Κάλεσμα Πανελλαδικής Γραμματείας του ΜΑΣ: Όλοι στον αγώνα για μόρφωση-δουλειά-ζωή με δικαιώματα!

Στηρίζουμε έμπρακτα τον αγώνα των εργαζομένων στα ΑΕΙ-ΤΕΙ ενάντια στις απολύσεις-διαθεσιμότητες.

Στις 18 και 19 Σεπτέμβρη κλείνουμε τις σχολές και συμμετέχουμε στην  48ωρη Απεργία στο Δημόσιο. Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, Τετάρτη, 18/9, 11πμ Ομόνοια.

Όλοι στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο 5 Οκτώβρη στις 10:30πμ στην Ομόνοια.

Στηρίζουμε την πρόταση του ΠΑΜΕ για 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη.

Συνάδελφε, συναδέλφισσα

Η νέα χρονιά που ξεκινά για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ θα είναι χειρότερη από όλες τις προηγούμενες. Το βλέπεις και μόνος σου δεν χρειάζονται άλλες αποδείξεις.

Ήδη πολλοί φοιτητές και σπουδαστές δεν γυρίζουν από τις πόλεις τους παρατώντας τη σχολή τους. Πολύ περισσότερα παιδιά από κάθε άλλη χρονιά που πέτυχαν στις πανελλήνιες, δεν θα έρθουν να γραφτούν γιατί δεν τα βγάζουν πέρα.

Απολύονται χιλιάδες διοικητικοί υπάλληλοι τινάζοντας στον αέρα μια σειρά λειτουργίες των ιδρυμάτων (φοιτητική μέριμνα, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, γραμματείες, οικονομικές-διοικητικές υπηρεσίες).

Η φοιτητική μέριμνα γκρεμίζεται και παραδίδεται σε ιδιώτες. Οι εστίες αφήνονται να ρημάζουν, οδηγούνται στο να βάλουν νοίκια, τα διαθέσιμα δωμάτια δεν αρκούν για τους χιλιάδες φοιτητές που έχουν ανάγκη από δωρεάν στέγαση. Λέσχες σίτισης οδηγούνται σε κλείσιμο, θα καλεστούμε να πληρώσουμε ξανά από την τσέπη μας βιβλία-αναλώσιμα.

Με την εφαρμογή του νόμου πλαίσιο και του σχεδίου «Αθηνά» θέλουν να μετατρέψουν πλήρως τις σχολές σε επιχειρήσεις και εμάς σε πελάτες να αγοράζουμε πανάκριβα τη γνώση που θα πουλάει το Πανεπιστήμιο Α.Ε., να ξεπουλήσουν πλήρως την έρευνα στα μονοπώλια, να υποβαθμίσουν την επιστημονική γνώση, να εντείνουν την καταστολή ενάντια στους αγώνες μας.

Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο! Δίνουμε άμεση, αγωνιστική απάντηση!

Κυβέρνηση και ΕΕ έχουν κυρήξει τον πόλεμο ενάντια στο λαό και τη νεολαία.

Η πολιτική τους είναι ταφόπλακα για το μέλλον μας!

Προχωρούν γρήγορα στις απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων σε τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία. Θέλουν να ξεμπερδεύουν με το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Κλείνουν νοσοκομεία, σχολεία, παιδικούς σταθμούς. Προχωρούν σε νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, ο μισθός γίνεται χαρτζιλίκι των 300€ για όλους. Μας ξεζουμίζουν με τους φόρους και τα χαράτσια, απειλούν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακόμα και της πρώτης κατοικίας.

Με το νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση σπρώχνουν χιλιάδες μαθητές εκτός λυκείου, στην ψευτοκατάρτιση και στην εργασία με μισθό χαρτζιλίκι. Βαφτίζουν «μαθητεία» την ανήλικη εργασία με 7€ μεροκάματο, μετατρέπουν το Λύκειο σε ένα ατελείωτο εξεταστικό κέντρο με 4 φορές πανελλαδικές εξετάσεις, ταϊζουν τα φροντηστήρια, κόβουν και ράβουν το σχολείο στα μέτρα των επιχειρήσεων για φτηνό εργατικό δυναμικό με μισή γνώση, μισό μισθό και καθόλου δικαιώματα. Ο αγώνας των καθηγητών ενάντια στο σχολείο της αγοράς και τις απολύσεις είναι δίκαιος,μας αφορά όλους.

Καμιά αναμονή στα νέα βάρβαρα μέτρα!

Μην ξεγελιέσαι, μην πιστεύεις σε παραμύθια. Είναι ψέμα ότι τα «πρωτογενή πλεονάσματα» θα γυρίσουν στο λαό. Πότε γύρισαν πίσω κάτι από όλα αυτά που σου κλέψαν; Με αυτά θα ταϊσουν τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες.

Σου τάζουν «ανάπτυξη» και «ελάφρυνση του χρέους» για να σε αποκοιμίσουν. Να μην αντιδράσεις για τον γονιό σου που απολύεται, για τον αδερφό σου που πετιέται έξω από το λύκειο στην ψευτοκατάρτιση, για το πτυχίο σου που γίνεται χαρτί χωρίς αντίκρισμα. Να μην δεις ότι σήμερα, στη «νέα Ελλάδα της ανάπτυξης» οι άνεργοι ξεπέρασαν το 1,5 εκατ., στους νέους έφτασε το 60%..

