Όλοι στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 3 Οκτώβρη στις 12:00!

Όλοι στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 3 Οκτώβρη στις 12:00 ενάντια στην υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, στην υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση βασικών λειτουργιών τους, στις απολύσεις υπαλλήλων, στην διάλυση της φοιτητικής μέριμνας.

Στηρίζουμε τον αγώνα και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ΑΕΙ-ΤΕΙ ενάντια στις απολύσεις-διαθεσιμότητες.

Όλοι στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο 5/10 στις 11πμ στην Ομόνοια.

Στηρίζουμε την πρόταση των ταξικών σωματείων, του ΠΑΜΕ για 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μέσα στον Οκτώβρη.

Κάνουμε μπλόκο στους φασίστες σε κάθε σχολείο, σχολή και γειτονιά. Δεν θα ανεχτούμε στους συλλόγους μας να υπάρξει φασιστική-ναζιστική δράση.
Έχουν αποφασίσει να ξεμπρερδεύουν με το δικαίωμά μας στην μόρφωση! Η νέα χρονιά δεν ξεκίνησε ακόμα και οι σχολές μας δεν μπορούν να λειτουργήσουν από τα οξυμένα προβλήματα. Η κατάσταση είναι ήδη εκρηκτική και θα γίνει ακόμα χειρότερη αφού:

Με τις απολύσεις 1.349 διοικητικών υπαλλήλων τινάζονται στον αέρα μια σειρά λειτουργίες των ιδρυμάτων (φοιτητική μέριμνα, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, γραμματείες, οικονομικές-διοικητικές υπηρεσίες). Με τις απολύσεις ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη εφαρμογή του νόμου πλαίσιο, παραδίδουν τα ιδρύματα κομμάτι-κομμάτι στις επιχειρήσεις. Απολύοντας τους  εργαζόμενους στην φοιτητική μέριμνα ουσιαστικά την γκρεμίζουν και την παραδίδουν σε ιδιώτες. Απολύοντας όλους τους φύλακες και αναθέτοντας την φύλαξη σε ιδιωτικές εταιρίες security δυναμώνουν την καταστολή ενάντια στους αγώνες φοιτητών-εργαζομένων.

Με τη υποχρηματοδότηση, τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς, το «κούρεμα» των αποθεματικών τους τα ιδρύματα οδηγούνται  σε οικονομικό αδιέξοδο. Τα ψίχουλα που δίνουν στις σχολές, είναι όσα περισσεύουν από τα δισεκατομμύρια με τα οποία «ταΐζουν» τους βιομήχανους και τους τραπεζίτες για να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Με την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων θα βάλουμε πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη. Ήδη πληρώνουμε ένα «σκασμό» λεφτά για  σίτιση-στέγαση-βιβλία-αναλώσιμα. Στο όνομα της «έλλειψης πόρων» ετοιμάζονται να επιβάλλουν δίδακτρα, να ξεπουλήσουν την περιουσία των ιδρυμάτων. Οι εστίες αφήνονται να ρημάζουν, οδηγούνται στο να βάλουν νοίκια, τα διαθέσιμα δωμάτια δεν αρκούν για τους χιλιάδες φοιτητές που έχουν ανάγκη από δωρεάν στέγαση. Λέσχες σίτισης οδηγούνται σε κλείσιμο. Θέλουν να μετατρέψουν πλήρως τις σχολές σε επιχειρήσεις και εμάς σε πελάτες να αγοράζουμε πανάκριβα τη γνώση που θα πουλάει το Πανεπιστήμιο Α.Ε.

Η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ κλείνει τα πανεπιστήμια για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών και τα ανοίγει διάπλατα για τις επιχειρήσεις!

Ποιος κερδίζει από τις απολύσεις εργαζομένων στα ΑΕΙ; Τα κενά που θα δημιουργηθούν θα έρθουν να καλύψουν τα γνωστά αρπακτικά, οι εργολάβοι και οι εταιρίες αλλά και οι ίδιοι οι φοιτητές δουλεύοντας ανταποδοτικά για να καταφέρουν να σπουδάσουν. Οι εταιρίες θα πατήσουνε πόδι σε βασικές λειτουργίες των ιδρυμάτων και οι οικογένειές μας θα πληρώσουν το μάρμαρο βάζοντας πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη.

