Για τη Γενική Συνέλευση του συλλόγου φοιτητών που έγινε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών την Πέμπτη 10/1

Την Πέμπτη 10/1 πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση του συλλόγου φοιτητών Ο.Π.Α. με θέμα την ένταση της κρατικής καταστολής και την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει πλήρως το άσυλο με αφορμή την εισβολή αστυνομικών δυνάμεων και εισαγγελέα στο κτίριο στις 28/12 με πρόφαση την πάταξη του παραεμπορίου.
Οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών:
Ανέδειξαν ότι η ένταση της κρατικής καταστολής πάει χέρι – χέρι με την επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Ότι τη στιγμή που καταργείται η φοιτητική μέριμνα, που δίνονται πτυχία «κουρελόχαρτα» για την ανεργία και τα ψίχουλα των 400 ευρώ, που απολύονται εργαζόμενοι από τα ιδρύματα, που η έρευνα γίνεται αποκλειστικά για την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών, χτυπιέται η προσπάθεια για οργάνωση και αγώνα.

Έκαναν καθαρό ότι οι σάκοι με τα εμπορεύματα των μικροπωλητών στη σχολή, ο τρόπος που το παρουσίασαν τα ΜΜΕ και η προπαγάνδα για την ανάγκη πάταξης του παραεμπορίου είναι προφάσεις. Αποκάλυψαν ότι αν η κυβέρνηση και η αστυνομία ήθελαν να πατάξουν το παραεμπόριο, θα στρέφονταν ενάντια στα κυκλώματα που εισάγουν και διοχετεύουν αυτά τα εμπορεύματα στην αγορά και εκμεταλλεύονται τους μετανάστες μικροπωλητές. Ότι κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να πιστέψει ότι αυτά που πουλάνε οι μικροπωλητές τα φτιάχνουν μόνοι τους σε δικές τους επιχειρήσεις.

Ξεκαθάρισαν ότι η απροκάλυπτη εισβολή και παραβίαση του ασύλου είναι ενταγμένη στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο Α.Ε., όπου οι αγώνες και η οργάνωση των φοιτητών, των εργαζομένων και των εκπαιδευτικών για δημόσια και δωρεάν σπουδές θα απαγορεύονται και θα χτυπιούνται ενώ η μόνη φωνή που θα ακούγεται θα είναι αυτή των επιχειρήσεων. Είναι ενταγμένη στην προσπάθεια επιβολής του δόγματος του «νόμου και της τάξης» όπως προπαγανδίζει ο πρωθυπουργός που σημαίνει ακόμα πιο άγρια καταστολή και τρομοκρατία, για να περνάει σαν οδοστρωτήρας η αντιλαϊκή πολιτική.
Κάλεσαν τους φοιτητές:
Να απαιτήσουν να καταργηθεί τώρα ο νόμος-πλαίσιο. Να σταματήσει κάθε προσπάθεια κατάργησης του ασύλου γιατί το άσυλο υπάρχει για να προασπίζει τους αγώνες του λαού και της νεολαίας για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα, όχι για τα συμφέροντα και τα κέρδη των επιχειρήσεων μέσα στις σχολές. Να μην δεχτούν σε κάθε κινητοποίηση τους για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους να καλούνται και να επεμβαίνουν εισαγγελείς και ΜΑΤ. Αν υπάρξει ξανά προσπάθεια κατάργησης του ασύλου στη σχολή, η κυβέρνηση, η αστυνομία και η πρυτανεία θα βρουν απέναντί τους το φοιτητικό σύλλογο που θα απαντήσει σε αυτή την προσπάθεια.
Να εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική στην κοινωνία και την παιδεία. Να διεκδικήσουν ιδιαίτερα για τους μετανάστες φοιτητές να πάψει το χαράτσι των 150€ γα την ανανέωση της άδειας παραμονής, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βιβλιάρια ασθενείας σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις να μην πληρώνουν τίποτα για σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, δίδακτρα. Να αξιοποιηθούν άμεσα κτήρια που βρίσκονται ανεκμετάλλευτα από την περιουσία του Πανεπιστημίου για τη στέγαση φοιτητών της σχολής μας. Να είναι ο σύλλογος σε ετοιμότητα γιατί τις επόμενες μέρες ανακοινώνεται το σχέδιο συγχωνεύσεων «Αθηνά».
Πρότειναν:
Αποχή από όλα τα μαθήματα της Παρασκευής 11/01.
Την άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ από τους δρόμους γύρω από τη σχολή. Κοινοποίηση της απόφασης αυτής και στην Πρυτανεία σε παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 11/01 με απαίτηση να υλοποιηθεί.
Παράσταση διαμαρτυρίας του συλλόγου της ΑΣΟΕΕ στο Υπουργείο Παιδείας, την Δευτέρα 14/01 στις 12:00πμ  ενάντια στην κατάργηση του ασύλου και την ένταση της κρατικής καταστολής.
Τις μέρες που προηγήθηκαν της γενικής συνέλευσης έλαβαν χώρα μια σειρά τυχοδιωκτικές ενέργειες που βέβαια αξιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση και τα αστικά ΜΜΕ με στόχο τη συκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος, την αναπαραγωγή της λογικής περί «βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια» ώστε να πάρουν νέα μέτρα καταστολής ενάντια στο φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες του λαού.
Αναδείχτηκαν οι τεράστιες ευθύνες που έχουν οι δυνάμεις ΠΑΣΠ, ΔΑΠ, ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ για την άσχημη κατάσταση του φοιτητικού κινήματος και ιδιαίτερα την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο σύλλογο φοιτητών του Ο.Π.Α. Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου, άτομα του «αναρχοαυτόνομου» χώρου απείλησαν «μην τυχόν και στη γενική συνέλευση δεν αποφασιστεί κατάληψη». Όλες οι παραπάνω δυνάμεις διαφώνησαν με την πρόταση του ΜΑΣ να πάρει μέτρα η διοίκηση και ο σύλλογος φοιτητών ώστε η σχολή να μην αξιοποιείται από μεγαλέμπορους ναρκωτικών και εμπορευμάτων που εκμεταλλεύονται και τους μετανάστες μικροπωλητές.
Κυκλώματα και τυχοδιωκτικές πρακτικές, αξιοποιούνται για να ενταθεί η κρατική καταστολή που στόχο έχει τελικά  την αγωνιστική δράση αλλά και να υπηρετήσει γενικότερους σχεδιασμούς στο κέντρο της Αθήνας ώστε να γίνει «υγειονομική ζώνη» όπου δεν θα μπορούν να πατήσουν το πόδι τους αγωνιζόμενοι εργάτες, φοιτητές κλπ, δεν θα μπορούν να πραγματοποιούνται πορείες, απεργίες, διαδηλώσεις κλπ. Καλούμε τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τους εκπαιδευτικούς να καταδικάσουν αυτούς τους σχεδιασμούς.
Να παλέψουν για τις σύγχρονες ανάγκες τους στη δουλειά, τη μόρφωση, τη ζωή. Να μπουν στον αγώνα για ένα πανεπιστήμιο στην υπηρεσία του λαού και όχι των μονοπωλίων. Αυτός ο αγώνας μπορεί να βάλει στην άκρη τους όποιους σχεδιασμούς στρέφονται ενάντια στο κίνημα και να αντισταθεί  στην ένταση της κρατικής καταστολής.

Comments are closed.