Μήνυμα από φοιτητές στη Γερμανία στην 5η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ

Εμείς, φοιτητές που σπουδάζουμε σε πανεπιστήμια της Γερμανίας, χαιρετίζουμε την 5η Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών!

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες φοιτητές, που το προηγούμενο διάστημα πάλεψαν για το δικαίωμά τους στην μόρφωση, που βρέθηκαν στο πλευρό των εργαζόμενων γονιών τους, που πάλεψαν μαζί με το ταξικά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα, μαζί με το ΠΑΜΕ, για την επιτυχία δεκάδων απεργιών!

Κι εμείς εδώ στη Γερμανία  βιώνουμε στο πετσί μας τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολίτικης που τσακίζει το δικαίωμα μας στη μόρφωση.

Στη Γερμανία, στην πιο ανεπτυγμένη βιομηχανική χώρα στην ΕΕ με τεράστιο πλούτο, με εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη κάθε χρόνο από την εκμετάλλευση του γερμανικού εργαζόμενου λαού, μας αναγκάζουν να πληρώνουμε από την τσέπη μας χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο για δίδακτρα, μετακίνηση, σίτιση, στέγαση, αναλώσιμα, να δουλεύουμε σε δουλειές των 400 ευρώ, να παίρνουμε φοιτητοδάνεια που αποπληρώνουμε για μια ζωή. Την ίδια στιγμή το περιεχόμενο των σπουδών μας ολοένα και υποβαθμίζεται, το πανεπιστήμιο γίνεται μια επιχείρηση που εμπορεύεται την γνώση και την έρευνα ενώ τα αποτελέσματά της δεσμεύονται για δεκαετίες από μεγάλα μονοπώλια της Γερμανίας αντί να χρησιμοποιηθούν για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού.

Η κατάσταση αυτή είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που υπαγορεύουν μια σειρά συνθήκες της ΕΕ και στηρίζεται από όλα τα κόμματα του κεφαλαίου στην Γερμανία όπως το CDU, το SDP, το FDP αλλά και το δεκανίκι τους το DIE LINKE. Αυτή η πολιτική έχει ίδια κατεύθυνση σε κάθε χώρα της ΕΕ όπως δείχνει το παράδειγμα της Γερμανίας και της Ελλάδας.

Στη προσπάθειά μας να αντισταθούμε στην μαύρη αυτή κατάσταση ερχόμαστε αντιμέτωποι με την πλήρη διάλυση του φοιτητικού κινήματος της Γερμανίας, με τα ξεπουλημένα φοιτητικά συμβούλια και όργανα, που οι ηγεσίες τους υπηρετούν απόλυτα την εφαρμογή της πολιτικής αυτής. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του πανεπιστημίου του Γκίσεν που το επόμενο εξάμηνο θα κοπούν οι πρακτικές των φοιτητών γιατί το πανεπιστήμιο επιχείρηση έπεσε έξω στον προϋπολογισμό του. Εκεί τα μέλη του Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου κάλεσαν τους φοιτητές να διοργανώσουν αιμοδοσία, ακροβατικά σε πεζόδρομους και να εκδώσουν ημερολόγια με γυμνές φωτογραφίες των φοιτητών για να μαζέψουν χρήματα και να καλοπιάσουν των υπουργό οικονομικών του κρατιδίου που όπως δήλωσαν είναι καλός άνθρωπος γιατί τον ξέρουν προσωπικά. Για αυτό καταλαβαίνουμε ξεκάθαρα τι πάει να πει να υπάρχει μέσα στο φοιτητικό κίνημα μία μορφή αγωνιστικής συσπείρωσης όπως το ΜΑΣ, ικανή να οργανώνει την πάλη των φοιτητών των λαϊκών οικογενειών με άξονα την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών.

Ο αγώνας που κάνετε στην Ελλάδα δίνει και σε εμάς θάρρος και δύναμη να οργανώσουμε την πάλη μας, να διεκδικήσουμε όλοι μαζί οργανωμένα τη μόρφωση και την ζωή που μας αξίζει.

 

Φοιτητές των πανεπιστημίων του Γκίσεν, του Αμβούργου, του Βερολίνου, του Μονάχου και του Τίπινγκεν

Comments are closed.