Κάλεσμα της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΜΑΣ προς όλους τους φοιτητές και τους σπουδαστές. Όλοι στον αγώνα! Ούτε ώρα χαμένη!

Η Πανελλαδική Γραμματεία του ΜΑΣ συνεδρίασε την Κυριακή 9 Σεπτέμβρη και αποφάσισε να απευθύνει το παρακάτω κάλεσμα προς όλους τους φοιτητές και σπουδαστές:
Δεν αντέχουμε να πληρώνουμε άλλο εμείς και οι οικογένειές μας για τις σπουδές μας!
Δε δεχόμαστε να γίνουμε «πελάτες» σε ΑΕΙ – ΤΕΙ επιχειρήσεις!
Δε συμβιβαζόμαστε με ένα μέλλον στην ανεργία ή με μισθούς – χαρτζιλίκι των 400€! 
Απορρίπτουμε τα μέτρα σας και τα μνημόνιά σας! Είναι για να σωθεί η πλουτοκρατία και όχι ο λαός και τα παιδιά του!
Συνάδελφοι – φισσες,
Όλοι αντιμετωπίζουμε την οριακή κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί τα ιδρύματα με την έναρξη της χρονιάς. Οι πρωτοετείς θα έρθουν αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση από την πρώτη μέρα.
Για να σωθούν από την κρίση τα κέρδη των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ οδηγεί το λαό στην εξαθλίωση. Ταυτόχρονα θέλουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές να ξεχάσουν τη φοιτητική μέριμνα:
 • Η δωρεάν σίτιση κόβεται για χιλιάδες φοιτητές και οι λέσχες σίτισης κινδυνεύουν να κλείσουν.
 • Η υποτυπώδης δωρεάν στέγαση γκρεμίζεται. Εστίες κλείνουν, σκοπεύουν να βάλουν νοίκια, να τις μετατρέψουν σε ιδιωτικά ξενοδοχεία.
 • Από το εαρινό εξάμηνο σχεδιάζουν να καταργήσουν τα δωρεάν συγγράμματα!
 • Στα ΤΕΙ συμβασιούχοι καθηγητές απολύονται, οι λίστες αναμονής στα εργαστήρια μεγαλώνουν και φοιτητές κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο.
 • Αναλώσιμα και υλικά εργαστηρίων θα τα βάλουμε ξανά από την τσέπη μας.
 • Οι απλήρωτες πρακτικές έχουν γίνει καθεστώς και θα γενικευθούν το επόμενο διάστημα.
 • Σχεδιάζεται η επιβολή διδάκτρων, ξεκινώντας από τους «αιώνιους φοιτητές».
 • Θέλουν ξανά να πληρώσουμε τα πάσο ενώ ετοιμάζουν αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων.
Για να γίνουν ακόμα πιο ισχυροί και ανταγωνιστικοί οι εκμεταλλευτές του λαού, θέλουν οι σχολές μας να γίνουν «θυγατρικές» των μονοπωλίων. Γι’ αυτό θέλουν να υλοποιήσουν πιο αποφασιστικά από ποτέ τους νόμους που έχουν ψηφίσει όπως ο νόμος πλαίσιο:
 • Με τα Συμβούλια Διοίκησης οι εταιρίες θα έχουν τους «ανθρώπους» τους να διοικούν τις σχολές. Η συμμετοχή φοιτητή και μάλιστα με το άθλιο ενιαίο ψηφοδέλτιο θέλει να μας κάνει συνενόχους στο έγκλημα και όχι συμμέτοχους στη λήψη των αποφάσεων.
 • Όποιες σχολές δεν τα βγάζουν πέρα στην «πιάτσα» της αγοράς θα κλείνουν, θα συγχωνεύονται, θα αλλάζουν όνομα. Οι υπόλοιπες θα χρηματοδοτούνται ανάλογα με τις επιδόσεις τους στα κριτήρια της αγοράς.
 • Δημιουργούν πτυχία πολλών ταχυτήτων για να επιλέγουν οι εταιρίες τον πιο φθηνό εργαζόμενο, να τον ξεζουμίζουν και να τον πετάνε ξανά στην ανεργία και την ψευτοκατάρτιση.
 • Ξεπουλάνε τις υποδομές και την έρευνα των ιδρυμάτων στις επιχειρήσεις.
 • Καταργούν το άσυλο, τη συλλογική διεκδίκηση.