Η δική τους ανάπτυξη εξαρτάται από τη δική μας εξαθλίωση. Οι φοιτητές-αυριανοί εργαζόμενοι θα αμείβονται με  400€ και θα δουλεύουν ατέλειωτες ώρες μέχρι να πεταχτούν ξανά στην ανεργία. Θα είναι το καύσιμο για να μπουν μπροστά οι μηχανές της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Οι συνάδελφοι μας που δουλεύουν ήδη γνωρίζουν πολύ καλά τι κόλαση επικρατεί, πόσα υπομένουν για 200 και 300€.

Έχεις δοκιμάσει όλες τις συνταγές τους, και τα δάνεια και τα «κουρέματα». Με τα πρώτα ήρθαν τα μνημόνια, με τα δευτερα λήστεψαν 187.000.000€ από τα αποθεματικά ΑΕΙ-ΤΕΙ και άλλα τόσα από τα ασφαλιστικά ταμεία.  Ούτε με την Σκύλλα ούτε με την Χάρυβδη!

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή! Οργάνωση και αγώνας για τις σπουδές και τη ζωή που έχουμε ανάγκη!

Δεν θα έρθουν καλύτερες μέρες όσο κρατάμε το κεφάλι σκυμμένο, ανοργάνωτοι απέναντι στην επίθεση στα δικαιώματά μας.

Δεν θα έρθουν καλύτερες μέρες περιμένοντας μεσσίες. Χορτάσαμε από σωτήρες που εξαργυρώνουν τους αγώνες μας για να πάρουν την κυβερνητική καρέκλα και να συνεχίσουν την ίδια πολιτική. Τώρα πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

Ήρθε η ώρα να κάνουμε στην άκρη την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της μέσα στις σχολές, την ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ. Σε θέλουν με το κεφάλι σκυμμένο, να κοιτάς «την πάρτη σου», να βρίζεις τον υπάλληλο που απολύεται και απεργεί αντί να αγωνιστείς για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Πουλάνε το παραμύθι της κυβέρνησης για την «ανάπτυξη που έρχεται», στηρίζουν τις αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση και τις βαφτίζουν «μεταρρυθμίσεις».

Γύρνα την πλάτη στις ομάδες ΕΑΑΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Καμία εμπιστοσύνη! Θέλουν το κίνημα «νεροκουβαλητή» μιας νέας αντιλαϊκής κυβέρνησης που θα σέβεται τις δεσμεύεις της ΕΕ, θα αποδέχεται την κυριαρχία των μονοπωλίων στην οικονομία.

Το δίκιο και το μέλλον μας θα κριθεί στους δρόμους!

Μπορούμε να τους σταματήσουμε όταν το καθημερινό αυθόρμητο σιχτίρισμα, το «φτάνει πια, δεν αντέχουμε» γίνει αγώνας και οργάνωση σε κάθε σχολή, έτος και αμφιθέατρο.

Πρωτοστατούμε έτσι ώστε ο αγώνας μας να έχει μαζικότητα, αντοχή, διάρκεια, να μην τα διπλώνει στην πρώτη δυσκολία, αξιοποιούμε κάθε μορφή πάλης που ανεβάζει την σύγκρουση και ενισχύει τη συμμετοχή περισσότερων φοιτητών.

Οργανώνουμε τον αγώνα μας μαζί με τους εργάτες και τους φτωχούς επαγγελματίες για την οριστική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας κόντρα στη μιζέρια που μας επιβάλουν!

Παίρνουμε θέση μέσα από τους συλλόγους, τις επιτροπές αγώνα στην πάλη για δωρεάν σπουδές, για δουλειά με δικαιώματα, για επιστήμη στην υπηρεσία του λαού. Διεκδικούμε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, απαλλαγμένο από τα δεσμά των μονοπωλίων και της ΕΕ και το λαό αφέντη στον πλούτο που παράγει.

Απαιτούμε:

Καμιά απόλυση προσωπικού στα ΑΕΙ – ΤΕΙ.

Να μείνει στα χαρτιά το νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Καμιά απόλυση καθηγητών.

Τώρα επαρκής χρηματοδότηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών. Επιστροφή των αποθεματικών που «κουρεύτηκαν». Όχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων!

Ούτε ευρώ για σίτιση – μετακίνηση – βιβλία – αναλώσιμα! Τώρα να δοθεί λύση στο πρόβλημα της στέγασης! Να αξιοποιηθεί η περιουσία των ιδρυμάτων και δημόσια κτήρια για την δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους χωρίς ιδιώτες, νοίκια. Για τους φοιτητές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία. Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους και δεν τους δέχτηκαν στις εστίες. ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ!

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που καθορίζει μισθό 429 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 χρονών. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Πρακτική άσκηση με αξιοπρεπή μισθό και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών. Να πληρωθούν τώρα όλοι οι πρακτικάριοι που είναι απλήρωτοι. Για τους απόφοιτους, επίδομα χωρίς καμία προϋπόθεση από την πρώτη μέρα ανεργίας, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βιβλιάρια ασθενείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Κατάργηση του νόμου πλαίσιο και του σχεδίου «Αθηνά». Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης. Έξω οι επιχειρήσεις και οι manager από τις σχολές.

Comments are closed.