Να μην περάσει το νομοσχέδιο που τσακίζει τη μόρφωση των παιδιών! ΟΛΟΙ στα συλλαλητήρια με το ΠΑΜΕ, τα συνδικάτα, τους μαθητές, τις ενώσεις γονέων την Τρίτη 10 Σεπτέμβρη. Στην Αθήνα, 7 μ.μ. στην Ομόνοια

Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ψηφίζει την Τρίτη στη Βουλή το νομοσχέδιο-έκτρωμα "για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις". Αφού έστειλε μέσα στο καλοκαίρι πάνω από 2000 εκπαιδευτικούς στην διαθεσιμότητα-ανεργία τώρα έρχεται να βάλει ταφόπλακα στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών.

Με το νομοσχέδιο αυτό:

Χτυπούν παραπέρα το δικαίωμα στη γενική μόρφωση.

Μετατρέπουν το Λύκειο σε ένα ατελείωτο εξεταστικό κέντρο, που δένεται ασφυκτικά με την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο. Για να περάσει ένα παιδί στο Πανεπιστήμιο, θα πρέπει να δώσει 4(!) φορές πανελλαδικές εξετάσεις.

Ταΐζουν τα φροντιστήρια και την παραπαιδεία, αδειάζουν την τσέπη των γονιών. Τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, τα παιδιά των ανέργων πετιούνται έξω από το Λύκειο, σπρώχνονται στην ψευτοκατάρτιση.

Στέλνουν τα παιδιά στη τσάμπα εργασία με μεροκάματο μόλις 9 ευρώ τη μέρα, χωρίς ασφάλιση. Δεν πρόκειται για πρακτική άσκηση, ώστε να μάθει κάποιος τη δουλειά, όπως λένε, αλλά για τζάμπα εργασία προς τους επιχειρηματίες. Εκπαιδεύουν τους δούλους του 21ου αιώνα.

Αυτό είναι το «νέο σχολείο» που διαφημίζουν κυβέρνηση-ΕΕ

Είναι το σχολείο της αμορφωσιάς, της παιδικής εργασίας και της απλήρωτης δουλειάς. Είναι το σχολείο των επιχειρήσεων με τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας να σπρώχνονται έξω από το λύκειο, στην ψευτοκατάρτιση και στην εργασία με μισθό χαρτζιλίκι για να βγάζουν τρελά κέρδη οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και ο τραπεζίτες. Είναι ο προθάλαμος για το πανεπιστήμιο των επιχειρήσεων και της ακριβοπληρωμένης γνώσης με πτυχία-διαβατήρια για την ανεργία.

Αυτό το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά!

Οι μαθητές με τους γονείς τους, οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους φοιτητές και το λαό  πρέπει να παλέψουμε σαν μια γροθιά ενάντια στην παιδεία-εμπόρευμα γιατί έχουμε κοινό στόχο: ένα σχολείο και ένα πανεπιστήμιο που να μορφώνει πραγματικά και να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Ένας τέτοιος αγώνας με σχέδιο, οργάνωση, μαζικότητα και κοινό βηματισμό όλων όσοι πλήττονται μπορεί να υπερασπιστεί το δικαίωμα όλων των παιδιών στην μόρφωση και να έχει προοπτική. Να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική, να διεκδικήσει ριζικές αλλαγές κόντρα στα κέρδη και την εξουσία  των μονοπωλίων.

Απαιτούμε:

Να αποσυρθεί τώρα το Σχέδιο Νόμου "Για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και άλλες διατάξεις".

Όχι στα εξαντλητικά ωράρια, τα φροντιστήρια, τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις.

Να μη μετράει ο βαθμός Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου σε Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ για την πρόσβαση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ μέσα από πανελλαδικές εξετάσεις ή και χωρίς αυτές.

Πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά και ανεξάρτητα από το τέλος του Λυκείου, με ευθύνη του κράτους και όχι των Πανεπιστημίων. Δικαίωμα επανάληψης των εξετάσεων για εισαγωγή όσες φορές θέλει ο καθένας. Κατοχύρωση βαθμολογίας (δηλαδή ότι δε χρειάζεται να δίνονται κάθε φορά και τα 4 μαθήματα)

Να μην καταργηθεί καμία ειδικότητα στα ΕΠΑΛ και να μην απολυθεί κανένας καθηγητής. Κατάργηση του έτους μαθητείας ως τσάμπα εργασία για τα αφεντικά, πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση. Πτυχίο στα τρία χρόνια. Κατάργηση κάθε πιστοποίησης, το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα.

Κανένα σχολείο χωρίς εκπαιδευτικούς και βιβλία. Χρηματοδότηση τώρα των σχολείων. Όχι στα 30άρια τμήματα. Δωρεάν μεταφορά των μαθητών. Ένα γεύμα για τους μαθητές με ευθύνη και χρηματοδότηση των δήμων.

Comments are closed.