Δελτίο Τύπου των φοιτητικών συλλόγων Γεωλογικού, Νοσηλευτικής, Νηπιαγωγών, Ιστορικού-Αρχαιολογικού και Τούρκικων Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθήνας

Την Τρίτη 11 Νοέμβρη στις 10:30 πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Φορτσάκη η οποία είχε κανονιστεί έπειτα από παρέμβασή μας στον αντιπρύτανη την προηγούμενη Παρασκευή. Καταγγείλαμε την στάση της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ η οποία εντείνει τον αυταρχισμό στο ίδρυμα και παίρνει μέτρα που χτυπούν τη συλλογική μας διεκδίκηση όπως η πρόσληψη εταιρίας security, η απαγόρευση στους συλλόγους να μεταφέρουν τις διεκδικήσεις τους, η συχνή παρουσία αστυνομίας και ΜΑΤ στο χώρο της Πρυτανείας και άλλα. Καταγγείλαμε επίσης την απαράδεκτη στάση του Πρύτανη που στήνει διάφορα «σόου» για να αποφύγει να τοποθετηθεί πάνω  στα οξυμένα προβλήματα των φοιτητών και να συκοφαντεί το φοιτητικό κίνημα. Στη συνάντηση θέσαμε τις διεκδικήσεις μας για τα τεράστια προβλήματα που συναντάμε στις σπουδές μας, προβλήματα για τα οποία έχει τεράστια ευθύνη και ο ίδιος ο Πρύτανης αφού εφαρμόζει απαρέγκλιτα της αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Απαιτήσαμε επίσης  να πραγματοποιηθεί άμεσα Σύγκλητος με την παρέμβαση των φοιτητικών συλλόγων όπου θα συζητηθούν τα προβλήματά μας για να δοθούν άμεσα λύσεις. Κατηγορηματικά απαιτήσαμε να μην διανοηθεί η Πρυτανεία να καλέσει ξανά αστυνομία και ΜΑΤ έξω από τη Σύγκλητο.
Ο κύριος Φορτσάκης, συνεχίζοντας την απαράδεκτη στάση που κρατάει η Πρυτανεία, δήλωσε ότι «αν έρθουν πολλοί φοιτητές στη Σύγκλητο θα τη διακόψω» και ότι «η Πρυτανεία δεν είναι χώρος διαμαρτυρίας». Δηλαδή συνεχίζει τις απειλές απέναντι στους φοιτητές και ήδη προετοιμάζει το να μην πάρει θέση η Σύγκλητος για τα προβλήματά μας. Στο όνομα της «νομιμότητας» ο Πρύτανης δήλωσε ότι δεν θα προσλάβει το Ίδρυμα κανένα φύλακα και καμία καθαρίστρια γιατί δεν το επιτρέπει ο νόμος και ότι θα παραμείνει η εταιρεία security ενώ για την καθαριότητα μας είπε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα την αναλάβει νέος εργολάβος «για να λυθεί προσωρινά το πρόβλημα»!. Δηλαδή πάλι η καθαριότητα των σχολών μας θα στηρίζεται στα κέφια και τα κέρδη των εργολάβων. Επίσης είπε ότι πρόθεση του είναι «να καταργηθεί η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων (!!!) και να υπάρχουν μόνο δανειστικές βιβλιοθήκες». Όσο αναφορά τις μετεγγραφές των πρωτοετών και το αίτημά μας να μπορούν να παρακολουθήσουν εργαστήρια και θεωρίες για να μη χάσουν το εξάμηνο, δήλωσε ότι «το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να δεχθεί τους φοιτητές λόγω έλλειψης υποδομών». Για όλα τα άλλα προβλήματα έμεινε σε γενικολογίες αρνούμενος να δεσμευτεί για το οτιδήποτε.   
Οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν τρομοκρατούνται. Θα επιμείνουμε για να ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις μας. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας!
Οι διεκδικήσεις μας είναι οι εξής:
-Επαρκής χρηματοδότηση του ιδρύματος από τον κρατικό προϋπολογισμό.
-Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές. Ούτε 1€ για σίτιση-στέγαση-βιβλία-σημειώσεις-αναλώσιμα-μεταφορές.
-Ακίνητα του ιδρύματος (που ρημάζουν ή αξιοποιούνται για επιχειρηματικούς σκοπούς) και δημόσια κτήρια να μετατραπούν σε εστίες στην ευθύνη του κράτους. Επίδομα ενοικίου, δωρεάν δωμάτια σε ξενοδοχεία για όσους κάνουν αίτηση και δεν μπαίνουν σε εστία. 
-Πρόσληψη μόνιμων καθηγητών που να καλύπτουν όλο το πρόγραμμα σπουδών. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των αναγκών λειτουργίας του Ιδρύματος.
-Να καθαριστούν τώρα οι σχολές μας. Να επαναπροσληφθούν όλες οι απολυμένες καθαρίστριες απ’ το Ίδρυμα και να προσληφθούν και όσες παραπάνω απαιτούνται για την κάλυψη της καθαριότητας του ΕΚΠΑ.
-Κανένας φοιτητής έξω από εργαστήριο ή θεωρία. Κανένα υπεράριθμο εργαστηριακό τμήμα ή θεωρία.
-Οι πρωτοετείς που θα πάρουν μεταγραφή να μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα και εργαστήρια. Να μην χάσει κανείς το 1ο εξάμηνο. Να δοθεί άμεσα νέα βεβαίωση για να μπορούν να έχουν μειωμένα εισιτήρια.
-Να φύγουν οι εταιρίες και οι εργολάβοι από τις σχολές. Έξω η εταιρία security από το ΕΚΠΑ.
-Να μην περάσει ο νέος Οργανισμός του ιδρύματος που εφαρμόζει τον αντιδραστικό νόμο πλαίσιο.
-Καμιά διαγραφή φοιτητή που θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του.

Comments are closed.