
για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική στην κοινωνία και την παιδεία
για δωρεάν σπουδές – δουλειά με δικαιώματα – να φύγουν οι επιχειρήσεις από τις σχολές
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών χαιρετίζει τους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που κατέβηκαν στο δρόμο μαζί με τους εργάτες. Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους φοιτητές που απήργησαν και όσους συμμετείχαν στις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα.
Η μεγάλη επιτυχία της απεργίας, οι μαζικές συγκεντρώσεις, πρέπει να δώσουν νέα ώθηση στην πάλη για να μην περάσουν τα νέα μέτρα, για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική.
Συνάδελφε-ισσα,
Οι θυσίες που ζητούν από το λαό για να σωθεί η πλουτοκρατία δεν έχουν τελειωμό! Αφού ήδη έχουν γονατίσει τις οικογένειές μας, η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ μαζί με την ΕΕ έρχονται να προσθέσουν νέα βάρη 13,5δις. Φέρνουν κι άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, νέους φόρους, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και της αποζημίωσης για απόλυση, δουλειά 13 ώρες τη μέρα μέχρι τα 70, ξεπούλημα όλων των κοινωνικών υπηρεσιών και του δημόσιου πλούτου. Κατεδαφίζουν την κοινωνική ασφάλιση.
Θέλουν να πληρώνουμε για τα πάντα, να είμαστε πελάτες σε ΑΕΙ-ΤΕΙ επιχειρήσεις. Μαζί με όσα πληρώνουμε για αναλώσιμα, στέγαση, σίτιση, μετακίνηση και υλικά εργαστηρίων θέλουν θα μας φορτώσουν το κόστος των συγγραμμάτων ακόμα και δίδακτρα. Οι εταιρίες αλωνίζουν εδώ και χρόνια μέσα στα ιδρύματα και τώρα βάζουν χέρι στη διοίκηση των σχολών με την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης. Αυτές θα καθορίζουν το περιεχόμενο και το κόστος σπουδών, ποιες σχολές θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν ανάλογα με τις «επιδόσεις» τους στα κριτήρια της αγοράς.
Συνάδελφε-ισσα,
Τις προηγούμενες οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών πρότειναν σε κάθε φοιτητικό και σπουδαστικό σύλλογο να γίνει συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε σχολή και τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές, για τα νέα μέτρα. Να παρθούν συλλογικές αποφάσεις οργάνωσης του αγώνα και συμμετοχής στην απεργία στις 26 Σεπτέμβρη.
Η προσπάθεια για συζήτηση και οργάνωση της πάλης των φοιτητών και των σπουδαστών μπροστά στην απεργία δέχτηκε την πιο βρώμικη επίθεση:
από αρκετούς πρυτάνεις και προέδρους όπως ο πρύτανης της Γεωπονικού Πανεπιστημίου στην Αθήνα που απειλούσε ότι όσες εξετάσεις χαθούν την ημέρα της απεργίας δεν θα δοθούν. Από μερίδα απεργοσπαστών καθηγητών που εξέταζαν μαθήματα τη μέρα της απεργίας όπως ο ίδιος ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ που καλούσε τους φοιτητές στο γραφείο του για …επανεξέταση γραπτών την ημέρα της απεργίας!!!
από τις παρατάξεις της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Από τη στάση τους στα Διοικητικά Συμβούλια (στα περισσότερα δεν εμφανίστηκαν και στα υπόλοιπα ψήφισαν ΚΑΤΑ για την απεργία επειδή «δεν αφορά τους φοιτητές») μέχρι τις Γενικές Συνελεύσεις (στις περισσότερες καλούσαν τους φοιτητές να μην πάνε και οι ίδιοι δεν εμφανίστηκαν) προκύπτει ένα και μόνο συμπέρασμα: είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι της κυβέρνησης στις σχολές και έχουν αναλάβει το καθήκον οι φοιτητές να μην σηκώσουν κεφάλι.
