Φτάνει πια η κοροϊδία στη νέα γενιά! Το 59,2% των νέων μέχρι 25 ετών είναι άνεργοι! Δεν έχουμε ανάγκη τα θλιβερά προγράμματά σας! Θέλουμε σταθερή δουλειά με δικαιώματα! Θέλουμε εξασφαλισμένο μέλλον!

Σύμφωνα με τη Eurostat, η ανεργία στους νέους 18-25 ετών στην Ελλάδα, αυξήθηκε από 56,8% το Σεπτέμβρη, στο 59,2% τον Οκτώβρη! Στην ΕΕ η ανεργία στους νέους είναι 23,5%!

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση μέσω του πρωθυπουργού, εξήγγειλε την εφαρμογή προγραμμάτων της ΕΕ, δήθεν για την «καταπολέμηση της ανεργίας» που – όπως υποστηρίζει – θα δώσουν 440.000 «ευκαιρίες απασχόλησης»…

Τα παραμύθια τους δεν τα πιστεύουμε πια!

Δεν εξήγγειλαν θέσεις εργασίας αλλά «ευκαιρίες απασχόλησης».

Εξήγγειλαν «ευκαιρίες» αλλά πάλι ούτε μία θέση σταθερής εργασίας!

Και μάλιστα μέσα στις «ευκαιρίες» που παρουσιάζουν, ένα μεγάλο μέρος είναι από παλιά προγράμματα που τα παρουσιάζουν ως νέα για να φαίνονται πολλά!!!

Τα ξέρουμε αυτά τα προγράμματα της ΕΕ και τα λεγόμενα «μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας στη νεολαία». Πολλοί από μας τα έχουμε βρει μπροστά μας ψάχνοντας για δουλειά.

Είναι οι συμβάσεις μιας μέρας ή ενός μήνα, οι «δοκιμαστικές περίοδοι» στη δουλειά, τα προγράμματα «επιταγής εισόδου νέων στην αγορά εργασίας» (γνωστά και ως «voucher»), ο μικρότερος κατώτατος μισθός που έχουν οι νέοι κάτω των 25 ετών και άλλα. Αυτά, υποτίθεται ότι θα αντιμετώπιζαν την ανεργία στη νεολαία… Μπαρούφες!!! Από εργαζόμενους, πρώτα μας μετέτρεψαν σε «απασχολούμενους», σήμερα σε «ωφελούμενους». Είναι ικανοί αύριο να μας κάνουν ζητιάνους!!!

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα μέτρα «για την καταπολέμηση της ανεργίας» περιλαμβάνουν:

«Τα προγράμματα του πρώτου πυλώνα (Επιταγή εισόδου για νέους έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις – voucher, επιδότηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας των νέων, επιχορήγηση των επιχειρήσεων για προσλήψεις ανέργων 33-66 ετών, επιχορήγηση επιχειρήσεων για προσλήψεις ανέργων ειδικών κατηγοριών)».

«Το πρόγραμμα “Εγγύηση για την Νεολαία”, που θα χορηγεί εργασιακή εμπειρία μαζί με κατάρτιση και μαθητεία σε νέους μέχρι 24 ετών που δεν εργάζονται πουθενά και που δεν φοιτούν σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Με το πρόγραμμα αυτό οι νέοι θα έχουν την δυνατότητα είτε να απασχοληθούν σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση για κάποιο διάστημα με επιδότηση μεγάλου μέρους του μισθού και των εισφορών είτε να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους προκειμένου να βρουν την πρώτη τους δουλειά, είτε να συνδυάζουν την προσωρινή απασχόληση και κατάρτιση στον χώρο εργασίας με δυνατότητα πρόσληψης στην συνέχεια.».

Μας «προσφέρουν» μια ολιγόμηνη (5 μήνες), κακοπληρωμένη (400€ και μάλιστα στο τέλος), ανασφάλιστη δουλειά και μετά ξανά, θέση στην ανεργία!

