οι συμμετέχοντες, γνωστοί για το ρόλο τους, έχοντας υπογράψει και προωθήσει στο ΤΕΙ όλες τις αναδιαρθρώσεις που έχουν κυριολεκτικά τσακίσει το δικαίωμα των σπουδαστών από λαϊκές οικογένειες για σπουδές και δουλειά με δικαιώματα, ανταμώνουν με εκπροσώπους και συμβούλους επιχειρήσεων για να προωθήσουν την πιο άθλια προπαγάνδα, να σπείρουν αυταπάτες, να καθυποτάξουν συνειδήσεις. Παίρνουν  θέση δίπλα στα παπαγαλάκια του κεφαλαίου, της συγκυβέρνησης, της ΕΕ και της τρόϊκα.

Το ψέμα: «Η διέξοδος από την κρίση και η προοπτική για τη νεολαία βρίσκεται στην καπιταλιστική ανάκαμψη, στην αναζήτηση της ευκαιρίας για ατομική ανέλιξη, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η κρίση γεννά ευκαιρίες για όσους είναι ικανοί, τολμηροί και καινοτόμοι. Ο νέος, σήμερα, αν ξεπεράσει παρωχημένες αντιλήψεις, προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα κι έχει τα κατάλληλα εφόδια και προσόντα, μπορεί να χτίσει το μέλλον του.»

Η αλήθεια: Η νεολαία δέχεται αλλεπάλληλα συντριπτικά χτυπήματα στη ζωή, τις σπουδές και το μέλλον  της. Ο εφιάλτης της ανεργίας έχει χτυπήσει την πόρτα κάθε λαϊκής οικογένειας, πάνω από 1 εκατομμύριο είναι οι επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι, ένας στους δυο νέους είναι στις ουρές των ανέργων. Για όσους καταφέρουν να βρουν μια δουλειά, ανεξάρτητα από κλάδο και ειδικότητα, η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-τρόϊκας έχει έτοιμο το κρεβάτι του Προκρούστη: μισθός  429 ευρώ, με μόνο κριτήριο ότι είναι νέοι κάτω από τα 25. Οι συμβάσεις σμπαραλιάζονται, τα δικαιώματα τσακίζονται. Τα σπασμένα της κρίσης και τα κέρδη της προσδοκόμενης ανάκαμψης θέλουν να τα βγάλουν από το ξεζούμισμα των νέων εργαζόμενων.

Συνάδελφε –ισσα,

ΣΚΕΨΟΥ ΣΟΒΑΡΑ

  • Η καινοτομία και η επιχειρηματικότητά θ’ ανεβάσουν τους μισθούς, θα θωρακίσουν τις συμβάσεις, θα εξαλείψουν την ανεργία ή είναι εργαλεία για ν’ ανέβει η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου, που προϋποθέτει εργασιακό μεσαίωνα διαρκείας για ν’ αυγατίζουν τα κέρδη των μονοπωλίων;
  • Ο σπουδαστής που αναγκάζεται να εγκαταλείψει τις σπουδές του επειδή δεν τα βγάζει πέρα, θα βρει σανίδα σωτηρίας στην πολιτική που η ως τα τώρα υλοποίησή της οδήγησε εδώ ή θα βρεθεί σε χειρότερη θέση, αν αυτή η πολιτική και η εξουσία από την οποία πηγάζει δεν ανατραπεί;
  • Το απαξιωμένο πτυχίο με την κουτσουρεμένη γνώση που θα πάρουμε -αν πάρουμε- εξασφαλίζει δουλειά με δικαιώματα ή μήπως οι στρατηγικές στοχεύσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου για την παιδεία, ο νέος νόμος πλαίσιο, η δια βίου μάθηση κλπ, που υλοποιούνται με τον πακτωλό εκατομμυρίων του ΕΣΠΑ, υπηρετούν την ανάγκη του κεφαλαίου για φτηνό, αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, σε διαρκή περιπλάνηση από την ανεργία στην δουλειά με κουτσουρεμένα δικαιώματα;
  • Γιατί τα εκατομμύρια του ΕΣΠΑ, που είναι λεφτά του λαού, πάνε σε δομές όπως η ΔΑΣΤΑ και η ΜΟΚΕ, που αποτελούν το μακρύ χέρι των επιχειρήσεων στα ιδρύματα, δίνονται για φιέστες «επιχειρηματικότητας», ενισχύουν τα προγράμματα δια βίου μάθησης και το σμπαράλιασμα των πτυχίων, την ίδια ώρα που στο ΤΕΙ βιώνουμε τεράστια προβλήματα: ελλείψεις σε καθηγητές και βιβλία, λίστες αναμονής, απλήρωτες πρακτικές, δυσβάστακτο για τη λαϊκή οικογένεια κόστος σπουδών;

Καμία αυταπάτη! Δεν υπάρχει ατομικός δρόμος για έξοδο απ’ την κρίση. Η φτώχεια, η εξαθλίωση, τα αδιέξοδα στη ζωή της λαϊκής οικογένειας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που υπηρετεί την κερδοφορία των μονοπωλίων, εντείνει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, κλείνει τα μικρομάγαζα, τσακίζει τη νεολαία.

Φτιασιδώματα και μερεμέτια αυτή η πολιτική δεν παίρνει! Λύση υπάρχει: διαγραφή του χρέους – έξω από την ΕΕ – λαϊκή εξουσία! Χρειάζεται σύγκρουση, αντεπίθεση, λαϊκή συμμαχία για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και αυτής της εξουσίας.

Οι σπουδαστές πρέπει να απορρίψουν τους εκβιασμούς και τα ψέματα της συγκυβέρνησης, της ΕΕ, των υποτακτικών και προπαγανδιστών του κεφαλαίου μέσα κι έξω από το ΤΕΙ, που, αν και συμμετέχουν στη σφαγή, παριστάνουν τους σωτήρες. Η καπιταλιστική ανάκαμψη που υπόσχονται έχει ως προϋπόθεση την περαιτέρω εξαθλίωση του λαού και οδηγεί σε νέα κρίση.

Τώρα είναι η ώρα της συμπόρευσης με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών στους αγώνες για να ξεκουμπιστούν οι επιχειρήσεις από τις σχολές, για επιστήμη στα χέρια του λαού και της εξουσίας του!

 

Comments are closed.