Άρθρο της Γραμματείας Πάτρας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών: «Η δράση του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών της Εστίας του πανεπιστημίου της Πάτρας στον αγώνα των διοικητικών»

Ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας, που συσπειρώνεται με το ΜΑΣ, από την αρχή της χρονιάς έχει αναπτύξει πλούσια δράση όλα αυτά τα χρόνια.

Τέθηκε μπροστά του ένα πιο δύσκολο καθήκον το τελευταίο διάστημα αφού λόγω των απολύσεων των διοικητικών το εστιατόριο που οι εστιακοί τρώγανε δωρεάν αλλά και η γραμματεία της εστίας παραμένουν κλειστά εδώ και 14 εβδομάδες!!!

Μπροστά σε αυτή τη κατάσταση ο σύλλογος μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και το Διοικητικό του Συμβούλιο συζήτησαν και σχεδίασαν την παρέμβαση τους. Ήταν πολύ εύκολο να αναπτυχθεί στους οικότροφους αντίδραση και αντί για την κυβέρνηση να τα βάλουν με τους διοικητικούς με αφορμή τις υπαρκτές αδυναμίες από την οργάνωση του αγώνα τους,

Ο σύλλογος, με πρωταγωνιστή τις δυνάμεις του ΜΑΣ, πρωτοστάτησε στο να αναπτυχθεί αλληλεγγύη. Πήραμε μέτρα όπως φιλοξενία φοιτητών που δεν έχουν χρήματα για να νοικιάσουν σπίτι στην Πάτρα.

Η προηγούμενη καλή λειτουργία, η τήρηση και τάξη των οικονομικών του έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε να παρέχεται καθημερινά ένα δωρεάν γεύμα σε κάθε εστιακό (αφού το εστιατόριο παραμένει κλειστό, λόγω των απολύσεων των διοικητικών). Συνολικά το ταμείο του Συλλόγου  έχει πληρώσει μέχρι στιγμής 8.000€!

Ταυτόχρονα ανέπτυξε πολύμορφη δράση με περιοδείες και εξορμήσεις σε όλο το Πανεπιστήμιο για να γίνει γνωστή η κατάσταση που επικρατεί στην Εστία, να εντοπιστούν συμφοιτητές μας που αντιμετωπίζουν οξυμένο οικονομικό πρόβλημα και θέλουν να υποβάλλουν αίτηση για δωμάτιο στην Εστία. Συνέβαλε να οργανωθούν από κοινού με το Σύλλογο των Διοικητικών του Πανεπιστημίου δράσεις όπως «ψήσιμο» στο χώρο της Εστίας, οι οποίες συνέβαλλαν στη σύσφιξη των δεσμών Εστιακών και Διοικητικών.

Την ίδια ώρα που ο σύλλογος της Εστίας έπαιρνε τα παραπάνω μέτρα για να οργανωθεί ο αγώνας, για να χτίζεται πραγματική συμπόρευση φοιτητών και εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο οι δυνάμεις ΔΑΠ – ΠΑΣΠ – ΕΑΑΚ – ΣΥΡΙΖΑ, έβαζαν για άλλη μια φορά πλάτη στη συκοφάντηση του αγώνα.

Οι δυνάμεις της ΔΑΠ – ΠΑΣΠ έλεγαν πως στις εστίες το ΜΑΣ «κανονίζει» ποιος θα πάρει δωμάτιο.

Οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ – ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι «το ΜΑΣ αξιοποιεί τους εστιακούς για να μην φαίνεται ότι θέλει να διαλύσει την απεργία των διοικητικών», πως «έχει γίνει πολύ μεγάλο θέμα η εστία ενώ ζουν ελάχιστοι φοιτητές εκεί (είναι «μόλις» 800!!)».

Η δράση αυτή συνέβαλε ώστε εργαζόμενοι και φοιτητές να συνειδητοποιείται πως είναι κάτω από τον ίδιο αγώνα. Ενάντια στο Πανεπιστήμιο ΑΕ, που απολύει εργαζόμενους, που βάζει ενοίκια στις εστίες, που αναγκάζει φοιτητές να μην σπουδάσουν επειδή δεν έχουν στέγη. Έναντια στο πανεπιστήμιο που αλωνίζουν οι πολυεθνικές, οι μεγαλοεργολάβοι και βλέπουν την ανάγκη μας για σίτιση και στέγαση ως πεδίο κερδοφορίας. Για το Πανεπιστήμιο των λαϊκών αναγκών, με σύγχρονες υποδομές, με εργαζόμενους με δικαιώματα, με δωρεάν σίτιση- στέγαση-μεταφορές, με πτυχίο που να εξασφαλίζει γνώση.

Οργάνωση του αγώνα σημαίνει να παίρνεις όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε ο αγώνας να περιφρουρείτε, να μην δημιουργούνται ρήγματα από την κυβερνητική προπαγάνδα. Η δράση του συλλόγου ήταν καθοριστική ώστε από κοινού εργαζόμενοι και φοιτητές να χτίσουν το δικό τους τείχος υπεράσπισης. Συνέβαλλε ως ασπίδα προστασίας στον αγώνα των διοικητικών ώστε να μην συκοφαντηθεί ο αγώνας τους απο την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ. Αυτό σημαίνει να παίρνεις κάποια μέτρα, όχι όλα βέβαια,  για να βγάλει ο φοιτητής συμπέρασμα, για το τι αγώνα και ενάντια σε ποιον χρειάζεται να δώσει σήμερα.

Είναι πραγματικά παλικαρίσια η στάση όλων των οικότροφων εστιακών, που υπομένουν τις δυσκολίες, αναγνωρίζουν το δίκαιο του αγώνα των εργαζομένων, τους στηρίζουν!

 

 

Comments are closed.