Προσφέρουν κι άλλο «ζεστό» χρήμα στις επιχειρήσεις! Δίνουν στους εργοδότες «τσάμπα» εργαζόμενους αφού μεγάλο μέρος του μισθού δεν το πληρώνουν αυτοί! Τους δίνουν τη δυνατότητα να αντικαθιστούν το υπάρχον προσωπικό με καινούργιο, πιο φτηνό και ευέλικτο!

Η «επιδότηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας» είναι κοροϊδία! Σήμερα χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι είναι πνιγμένοι στα χρέη και του φόρους!

Όσοι από μας κάναμε πρακτική, ξέρουμε τι σημαίνουν αυτά τα προγράμματα. Εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν από την ΕΕ για πρακτική σπουδαστών την τελευταία 7ετία.  Που πήγαν αυτά; Σε μας σίγουρα όχι γιατί ο μισθός της πρακτικής είναι 176€ στο δημόσιο και κάτι παραπάνω στον ιδιωτικό τομέα. Πήγαν για διοργάνωση σεμιναρίων …«επιχειρηματικότητας». Την ίδια ώρα οι εργοδότες προσλαμβάνοντάς μας κέρδιζαν «τσάμπα» δυναμικό.

Όλα αυτά, ανακοινώθηκαν λίγες μέρες μετά τις προκλητικές προτάσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) που έχει ρόλο σύμβουλου της κυβέρνησης που πρότεινε: Οι νέοι μέχρι 29 χρονών να δουλεύουν για τουλάχιστον ένα χρόνο από την πρόσληψη χωρίς κατώτατο μισθό για …να μειωθεί η ανεργία!!! 

Δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας!

Από το 2008 μέχρι σήμερα, έχουν συνεδριάσει 8 (οχτώ) φορές τα όργανα της ΕΕ, με θέμα δήθεν «την αντιμετώπιση της ανεργίας». Τα αποτελέσματα; Η ανεργία στις ηλικίες από 15 – 24, εκτινάχθηκε από 24,1% στο 64,2% στην Ελλάδα και από 14,7% στο 24,1% στην ΕΕ!!!!

Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ, είναι να ανακυκλώνουν την ανεργία γιατί τους «κοστίζει» να δίνουν χρήματα για επιδόματα, γιατί φοβούνται μην ξεσηκωθούμε!

Δεν έχουμε ονειρευτεί έτσι τη ζωή μας!

Η κυβέρνηση, η ΕΕ, η πλουτοκρατία να αντιμετωπίσουν την οργισμένη και οργανωμένη αντίδρασή μας!!!

Καλούμε τους φοιτητές, τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, τις επιτροπές αγώνα, να προχωρήσουν σε συζητήσεις, συνελεύσεις οργανώνοντας την πάλη ενάντια στην πολιτική που μας καταδικάζει στην ανεργία, τη μισοαπασχόληση, την ψευτοκατάρτιση διεκδικώντας:

Μόνιμη, πλήρη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να μην υπάρχει κανείς νέος, καμιά νέα που θα δουλεύει με μισθό κάτω από 751 ευρώ.

Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους από την πρώτη μέρα ανεργίας. Άμεσα μέτρα προστασίας όλων των ανέργων και των οικογενειών τους.

Κανένας διαχωρισμός των εργαζομένων με βάση την ηλικία.

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βιβλιάρια ασθενείας για όλους.

Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα να πληρώνονται κάθε μήνα και να δικαιούνται ταμείο ανεργίας μετά το τέλος του 5μηνου.

Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Πρόσθετες εξεταστικές περίοδοι, ειδικά ωράρια μαθημάτων (π.χ. απογευματινά εργαστήρια), άδεια με αποδοχές στην εξεταστική κλπ.

Πρακτική άσκηση με αξιοπρεπή μισθό και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών. Να πληρωθούν τώρα όλοι οι απλήρωτοι πρακτικάριοι!

Το πτυχίο, μοναδική προϋπόθεση για πρόσβαση στο επάγγελμα χωρίς το συνεχές κυνήγι πιστοποιητικών, δεξιοτήτων, μεταπτυχιακών επί πληρωμή κλπ.

Comments are closed.