από τους συνοδοιπόρους των ξεπουλημένων συνδικαλιστών των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στο φοιτητικό κίνημα (ΕΑΑΚ-ΣΥΡΙΖΑ) που δεν ασχολήθηκαν στο ελάχιστο με την οργάνωση της πάλης των φοιτητών και την επιτυχία της απεργίας. Σε πολλές σχολές δεν υπέγραφαν για τη διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων «λόγω εξεταστικής» όπως στους Μεταλλειολόγους και τους Ναυπηγούς του ΕΜΠ όπου τα ΕΑΑΚ είναι 1η δύναμη! Σε άλλες γενικές συνελεύσεις στείλανε… αντιπροσωπείες 2-3 ατόμων ή δεν εμφανίστηκαν καν όπως η ΑΡΕΝ στους Δασκάλους της Αθήνας. Μάλλον περιμένουν να «πάρουν γραμμή» από τις αστικές φυλλάδες, τους πρυτάνεις και τους μεγαλοκαθηγητές όπως κάθε χρόνο. Βέβαια, για άλλη μια φορά διαδήλωσαν χέρι-χέρι με τους εργατοπατέρες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
Μάταιες οι προσπάθειές τους, η απεργία πέτυχε. Απομόνωσε τους!
Μπροστά στην ανακοίνωση των νέων μέτρων, μπροστά στην έναρξη των μαθημάτων στις σχολές που θα μας φέρει αντιμέτωπους με ένα «βουνό» από προβλήματα το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί όλους τους φοιτητές και σπουδαστές:
Να συσπειρωθούν στις επιτροπές αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών σε κάθε σχολή.
Να οργανωθούν από την πρώτη μέρα σε κάθε έτος, εξάμηνο, εργαστήριο εκλέγοντας επιτροπές από αγωνιστές φοιτητές.
Με συνελεύσεις παντού, σε κάθε έτος, εξάμηνο, σε κάθε σύλλογο να εκτιμήσουν την κατάσταση στις σχολές και να οργανώσουν την πάλη για κάθε πρόβλημα.
Να αποφασίσουν κλιμάκωση του αγώνα στηρίζοντας την πρόταση του ΠΑΜΕ για νέα απεργία την ημέρα ψήφισης των μέτρων.
Ειδικά καλούμε τους πρωτοετείς συναδέλφους μας, που οι οικογένειες τους στέναξαν πληρώνοντας φροντιστήρια για να μπουν σε μια σχολή, που θα ζήσουν στο πετσί τους τις επιπτώσεις από την αντιλαϊκή πολιτική στην Παιδεία, να μπουν αποφασιστικά και χωρίς καθυστέρηση στην πάλη. Είναι η νέα δύναμη κρούσης για το κίνημα μας, θα δώσει νέα πνοή και ζωντάνια στις κινητοποιήσεις των φοιτητών και των σπουδαστών.
Διεκδικούμε:
Άμεση επαρκή χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιστροφή των αποθεματικών των ιδρυμάτων που «κουρεύτηκαν».
ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ! Ούτε ευρώ για σίτιση – στέγαση – μετακίνηση – βιβλία–αναλώσιμα! Εστιατόρια, κυλικεία στην ευθύνη του κράτους.
Μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης στους φοιτητές από άλλες πόλεις και που το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 40.000€ ετησίως. Απαγόρευση διακοπής ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΕΥΔΑΠ.
Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης. Έξω οι επιχειρήσεις από ΑΕΙ – ΤΕΙ – έρευνα.
Κατάργηση του νόμου πλαίσιο. Κανείς φοιτητής στα αντιδραστικά συμβούλια διοίκησης.
Μόνιμη-πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους. Όχι στους μισθούς των 429€ μέχρι τα 25.
Κανείς φοιτητής να μην αναγκάζεται να δουλέψει για να τα βγάλει πέρα. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Μέτρα στήριξης των ανέργων.
Όχι στις λίστες αναμονής στα εργαστήρια και τις θεωρίες των σπουδαστών των ΤΕΙ.
Να πληρωθούν τώρα όλοι οι πρακτικάριοι που είναι απλήρωτοι