Την ίδια στιγμή που τα ιδρύματα δεν μπορούν να καλύψουν  βασικές λειτουργίες, στους Ειδικούς Λογαριασμούς Έρευνας γίνεται χορός εκατομμυρίων και χρυσές δουλειές για τις εταιρίες που κερδίζουν από την κατευθυνόμενη έρευνα.

Δεν πήρε ο πόνος την κυβέρνηση για «την εγγραφή των πρωτοετών φοιτητών, για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων του Σεπτεμβρίου» κτλ. Αν τους ένοιαζε δεν θα απέλυαν το 37% του προσωπικού του ΕΚΠΑ, το 45% του ΕΜΠ, το 22% του ΑΠΘ, δεν θα άδειαζαν τις γραμματείες και τις διοικητικές υπηρεσίες  από προσωπικό.

Η μόνη τους έγνοια είναι να μην διακόπτονται από «αξιόπινες πράξεις» – όπως  ονομάζουν τους αγώνες – τα ερευνητικά προγράμματά των εταιριών και οι μπίζνες των επιχειρήσεων μέσα στις σχολές. Για αυτό καλούν εισαγγελείς ενάντια στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Την περασμένη εβδομάδα, δεκάδες φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, σχολεία, άνεργοι και νέοι εργαζόμενοι, δώσαμε μια μαζική απάντηση στους φασίστες εγκληματίες της Χρυσής Αυγής στα συλλαλητήρια και τις αντιφασιστικές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Αυτός είναι ο δρόμος για την αντιμετώπιση της δολοφονικής δράσης τους και της σάπιας ιδεολογίας τους. Οι νέοι και οι νέες, οργανωμένοι στους χώρους σπουδών, δουλειάς και κατοικίας να τους καταδικάζουν, να τους απομονώνουν, να μην βρίσκουν τόπο να σταθούν! Ταυτόχρονα να δυναμώνει η οργάνωση και ο αγώνας ενάντια σε αυτούς που τους γέννησαν και τους θρέφουν, τα μονοπώλια και την εξουσία τους, να δυναμώνει ο αγώνας για τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Καμιά επανάπαυση! Η ποινική αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής δεν καταπολεμά την φασιστική της ιδεολογία, τις αιτίες που γεννούν το φασισμό, τους δεσμούς αίματος με τα αφεντικά και κομμάτια του κρατικού μηχανισμού. Αυτός που θα τους συντρίψει είναι ο λαός και η νεολαία!

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή! Οργάνωση και αγώνας για τις σπουδές και τη ζωή που έχουμε ανάγκη!

Απαιτούμε:

Καμιά απόλυση προσωπικού στα ΑΕΙ – ΤΕΙ.

Τώρα επαρκής χρηματοδότηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών. Επιστροφή των αποθεματικών τους που «κουρεύτηκαν». Όχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων!

Να μην χαθεί η εξεταστική και να γίνουν οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών.

Ούτε ευρώ για σίτιση – μετακίνηση – βιβλία – αναλώσιμα! Τώρα να δοθεί λύση στο πρόβλημα της στέγασης! Να αξιοποιηθεί η περιουσία των ιδρυμάτων και δημόσια κτήρια για την δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους χωρίς ιδιώτες, νοίκια. Για τους φοιτητές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία. Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους και δεν τους δέχτηκαν στις εστίες. ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ!

Να μείνει στα χαρτιά το νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Καμιά απόλυση καθηγητών.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που καθορίζει μισθό 429 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 χρονών. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Πρακτική άσκηση με αξιοπρεπή μισθό και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών. Να πληρωθούν τώρα όλοι οι πρακτικάριοι που είναι απλήρωτοι. Για τους απόφοιτους, επίδομα χωρίς καμία προϋπόθεση από την πρώτη μέρα ανεργίας, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βιβλιάρια ασθενείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Κατάργηση του νόμου πλαίσιο και του σχεδίου «Αθηνά». Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης. Έξω οι επιχειρήσεις και οι manager από τις σχολές.

 

Comments are closed.