Δυναμώνουμε τον αγώνα μας! Βάζουμε στην άκρη όσους μπαίνουν εμπόδιο!

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών χαιρετίζει τους χιλιάδες εργαζόμενους, νέους, ανέργους, φοιτητές και σπουδαστές που πήραν μέρος στην απεργία στις 20 Φλεβάρη και τις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Χαιρετίζει τους αγωνιζόμενους αγρότες που για 27η μέρα βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα. Ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τη φοροληστεία, τη μετατροπή των νέων σε σύγχρονους σκλάβους και πελάτες στη μόρφωση πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσει σε κάθε χώρο.

Καλούμε τους φοιτητές και τους σπουδαστές να σκεφτούν σοβαρά:

Τη στιγμή που δεχόμαστε από τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις του πρωτοφανή επίθεση στο δικαίωμά μας να σπουδάσουμε, αύριο να δουλέψουμε και να φτιάξουμε τη ζωή μας, μπορούμε να συνεχίζουμε να δεχόμαστε το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα να βρίσκεται στη σημερινή αδράνεια και απάθεια;

Τη στιγμή που οργανώνονται σημαντικοί αγώνες των εργαζομένων και του λαού ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική σε μια σειρά χώρους (ναυτεργάτες, αγρότες, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κλπ) αψηφώντας τις επιστρατεύσεις και την καταστολή, μπορούμε να συνεχίζουμε να δεχόμαστε οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι να μην λειτουργούν ή να αποδέχονται την αντιλαϊκή πολιτική;

Τα παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά. Μπροστά στην πανελλαδική απεργία στις 20 Φλεβάρη,

Από τους 43 φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους της Αθήνας, οι 5(!) πραγματοποίησαν γενική συνέλευση για να ενημερωθούν οι φοιτητές, να συζητηθούν τα προβλήματα και να οργανωθεί η συμμετοχή στην απεργία. Στους 7 δεν συνεδρίασαν καν τα Διοικητικά Συμβούλια!

Από τους 82 συλλόγους σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα,  Γενική Συνέλευση έκαναν οι 13(!!!), 20 Διοικητικά Συμβούλια δεν συνεδρίασαν καθόλου!

Φτάνει πια με όσους έχουν φτάσει το φοιτητικό κίνημα σε αυτή την κατάσταση!

Το πρόβλημα δεν είναι θέμα ασυνεννοησίας, διαδικαστικό. Το πρόβλημα είναι ότι επικρατεί η γραμμή της υποταγής και του συμβιβασμού που προωθούν οι δυνάμεις των ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΣΥΡΙΖΑ – ΕΑΑΚ και διάφοροι δήθεν «ανεξάρτητοι».

Τη στιγμή που μπροστά στην απεργία οι επιτροπές αγώνα και οι σύλλογοι που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών έκαναν προσπάθεια να ενημερωθούν οι φοιτητές και οι σπουδαστές για τις συλλογικές συμβάσεις, για το σχέδιο «Αθηνά» κλπ, να γίνουν μαζικές Γενικές Συνελεύσεις ακόμα σε τμήματα και έτη, να οργανωθούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια για την άθλια κατάσταση στα ΤΕΙ,

Η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ στην πλειοψηφία των σχολών πανελλαδικά ούτε καν παρουσιάστηκαν στις συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων! Όπου παρουσιάστηκαν καταψήφιζαν την πρόταση για διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης, την πρόταση για συμμετοχή στην απεργία.

Οι ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ – ΕΑΑΚ σε μια σειρά σχολές που έχουν δυνάμεις καταψήφισαν επίσης την πρόταση για διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Πολυτεχνείο της Αθήνας όπου καταψήφισαν την πρόταση σε 6 από τους 9 συλλόγους! Όπου ψήφισαν υπέρ δεν έκαναν την παραμικρή προσπάθεια για να συμμετάσχουν φοιτητές, δεν ασχολούνταν ούτε τα μέλη τους!

Δεν μπορούμε να συμβιβαζόμαστε άλλο με αυτή την κατάσταση. Πρέπει να απομονωθούν οι κυβερνητικές παρατάξεις των ΔΑΠ – ΠΑΣΠ που οι προτάσεις τους είναι copypaste των θέσεων της κυβέρνησης και των επιχειρηματιών. Να παραμεριστούν οι δυνάμεις του συμβιβασμού ΣΥΡΙΖΑ – ΕΑΑΚ που θέλουν το φοιτητικό κίνημα να αρκείται σε κάνα ξέσπασμα μια φορά το χρόνο εξυπηρετώντας την εναλλαγή των αντιλαϊκών κυβερνητικών διαχειριστών, που «σηκώνουν τη σημαία του αγώνα» όταν τους «διατάξει» κάποιος Πρύτανης.

Ο μόνος δρόμος είναι η αλλαγή των συσχετισμών υπέρ των δυνάμεων της ρήξης, η συσπείρωση περισσότερων συλλόγων, επιτροπών αγώνα, φοιτητών στο ΜΑΣ

 

Comments are closed.