6 Νοέμβρη οι φοιτητές και οι σπουδαστές στο δρόμο! Διαδηλώνουμε μαζί με τους εργάτες!

Στις 17 και 18 Οκτώβρη οργανώνουμε σε κάθε σχολή αγωνιστικό διήμερο δράσης ενάντια στην υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, την υποβάθμιση και ιδιωτικοποίησή τους, στην άθλια κατάσταση στη λειτουργία των ΤΕΙ, στις απολύσεις, στη διάλυση της φοιτητικής μέριμνας.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες από το πρώτο έτος: Έχετε πάρει ήδη μια πρώτη γεύση από το ποια είναι η κατάσταση στις σχολές. Ο λογαριασμός για τα έξοδα του μήνα φτάνει τα 700-800€, τα δωμάτια στις εστίες είναι ελάχιστα, σε όσα ιδρύματα είναι κλειστά, δεν έχει υπάρξει μέριμνα για πάσο και κάρτα δωρεάν σίτισης. Η συμμετοχή σας στον αγώνα από την πρώτη κιόλας μέρα μπορεί να δώσει μεγαλύτερη δύναμη και μαχητικότητα στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα! 

Κυβέρνηση – ΕΕ – μονοπώλια έχουν αποφασίσει να ξεμπερδεύουν με το δικαίωμα μας στη μόρφωση!

Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια όταν:

Μειώνουν κατά 28% τις δαπάνες για την παιδεία, ετοιμάζουν προϋπολογισμούς φτώχειας για τα ιδρύματα και τα οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο ενώ την ίδια στιγμή «ταΐζουν» με δισεκατομμύρια τους βιομήχανους και τους τραπεζίτες για να αυξάνουν τα κέρδη τους. Τώρα στο όνομα της «έλλειψης πόρων» ετοιμάζονται να επιβάλλουν δίδακτρα, να βγάλουν στο σφυρί την περιουσία των ιδρυμάτων, ξεπουλάνε πλήρως την έρευνα στα μονοπώλια. 

Πληρώνουμε ήδη ένα «σκασμό» λεφτά για σίτιση – στέγαση – μετακινήσεις – βιβλία – αναλώσιμα και θέλουν να βάλουμε πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη. Μετατρέπουν πλήρως τις σχολές σε επιχειρήσεις και εμάς σε πελάτες να αγοράζουμε πανάκριβα τη γνώση που θα πουλάει το Πανεπιστήμιο Α.Ε. Οι εστίες αφήνονται να ρημάζουν, οδηγούνται στο να βάλουν νοίκια, τα διαθέσιμα δωμάτια δεν αρκούν για τους χιλιάδες φοιτητές που έχουν ανάγκη από δωρεάν στέγαση. Λέσχες σίτισης οδηγούνται σε κλείσιμο.

Τα ΤΕΙ άνοιξαν χωρίς έκτακτους καθηγητές, αφού 9 στους 10 συμβασιούχους απολύονται, οι λίστες αναμονής στα εργαστήρια έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Σε αρκετά τμήματα που συγχωνεύονται φοιτητές στοιβάζονται σαν τις σαρδέλες στις αίθουσες, δεν έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα της στέγασης για όσους μεταφέρθηκαν σε άλλη πόλη.

Απολύουν 1.349 διοικητικούς υπαλλήλους τινάζοντας στον αέρα φοιτητική μέριμνα, εργαστήρια, βιβλιοθήκες, γραμματείες, οικονομικές-διοικητικές υπηρεσίες, φύλαξη και παραδίδουν τις σχολές μας  κομμάτι-κομμάτι στους εργολάβους και τις επιχειρήσεις.

Το μέλλον μας δεν είναι οι ουρές της ανεργίας και η κακοπληρωμένη δουλειά!

Δεν μας αξίζει μια ζωή στην ανεργία με 5μηνα διαλλείματα  σε προγράμματα ψευτοαπασχόλησης με 400€, χωρίς δικαιώματα.

Η κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και η επέκταση των ατομικών συμβάσεων οδηγεί στον εργασιακό μεσαίωνα! Δουλειά χωρίς συλλογική σύμβαση σημαίνει δουλειά με μισθό πείνας, ανεξαρτήτως πτυχίου, για μερικούς μήνες και όσες ώρες θέλει το αφεντικό, χωρίς ασφάλιση, δώρα, επιδόματα, άδειες και ύστερα να μας ξαναστέλνουν στην ανεργία.

