Φτάνει πια με την τραγική κατάσταση στα ΤΕΙ! 12 Δεκέμβρη σε όλη την Ελλάδα οι σπουδαστές των ΤΕΙ στους δρόμους!

Προς όλους τους σπουδαστές, καθηγητές, εργαζόμενους των ΤΕΙ
Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με την ψήφιση του 3ου Μνημονίου και του προϋπολογισμού έρχεται να ισοπεδώσει ότι είχε μείνει όρθιο από δικαιώματα και κατακτήσεις των λαϊκών στρωμάτων. Τα μέτρα γονατίζουν τις οικογένειές μας, φέρνουν κι άλλες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο τομέα, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και της αποζημίωσης , δουλειά 13 ώρες τη μέρα, καταργείτε το 5ήμερο, η σύνταξη πάει στα 67, ξεπούλημα όλων των κοινωνικών υπηρεσιών και του δημόσιου πλούτου. Η νέα γενιά που προέρχεται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα παραδέρνει ανάμεσα στις συμπληγάδες της ανεργίας και της φτώχιας.
Κυβέρνηση-τρόικα-πλουτοκρατία τσακίζουν τις σπουδές και το μέλλον για τα παιδιά των εργατών και λαϊκών στρωμάτων
Πλάι σε αυτά η πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου οδηγεί σε συνεχή υποβάθμιση τα ΤΕΙ με σκοπό να επιταχυνθεί η ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας τους, να προσαρμοστούν στις ανάγκες τις καπιταλιστικής οικονομίας και της στρατηγικής της ΕΕ, που σήμερα βρίσκεται σε βαθιά κρίση, πράγμα που σημαίνει ακόμα και να καταργήσουν μια σειρά από τμήματα και σχολές. Τρανή απόδειξη των διαθέσεων τους είναι η σημερινή τραγική κατάσταση:
Mε την συνεχή μείωση των προϋπολογισμών, -53% τα τελευταία 2 χρόνια
Με τα κενά σε έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό, την μείωση του κατά 70% τα τελευταία 2 χρόνια.
Με τις τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, με τους σπουδαστές να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για αναλώσιμα και εργαστηριακό εξοπλισμό.
Με τις αίθουσες διδασκαλίας που δεν χωράνε οι σπουδαστές αλλά συνεχίζουν αυτή την άθλια κατάσταση με την προσδοκία ότι ο σπουδαστές θα εγκαταλείψουν!
Με τις λίστες αναμονής στα εργαστήρια, που αριθμούν εκατοντάδες σπουδαστές σε κάθε ίδρυμα. Σε συνδυασμό με τα μονά-ζυγά εξάμηνα οδηγούν ως και να χαθεί ένα έτος για το σπουδαστή.
Με την ανυπαρξία εστιών για τους σπουδαστές των ΤΕΙ,, ενώ οι ήδη υπάρχουσες εστίες των πανεπιστημίων οδηγούνται στο κλείσιμο και την ιδιωτικοποίηση.
Με την πρακτική άσκηση να είναι στο «αέρα» για πολλές ειδικότητες, και όπου αυτή γίνεται να είναι κακοπληρωμένη και άσχετη πολλές φορές με το αντικείμενο τους.
Δεν είναι τυχαίο ότι από το Σεπτέμβρη κυβέρνηση και διοικήσεις σκύλιασαν για να γίνουν οι εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης, για να μπουν άνθρωποι των επιχειρήσεων στα ιδρύματα, να προχωρήσει με πιο γρήγορα βήματα η ιδιωτικοποίηση.  Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά, μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης είναι στα ΤΕΙ: ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά! Τέτοια «κοράκια» των επιχειρήσεων  ετοιμάζονται να φέρουν σε όλα τα ΤΕΙ.
Με τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε για το 2013 οδηγούν την κατάσταση στο απροχώρητο. Αν αυτά εφαρμοστούν χιλιάδες σπουδαστές θα οδηγηθούν να παρατήσουν τις σπουδές τους, εκατοντάδες έκτακτοι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι θα βρεθούν άνεργοι. Τα μέτρα προβλέπουν:
Νέα δραστική μείωση του προυπολογισμού 50%. Δηλαδή πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη των σπουδαστών. Σίτιση τέλος! Συγγράμματα τέλος!
Απόλυση του 90% των εκτάκτων καθηγητών! Δηλαδή να σταματήσει να διδάσκεται το 2/3 των μαθημάτων! Τεράστιες λίστες αναμονής σε κάθε εργαστήριο.
Με την εφεδρεία και τις απολύσεις, εκατοντάδες εργαζόμενοι των ΤΕΙ θα πεταχτούν στο δρόμο.
Ένταξη της περιουσίας των ιδρυμάτων στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων με σκοπό  το ξεπούλημα της σε ιδιώτες. Ήδη η ΑΣΠΑΙΤΕ έχει πάρει σειρά.
Όλα τα παραπάνω έρχονται να δέσουν με τις συγχωνεύσεις τμημάτων με βάση το σχέδιο «Αθηνά». Δηλαδή χιλιάδες σπουδαστές και εργαζόμενοι να πεταχτούν έξω.
Ισοτίμηση  των πτυχίων των κολεγίων με των ΤΕΙ, που θα σημαίνει ότι οι απόφοιτοι θα γίνουν ακόμα πιο φτηνό εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις, τα ΤΕΙ θα μετατραπούν σε ΙΕΚ.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση το ερώτημα που πρέπει να βάλει στο επίκεντρο  κάθε σπουδαστής, κάθε εργαζόμενος είναι: τι κίνημα χρειάζεται για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική
Δεν έχουμε ανάγκη από ένα κίνημα γεμάτο θολούρα με απουσία οργάνωσης, συστημικό. Δεν έχουμε ανάγκη από ένα κίνημα πλήρως προσαρμοσμένο στις βασικές κατευθυντήριες γραμμές του κεφαλαίου με θεό την ανταγωνιστικότητα, κίνημα που θα παλεύει για την αλλαγή διαχείρισης του συστήματος. Δεν έχουμε ανάγκη από ένα κίνημα που θα τα «διπλώνει». Θέλουμε κίνημα με συνέπεια που θα βάζει εμπόδια, θα καθυστερεί τα κυβερνητικά μέτρα, θα παλεύει για άμεσα μέτρα ανακούφισης του λαού και των παιδιών του, που θα παλεύει για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής,  που θα στοχεύει στην κοινή δράση, στη συμμαχία του εργατικού κινήματος με το κίνημα της νεολαίας και των σπουδαστών.
Οι δυνάμεις του ΜΑΣ στα ΤΕΙ απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους σπουδαστές, εργαζόμενους και καθηγητές. Σε όλους τους συλλόγους σπουδαστών, εργαζομένων και καθηγητών για μεγάλα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα στις 12 του Δεκέμβρη.
Να γίνει αυτό απαρχή για μια νέα κλιμάκωση των αγώνων. Να γίνει το συλλαλητήριο αφετηρία για να οργανωθούμε καλύτερα σε κάθε χώρο. Να συμβάλει ώστε να μπουν στη άκρη οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ που τόσα χρόνια στήριζαν με χέρια και με πόδια την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής μέσα στα ΤΕΙ.
Να προσπεράσουμε όσους μας καλούν σε έναν αγώνα για την κυβερνητική αλλαγή, δηλαδή να επιλέξουμε ανάμεσα στο ποιος θα μας ξεζουμίζει και θα μας εκμεταλλεύεται καλύτερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγαλοστελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Σταθάκης και ο Θεοτοκάς είναι υποψήφιοι και εκλέγονται στα Συμβούλια Διοίκησης των ιδρυμάτων!
Αποκαλύπτουμε το καπέλο του Ανεξάρτητου που φοράνε οι πιο εξαρτημένοι από τα αφεντικά και τα κόμματα τους! Είναι τα χθεσινά παιδιά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που σήμερα προβάλουν ως σημαία ευκαιρίας το «έξω τα κόμματα και οι παρατάξεις». Το νέο καπέλο δείχνει τα παλιά μυαλά, σήμερα στη σχολή και αύριο στη δουλειά.
Μόνο με μια τέτοια κατεύθυνση μπορούμε να εμποδίσουμε την εφαρμογή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής
Να γίνει πλατιά συζήτηση παντού, σε όλους τους Συλλόγους, σε όλα τα εξάμηνα και τα έτη. Γενικές συνελεύσεις που θα οργανώνουν και όχι να είναι μαζέματα εκτόνωσης.
Να είναι καθολική η συμμετοχή. Τα ΤΕΙ να βγουν στους δρόμους σε κάθε πόλη της Ελλάδας, όπου υπάρχει ΤΕΙ. Να στείλουμε μήνυμα στη συγκυβέρνηση ότι η επιδρομή εξαθλίωσης των ΤΕΙ δεν θα περάσει!
 
