Έξω τα ΜΑΤ και η αστυνομία από τις σχολές! Αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και την καταστολή!

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και τις Πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ και της ΑΣΟΕΕ που την περασμένη εβδομάδα, σε αγαστή συνεργασία, κλιμάκωσαν τον αυταρχισμό και την καταστολή ενάντια στους αγώνες των φοιτητών. Την Πέμπτη 13/11, τα ΜΑΤ απέκλεισαν τη Νομική, την ΑΣΟΕΕ, την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ και χτύπησαν απρόκλητα φοιτητές στη Νομική που προσπάθησαν να μπουν στις σχολές τους για την πραγματοποίηση των μαθημάτων και των δραστηριοτήτων των συλλόγων, χτύπησαν φοιτητές έξω από την πύλη του ΕΜΠ που διαδήλωναν.

Όμως ο «τσαμπουκάς» της κυβέρνησης έσπασε!
Το μαχητικό συλλαλητήριο που οργανώθηκε από την πλειοψηφία των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας την Πέμπτη το απόγευμα, η είσοδος φοιτητών στο κλειστό κτίριο του Πολυτεχνείου την Παρασκευή όπου κρέμασαν πανό με σύνθημα «ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ» και η μαζική συγκέντρωση που ακολούθησε, η μαζική διαδήλωση στην επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου έσπασαν το κλίμα αυταρχισμού που είχε επιβληθεί!
Δεν τρομοκρατούμαστε, δεν μασάμε!
Συνεχίζουμε πιο μαζικά, πιο οργανωμένα, πιο μαχητικά!
Ο αυταρχισμός κυβέρνησης και πρυτανικών αρχών δεν έχει στόχο την ομαλή λειτουργία των σχολών, όπως τάχα ισχυρίζονται. Αν τους ενδιέφερε αυτό δε θα έκλειναν αυθαίρετα όλες τις σχολές του κέντρου, πέντε μέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Η ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής είναι η απαραίτητη συνοδεία για να περνά χωρίς εμπόδια η πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που:
Υποχρηματοδοτεί τα ιδρύματα και αφήνει τις σχολές μας με λιγότερους καθηγητές, χωρίς το αναγκαίο προσωπικό λειτουργίας, χωρίς εστίες, χωρίς υλικά απαραίτητα για τις σπουδές, με ανεπαρκείς υποδομές, αίθουσες και εργαστήρια.
Σαν αποτέλεσμα πληρώνουμε σχεδόν για τα πάντα! Για στέγαση αφού δεν υπάρχουν εστίες, για σίτιση αν δεν προλάβαμε να μαζέψουμε τα 16 (!!!) δικαιολογητικά, για μετακινήσεις, για σχεδιαστικά, για στηθοσκόπια, για όργανα, για ποδιές, για συγγράμματα, για σημειώσεις… Συνωστιζόμαστε σε αίθουσες και εργαστήρια! Κινδυνεύει το εξάμηνο για πολλούς πρωτοετείς που μεταγράφηκαν! Μόνο στο ΕΚΠΑ κινδυνεύει το εξάμηνο 1.842 πρωτοετών!
Χαρίζει τις σχολές μας στους επιχειρηματικούς ομίλους και τους εργολάβους για να αυξάνουν τα κέρδη τους, τις μετατρέπει σε επιχειρήσεις.
Το πανεπιστήμιο που αναζητά πόρους σε χορηγούς – ευεργέτες, που φτιάχνει επώνυμες έδρες με επιχειρήσεις, που γενικεύει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά δεν χωρά τους αγώνες και το άσυλο.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις και μονοπωλιακοί όμιλοι που θέλουν να κάνουν επενδύσεις στην έρευνα για να αυξήσουν τα κέρδη τους δεν εμπιστεύονται ένα πανεπιστήμιο όπου υπάρχει κίνημα φοιτητών, πανεπιστημιακών, εργαζομένων, που διεκδικούν έρευνα σε όφελος των λαϊκών αναγκών.
Το πανεπιστήμιο που αφιερώνει περισσότερα κονδύλια σε λειτουργίες που φέρνουν κέρδος και όχι στη φοιτητική μέριμνα για να πιάσει υψηλές θέσεις στις περίφημες αξιολογήσεις δεν χωρά τους αγώνες.
Απολύονται οι φύλακες και προσλαμβάνεται εταιρία security! Εργολάβοι καθαριότητας απολύουν καθαρίστριες, καθαρίζουν μόνο όσο βγάζουν κέρδη!
Υποβαθμίζει την επιστημονική μόρφωση σε εφήμερη κατάρτιση, σε 2ετείς και 3ετείς σεμιναριακούς κύκλους σπουδών για να προετοιμαζόμαστε για την ανεργία, τους μισθούς πείνας, τα ανύπαρκτα δικαιώματα και την εργασιακή περιπλάνηση.
Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας!
Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στην καταστολή και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης!
Θέλουμε να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια και να μορφωνόμαστε ολοκληρωμένα!
Θέλουμε σταθερή δουλειά με δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας!
Η επιστήμη και η έρευνα να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων!
Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργάτες! Μαζί είμαστε πιο δυνατοί!
Η λαοθάλασσα της 1ης Νοέμβρη να διπλασιαστεί!
Στις 27 Νοέμβρη, η θέση των φοιτητών είναι να διαδηλώσουν μαζί με τους εργάτες και όλο το λαό στην πανεργατική απεργία, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, την κυβερνητική πολιτική, τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τα συμφέροντα των μονοπωλίων! Έτσι ο αγώνας μας θα δυναμώσει περισσότερο, θα γίνουμε κι εμείς ρυάκι στο λαϊκό ποτάμι που θα σαρώσει την αντιλαϊκή πολιτική.
Καλούμε τους εργαζόμενους φοιτητές να απεργήσουν. Οι φοιτητικοί σύλλογοι μαζί με τα σωματεία δεν θα αφήσουν κανέναν εργαζόμενο φοιτητή να απολυθεί επειδή απέργησε!
Προτείνουμε:
 • Συλλαλητήριο φοιτητικών συλλόγων την Παρασκευή 21/11 στις 12:00 στα Προπύλαια.
 • Σύσκεψη εκπροσώπων φοιτητικών συλλόγων και επιτροπών αγώνα τη Δευτέρα 24/11 για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας.
 • Παρέμβαση των φοιτητικών συλλόγων στις συνεδριάσεις των Συγκλήτων όποτε κι αν γίνουν για να μεταφέρουμε τα αιτήματά μας.
 • Την Πέμπτη 27 Νοέμβρη στην πανεργατική πανελλαδική απεργία κανείς για μάθημα – κανείς για δουλειά! Κλείνουμε τις σχολές και κατεβαίνουμε στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 11:00 στην Ομόνοια. Προσυγκέντρωση φοιτητικών συλλόγων 10:30 στα Χαυτεία.
Διεκδικούμε:
 • Να φύγουν τα ΜΑΤ και η αστυνομία από τις σχολές!
 • Επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό!
 • Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές!
 • Να μετατραπούν πανεπιστημιακά ακίνητα και δημόσια κτήρια σε εστίες στην ευθύνη του κράτους! Μέχρι τότε να δίνεται επίδομα ενοικίου, δωρεάν δωμάτια σε ξενοδοχεία!
 • Πρόσληψη μόνιμων καθηγητών που να καλύπτουν όλο το πρόγραμμα σπουδών! Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που να καλύπτει όλες τις ανάγκες λειτουργίας του ιδρύματος!
 • Κανένας φοιτητής έξω από εργαστήριο ή θεωρία! Κανένα υπεράριθμο εργαστήριο ή θεωρία!
 • Κανένας πρωτοετής από μεταγραφή να μη χάσει το 1ο εξάμηνο! Να πάρουν κάρτα σίτισης, βιβλία, να γραφτούν στα εργαστήρια!
 • Να φύγουν οι εταιρίες και οι εργολάβοι από τις σχολές! Έξω οι εταιρίες security από τα ιδρύματα!
 • Να προσληφθούν από το ίδιο το ίδρυμα οι απολυμένες καθαρίστριες του ΕΚΠΑ και όσο ακόμα προσωπικό καθαριότητας χρειάζεται για να καθαρίσουν οι σχολές!
 • Να μην περάσει ο νέος Οργανισμός που εφαρμόζει τον αντιδραστικό νόμο πλαίσιο!
 • Επιστημονική μόρφωση και ειδίκευση υψηλού επιπέδου. Επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι για τα συμφέροντα των μονοπωλίων!
 • Σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας! Να μην υπάρχει νέος που θα δουλεύει με λιγότερα από 751€! Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών! Να μην διαγράφεται κανείς που θέλει να τελειώσει τις σπουδές του!
 • Πρακτική άσκηση ενταγμένη στο πρόγραμμα σπουδών, πάνω στην ειδικότητα, στην επίβλεψη του ιδρύματος! Με αξιοπρεπή μισθό, πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα!

 

Comments are closed.