Φτάνει πια με τα παραμύθια ότι «τα μέτρα είναι αναγκαία για να μη χρεοκοπήσει η χώρα», ότι «η ΕΕ μας προστατεύει». Ας σκεφτεί κάθε ένας και κάθε μια: Η οικογένειά μας δεν χρεοκοπεί ήδη; Τα ίδια επιχειρήματα δεν χρησιμοποιούν τα τελευταία χρόνια τη στιγμή που ότι θυσίες και να έκανε ο λαός δεν βλέπει «άσπρη μέρα»; Τι καλό μας έφερε η ΕΕ;
Καμία «επαναδιαπραγμάτευση» ή «επιμήκυνση» δεν πρόκειται να μας σώσει αφού θα συνοδεύονται με νέα μνημόνια και μέτρα. Η επίθεση δεν πρόκειται να σταματήσει όσο υλοποιούνται οι αποφάσεις της ΕΕ και κουμάντο στην οικονομία κάνουν τα μονοπώλια.
Να ξεμπερδεύουμε μια και καλή με τις πολιτικές δυνάμεις, τις συνδικαλιστικές παρατάξεις, τις πλειοψηφίες Διοικητικών Συμβουλίων που έχουν κάτσει στο σβέρκο μας και στηρίζουν την κυβέρνηση. Η μεγαλύτερη σύνδεση των ΑΕΙ – ΤΕΙ με τις επιχειρήσεις που προπαγανδίζουν δεν σημαίνει δουλειά για τους απόφοιτους και «καινοτόμα έρευνα». Σημαίνει μεγαλύτερη σύνδεση με αυτό που επιβάλουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες σε όλη την κοινωνία: Ανεργία, μισθούς 400€ και έρευνα για να αυξάνουν τα κέρδη τους.
Όσοι υπερασπίζονται το σημερινό πανεπιστήμιο και ΤΕΙ ή θέλουν να εξαργυρώσουν τους αγώνες με κυβερνητικές καρέκλες για να διαχειριστούν με άλλο τρόπο τη μιζέρια αναγνωρίζοντας μέρος του χρέους για το οποίο δεν ευθύνεται ο λαός και τις δεσμεύσεις προς τους καπιταλιστές δανειστές και την ΕΕ, είναι απέναντί μας.
Η πραγματική φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση βρίσκεται στην κατάργηση των μνημονίων, στην διαγραφή του χρέους, στην αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό να κάνει κουμάντο στον πλούτο που παράγει. Ο αγώνας μας θα δυναμώνει όσο συνδέεται με αυτή τη διέξοδο, όσο γίνεται ρυάκι στο ποτάμι της λαϊκής συμμαχίας.
Δεν πάμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας!
Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι να σπουδάζουμε όλοι δωρεάν, να μπορούμε να βρίσκουμε όλοι δουλειά με βάση αυτό που σπουδάσαμε με αξιοπρεπή εργασιακά δικαιώματα. Η επιστήμη, η έρευνα να τεθούν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων.
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί όλες τις επιτροπές αγώνα, τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, όλους τους φοιτητές και σπουδαστές:
 • Με συνεδριάσεις των επιτροπών αγώνα, με ΔΣ, με γενικές συνελεύσεις να κάνουν δική τους υπόθεση την πρόταση του ΠΑΜΕ για γενική απεργία για τα νέα βάρβαρα μέτρα.
 • Να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές μέσα και έξω από τη σχολή. Κανένας συμφοιτητής μας μόνος του στην νέα επίθεση.
 • Στις 19 και 20 Σεπτέμβρη να οργανώσουν διήμερο δυναμικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα ενάντια στην κατάργηση των συγγραμμάτων, της σίτισης-στέγασης, ενάντια στην υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων.
Να απαιτήσουμε:
Άμεση επαρκής χρηματοδότηση για τα πανεπιστημίων και τα ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιστροφή των αποθεματικών των ιδρυμάτων που «κουρεύτηκαν».
ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ! Ούτε ευρώ για σίτιση – στέγαση – μετακίνηση – βιβλία–αναλώσιμα! Εστιατόρια, κυλικεία στην ευθύνη του κράτους.
Μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης 600€ στους φοιτητές από άλλες πόλεις και που το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 40.000€ ετησίως. Απαγόρευση διακοπής ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΕΥΔΑΠ.
Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης. Έξω οι επιχειρήσεις από ΑΕΙ – ΤΕΙ – έρευνα.
Κατάργηση του νόμου πλαίσιο. Κανείς φοιτητής στα αντιδραστικά συμβούλια διοίκησης.
Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.
Μόνιμη-πλήρης και σταθερή δουλειά για όλους. Όχι στους μισθούς των 429€ μέχρι τα 25.
Κανείς φοιτητής να μην  αναγκάζεται να δουλέψει για να τα βγάλει πέρα. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Μέτρα στήριξης των ανέργων.
Όχι στις λίστες αναμονής στα εργαστήρια και τις θεωρίες των σπουδαστών των ΤΕΙ.

Comments are closed.