Εξοντώνουν τις οικογένειές μας με τις απολύσεις, φόρους, χαράτσια. Τώρα βάζουν 25€ είσοδο για νοσήλεια στα νοσοκομεία, συγχωνεύουν σχολεία,  βγάζουν στο σφυρί την πρώτη κατοικία.

Καμιά αναμονή στα νέα βάρβαρα μέτρα! Τώρα είναι ώρα μάχης!

Η ανάπτυξη και τα πλεονάσματα που τάζουν εξαρτόνται από τη δική μας εξαθλίωση. Οι φοιτητές-αυριανοί εργαζόμενοι θα αμείβονται με  400€. Θα είναι το καύσιμο για να μπουν μπροστά οι μηχανές της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Έχουμε δοκιμάσει όλες τις συνταγές τους, και τα δάνεια και τα «κουρέματα». Με τα πρώτα ήρθαν τα μνημόνια, με τα δεύτερα λήστεψαν 187.000.000€ από τα αποθεματικά των ΑΕΙ-ΤΕΙ και άλλα τόσα από τα ασφαλιστικά ταμεία.  Ούτε με την Σκύλλα ούτε με την Χάρυβδη!

Κάνουμε μπλόκο στους φασίστες δολοφόνους της Χρυσής Αυγής σε κάθε σχολή, γειτονιά, χώρο δουλειάς! Να μην έχουν τόπο να σταθούν,  τα τσιράκια των αφεντικών.

Έχουμε τη δύναμη να τους ανατρέψουμε!

Ζωντανεύουμε τους συλλόγους, τις επιτροπές αγώνα. Οργανωνόμαστε σε κάθε σχολή και έτος

Κάνουμε στην άκρη τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης, την ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ. Μας θέλουν με το κεφάλι σκυμμένο, να προσκυνάμε μνημόνια, να μισούμε τους αγώνες για ένα καλύτερο μέλλον.

Γυρνάμε την πλάτη σ’ αυτούς που θέλουν το κίνημα «νεροκουβαλητή» μιας νέας αντιλαϊκής κυβέρνησης που θα προσκυνά και αυτή ΕΕ και αφεντικά, που εχθρεύονται κάθε τι το οργανωμένο.

Οι ανάγκες μας  δεν χωράνε στα πλαίσια της ΕΕ και της κυριαρχίας των μονοπωλίων.

Διεκδικούμε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων, με το λαό αφέντη στον πλούτο που παράγει.

Η σιωπή δεν μας ταιριάζει. Τώρα παίρνουμε το λόγο εμείς!

Τώρα επαρκής χρηματοδότηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών. Επιστροφή των αποθεματικών που «κουρεύτηκαν». Όχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων!

Ούτε ευρώ για σίτιση – μετακίνηση – βιβλία – αναλώσιμα! Να αξιοποιηθεί η περιουσία των ιδρυμάτων και δημόσια κτήρια για την δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους χωρίς ιδιώτες, νοίκια. Για τους φοιτητές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία. Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους και δεν τους δέχτηκαν στις εστίες. ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ!

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που καθορίζει μισθό 429 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 χρονών. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Πρακτική άσκηση με αξιοπρεπή μισθό και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών. Να πληρωθούν τώρα όλοι οι πρακτικάριοι που είναι απλήρωτοι. Για τους απόφοιτους, επίδομα χωρίς καμία προϋπόθεση από την πρώτη μέρα ανεργίας, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βιβλιάρια ασθενείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Κατάργηση του νόμου πλαίσιο και του σχεδίου «Αθηνά». Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης. Έξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές και την έρευνα.

Καμιά απόλυση προσωπικού στα ΑΕΙ – ΤΕΙ. Έξω οι εισαγγελείς, καμιά ποινικοποίηση.

Στις 6 Νοέμβρη όλοι στο δρόμο! Κλείνουμε τις σχολές και διαδηλώνουμε μαζί με τα ταξικά σωματεία και ομοσπονδίες!

Έτσι ο αγώνας μας για το δικαίωμα στη μόρφωση, τη δουλειά, την αξιοπρεπή ζωή θα αποκτήσει μεγαλύτερη μαχητικότητα, αποτελεσματικότητα!

Comments are closed.