
Συνάδελφε, συναδέλφισσα,
Το ΜΑΣ απευθύνεται σε εσένα που έχεις κάνει αίτηση για δωμάτιο σε εστία αλλά δεν έχεις πάρει δωμάτιο.
Δεν είσαι ο μόνος. Περίπου 340 φοιτητές του ΕΚΠΑ, 50 σπουδαστές της ΑΣΠΑΙΤΕ είναι στην ίδια μοίρα και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό… Φοιτητές με οικογενειακό εισόδημα 12.000€ έμειναν έξω από εστίες!
Τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Γεωπονικό και το Χαροκόπειο δεν έχουν εστία! Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες φοιτητές που έχουν ανάγκη τη δωρεάν στέγαση πετιούνται στο δρόμο.
Το ΜΑΣ απευθύνεται σε εσένα που ίσως στάθηκες «τυχερός» και μπήκες σε κάποια εστία αλλά αντιμετωπίζεις τις άθλιες συνθήκες και βλέπεις ότι τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα.
Άλλωστε όλες οι εστίες βρίσκονται στον αέρα αφού η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί δραστικά. Το «κούρεμα» των αποθεματικών των ιδρυμάτων, οι μειωμένοι προϋπολογισμοί και οι συνεχιζόμενες περικοπές για την παιδεία οδηγούν τις εστίες στο ξεπούλημα ή το κλείσιμο. Η εστία της ΑΣΟΕΕ στη Δροσοπούλου ήταν η πρώτη που έκλεισε, σκοπεύουν να κλείσουν κι άλλες.
Με το νόμο-πλαίσιο οι εστίες μετατρέπονται σε επιχειρήσεις που θα λειτουργούν όσο τα έσοδα είναι περισσότερα από τα έξοδα, φορτώνοντας το κόστος στιους ίδιους τους οικότροφους και τις οικογένειές τους. Με αυτόν τον τρόπο οι εστίες μετατρέπονται σε ξενοδοχεία με νοίκια, ανοίγει ο δρόμος για ξεπούλημα σε ιδιώτες.
Το ΜΑΣ απευθύνεται σε εσένα που πληρώνεις 300 και 400 ευρώ κάθε μήνα για νοίκια και λογαριασμούς την στιγμή που η οικογένειά σου τσακίζεται από τα βάρβαρα μέτρα. Σε εσένα που σκέφτεσαι κάθε τόσο να μετακομίσεις κάπου φθηνότερα, μετράς κάθε ευρώ για να τα βγάλεις πέρα. Έχεις και εσύ δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση.
Συνάδελφε, συναδέλφισσα,
Αυτή η άθλια κατάσταση δεν ήρθε ουρανοκατέβατη. Έχει ένοχο με ονοματεπώνυμο:
Είναι η πολιτική της συγκυβέρνησης και της ΕΕ. Για την κυβέρνηση, το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση αποτελεί «κόστος». Θέλουν τους φοιτητές και τις οικογένειες τους πελάτες! Φορτώνουν το κόστος σπουδών και τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών.
Είναι οι διοικήσεις των ιδρυμάτων που εφαρμόζουν την αντιλαϊκή πολιτική, ψηφίζουν και υλοποιούν τους προυπολογισμούς φτώχειας για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.
Κυβέρνηση και διοικήσεις των ιδρυμάτων πετούν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλο και τελικά οι φοιτητές και οι σπουδαστές πληρώνουν! Παίζουν θέατρο γιατί συμφωνούν με την πολιτική που φορτώνει τα βάρη των σπουδών στους φοιτητές και τις οικογένειές τους.
Τη στιγμή που πολλαπλασιάζονται οι φοιτητές που έχουν ανάγκη τη δωρεάν στέγη και οι ήδη υπάρχουσες εστίες δεν φτάνουν ούτε για ζήτω, η τεράστια ακίνητη περιουσία των ιδρυμάτων αξιοποιείται για επιχειρηματικούς σκοπούς, για να βγάζουν κέρδη οι εταιρίες. Δεκάδες διαμερίσματα, κτιριακά συγκροτήματα, καταστήματα, γραφεία, κληροδοτήματα, οικόπεδα-φιλέτα σε όλη την Αττική νοικιάζονται σε επιχειρήσεις ή αφήνονται να ρημάζουν.
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών απαιτεί να αξιοποιηθούν τώρα τα κτίρια αυτά για την δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους. Συγκεκριμένα:
Η “Μαθητική Εστία Αγ. Αναργύρων”, που βρίσκεται δίπλα στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» και τη διαχειρίζεται το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να στεγάσει και σπουδαστές των ΤΕΙ.
Το ξενοδοχείο “La Mirage” να γίνει φοιτητική εστία για τη ΔΩΡΕΑΝ διαμονή των φοιτητών και σπουδαστών. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για σύγχρονη και άνετη διαμονή (μελέτες για την ασφάλεια του κτιρίου, διαμόρφωση χώρων, δωματίων κλπ)
Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο να αξιοποιήσει για φοιτητική εστία το κτίριο που βρίσκεται στο χώρο του πανεπιστημίου, πίσω από το εστιατόριο και σήμερα παραμένει ανεκμετάλλευτο ενώ αρχικά είχε φτιαχτεί για να χρησιμοποιηθεί ως εστία..
Μαζί με αυτά υπάρχουν δεκάδες ακόμα ακίνητα των ιδρυμάτων και εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανέγερση εστιών.
Συνάδελφε, συναδέλφισσα,
Μην ανέχεσαι να κάνουν μπίζνες πάνω στο δικαίωμα και την ανάγκη μας να έχουμε στέγη! Να πάρουν απάντηση: δεν έχουμε και δε θέλουμε να βάλουμε ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας! Δε θα ματώσουν άλλο οι οικογένειές μας!
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί όλους τους φοιτητές, τους φοιτητικούς-σπουδαστικούς συλλόγους, τις συνελεύσεις και τις επιτροπές ετών σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή την Πέμπτη 29 Νοέμβρη στις 12πμ.
Απαιτούμε:
Δημοσιοποίηση τώρα της ακίνητης περιουσίας των ιδρυμάτων, που πολλές φορές χρησιμοποιείται για επιχειρηματικούς σκοπούς, προκειμένου να αξιοποιηθούν νέα κτίρια ως εστίες στην ευθύνη του κράτους χωρίς επιχειρήσεις, ιδιώτες, ενοίκια. Να γίνουν τώρα φοιτητικές εστίες η “Μαθητική Εστία Αγ. Αναργύρων”, το ξενοδοχείο “La Mirage” και το κτιρίο στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για την ΔΩΡΕΑΝ διαμονή των φοιτητών και σπουδαστών.
Ούτε σκέψη για ιδιωτικοποίηση, ξεπούλημα, επιβολή ενοικίων στις ήδη υπάρχουσες εστίες.
Καμιά εστία να μην κλείσει, κανείς φοιτητής να μην πεταχτεί έξω από το δωμάτιό του.
Για τους φοιτητές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία άμεσα.
Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους και δεν τους δέχτηκαν στις εστίες.
Απαγόρευση του μέτρου διακοπής ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, ειδικά στις εστίες.
Δωρεάν σίτιση για όλους τους οικότροφους, να μην κλείσει κανένα εστιατόριο.
Επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών με κρατική δαπάνη για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.