Ο νόμος-πλαίσιο δεν βελτιώνεται μόνο ανατρέπεται

Ρυθμίσεις που δεν αλλάζουν την αντιδραστική ουσία του νόμου-πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση προωθεί  ο νέος υπουργός παιδείας (και πρώην υφυπουργός της Διαμαντοπούλου) μέσα στο καλοκαίρι  για να προλάβει την αγωνιστική απάντηση φοιτητών και εργαζομένων.

Η δημιουργία πτυχίων πολλών ταχυτήτων-διαβατήρια για την ανεργία, η ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ-ΤΕΙ και η σύνδεσή τους με τις επιχειρήσεις, η ένταση της κρατικής καταστολής με την κατάργηση του ασύλου δεν αλλάζουν στο ελάχιστο. Η εκτίναξη του κόστους σπουδών, η κατάργηση της φοιτητικής μέριμνας και η υποχρηματοδότηση των σχολών παραμένουν.

Οι πολύμορφες κινητοποιήσεις και η μαζική συλλογική δράση φοιτητών, εργαζομένων και καθηγητών μέσα από την οργανωμένη παρέμβαση των συλλόγων τους κατάφεραν να εμποδίσουν την υλοποίηση πλευρών του νόμου. 

Γι’ αυτό το υπουργείο αλλάζει τακτική για να προχωρήσει ταχύτερα η εφαρμογή του.  Τα «παζάρια» μεταξύ κυβερνήσεων και πρυτάνεων φαίνεται ότι απέδωσαν καρπούς.  Με αντάλλαγμα την παράταση της θητείας τους οι διοικήσεις των ιδρυμάτων γίνονται το μακρύ χέρι του υπουργείου και υπεύθυνοι για την υλοποίηση του νόμου.

Κανένας φοιτητής να μην ξεγελαστεί από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Οι παρεμβάσεις στα ζητήματα εκλογής των συμβουλίων διοίκησης γίνεται για να εφαρμοστεί και όχι για να αλλάξει ο νόμος.  Άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός ομολογεί ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις «δεν ανατρέπουν τη βασική φιλοσοφία του ν. 4009/2011, αλλά δημιουργούν βασιμότερες προϋποθέσεις για την καλύτερη, πληρέστερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του».

Πρώτος στόχος του υπουργείου είναι η εκλογή των  Συμβουλίων Διοίκησης, δηλαδή των αντιδραστικών οργάνων που θα έρθουν να υλοποιήσουν το νέο νόμο-πλαίσιο. Αφού δεν κατάφεραν με τα ΜΑΤ και τους εισαγγελείς να αντιμετωπίσουν την οργανωμένη αντίδραση των συλλόγων φοιτητών, εργαζομένων και καθηγητών ενάντια στις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης τώρα καθιερώνουν την επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο.

Το επόμενο βήμα είναι το κλείσιμο εκατοντάδων τμημάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώραςΗ Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας θα «αξιολογήσει» ποια ιδρύματα τα βγάζουν πέρα στην «πιάτσα» της αγοράς και όσα δεν τα καταφέρνουν θα κλείνουν, θα συγχωνεύονται, θα  αλλάζουν ονόματα.

Είναι πρόκληση αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που με την πολιτική τους οδηγούν χιλιάδες φοιτητές να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους ή να εργάζονται για να ανταπεξέλθουν στο τεράστιο κόστος σπουδών, να μιλάνε για «αιώνιους φοιτητές». Η κατάργηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων, η επιβολή διδάκτρων και οι διαγραφές των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών» είναι μόνο η αρχή και θα γενικευτούν σε όλους τους φοιτητές αφού στόχος του υπουργείου είναι να ξεμπερδεύει μια και καλή με το κόστος για να σπουδάσουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.

Τώρα οι φοιτητές και οι σπουδαστές να οργανώσουν την πάλη τους για να μην εφαρμοστεί ο νόμος-πλαίσιο. Οργανωμένα, με αποφάσεις συλλόγων να μπλοκάρουμε τη συμμετοχή των φοιτητών στα άθλια ενιαία ψηφοδέλτια για συμβούλια και διοικήσεις. Με μαχητικά φοιτητικά όργανα και μαζικές συλλογικές διαδικασίες να υπερασπιστούμε  το δικαίωμά μας στις δωρεάν σπουδές, για να μην ματώσουν άλλο οι οικογένειές μας! Να παλέψουμε ενάντια στα αδιέξοδα που δημιουργεί στα ΑΕΙ και ΤΕΙ η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, της προηγούμενης και της νέας κυβέρνησης που φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στο λαό και τα παιδιά του για να βγουν κερδισμένοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Comments are closed.