12 Δεκέμβρη σπουδαστές, εργαζόμενοι και καθηγητές στους δρόμους! Μπλόκο στα μέτρα που κλείνουν τα ΤΕΙ!
Απαιτούμε:
Τώρα επαρκής χρηματοδότηση των ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών.
Επιστροφή των αποθεματικών που «κουρεύτηκαν». Ούτε σκέψη για ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων!
ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ!
Ούτε ευρώ για σίτιση –μετακίνηση – βιβλία – αναλώσιμα! Τώρα να δοθεί λύση στο πρόβλημα της στέγασης! Να δημοσιευτεί και να αξιοποιηθεί η περιουσία των ιδρυμάτων, δημόσια κτήρια για την δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους χωρίς επιχειρήσεις, ιδιώτες, νοίκια. Για τους σπουδαστές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία άμεσα. Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους και δεν τους δέχτηκαν στις εστίες.
Όχι στις λίστες αναμονής στα εργαστήρια και τις θεωρίες. Πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, που να καλύπτει όλο το πρόγραμμα σπουδών.
Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης. Έξω οι επιχειρήσεις και οι manager από τα  ΤΕΙ .
Καμιά αναγνώριση κολεγίων και ιδιωτικών μαγαζιών της παιδείας
Κατάργηση του νόμου πλαίσιο, καμιά εφαρμογή του. Κανείς φοιτητής στα συμβούλια διοίκησης.
Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Μέτρα στήριξης των ανέργων.
Πρακτική άσκηση με ευθύνη των ιδρυμάτων, στο αντικείμενο σπουδών με επιβλέπον καθηγητή στην πράξη. Αμοιβή των σπουδαστών με βάση τις συμβάσεις των κλάδων. Να πληρωθούν τώρα όλοι οι πρακτικάριοι που είναι απλήρωτοι.
Καμιά απόλυση προσωπικού. Να παρθούν πίσω οι απολύσεις-εφεδρεία των διοικητικών υπαλλήλων. Καμία μείωση των μισθών των εργαζομένων και των καθηγητών.
Κανείς σπουδαστής, εργαζόμενος, καθηγητής να μην πεταχτεί στο δρόμο με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολών και τμημάτων. Οι σπουδαστές να βοηθηθούν να τελειώσουν τη σχολή στην οποία μπήκαν, στην πόλη στην οποία μπήκαν.
 

Comments are closed.