Πρόταση προς τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων του ΕΚΠΑ

Απαιτούμε άμεσα συνάντηση των φοιτητικών συλλόγων του ΕΚΠΑ με τον Πρύτανη και τη Σύγκλητο χωρίς κάμερες και λογικές «σίριαλ»!

Την ώρα που χιλιάδες λαού διαδήλωσαν στο μεγαλειώδες πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την 1η Νοέμβρη, την ώρα που πάνω από 70 φοιτητικοί σύλλογοι, εκατοντάδες επιτροπές αγώνα, δεκάδες επιτροπές ετών και εξαμήνων, χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές από όλη την Ελλάδα διαδηλώσαμε στην Αθήνα μαζί με όλο τον εργαζόμενο λαό για τις σπουδές και το μέλλον που μας αξίζει, επιχειρήθηκε να στηθεί ξανά το γνώριμο «σίριαλ» των τελευταίων ημερών που παίζεται στο ΕΚΠΑ.

Να σταματήσει ο κ. Φορτσάκης να «πετάει την μπάλα στην εξέδρα» αποφεύγοντας να πάρει θέση για τα προβλήματα των φοιτητών!

Η στάση της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ είναι απαράδεκτη! Το δήθεν ενδιαφέρον της για την «εύρυθμη» λειτουργία του ιδρύματος είναι υποκριτικό. Έχει τεράστιες ευθύνες για τα μεγάλα προβλήματα που συναντούν οι φοιτητές γιατί υλοποιεί την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Η συγκυβέρνηση έχει σαφή γραμμή να προχωρήσει αποφασιστικά τις αντιδραστικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση που χτυπάνε το δικαίωμά μας στις δωρεάν σπουδές και την ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση.

Υποχρηματοδοτεί τα ιδρύματα δημιουργώντας τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές, προσωπικό, υποδομές, αίθουσες, εστίες, υλικά απαραίτητα για τις σπουδές. Η υποχρηματοδότηση αξιοποιείται ως εργαλείο για να βάζουν περισσότερο χέρι οι επιχειρήσεις και οι εργολάβοι στη λειτουργία, την έρευνα, στο περιεχόμενο σπουδών, στις υποδομές.

Αποτέλεσμα; Πληρώνουμε σχεδόν για τα πάντα! Για στέγαση αφού δεν υπάρχουν εστίες, για σίτιση αν δεν προλάβαμε να μαζέψουμε τα 16 (!!!) δικαιολογητικά, για μετακινήσεις, για σχεδιαστικά, για στηθοσκόπια, για όργανα, για ποδιές, για συγγράμματα, για σημειώσεις… Συνωστιζόμαστε σε αίθουσες και εργαστήρια, κάνουμε μαθήματα «στο πόδι» που υποβαθμίζουν το επίπεδο της μόρφωσης. Κινδυνεύει το εξάμηνο για τους πρωτοετείς που μεταγράφηκαν στο ΕΚΠΑ! Απολύονται οι φύλακες και προσλαμβάνεται εταιρία security! Οι σχολές βρωμάνε!

Με την περεταίρω εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου πλαίσιο μέσω και του νέου Οργανισμού θέλει να υποβαθμίσει πλήρως την επιστημονική μόρφωση σε εφήμερη κατάρτιση και άθροισμα δεξιοτήτων για να προετοιμαζόμαστε να συναντήσουμε την εργασιακή περιπλάνηση και τους άθλιους μισθούς. Μετατρέπει το ίδρυμα σε επιχείρηση, τη γνώση σε εμπόρευμα, την έρευνα σε «πατέντα» για τις επιχειρήσεις και εμάς σε πελάτες! 

Η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, αντί να ασχολείται με αυτά τα προβλήματα έχει επιλέξει να συνεννοείται καλύτερα με το διοικητή της αστυνομίας και των ΜΑΤ. Έχει ρόλο συμπρωταγωνιστή μαζί με τη συγκυβέρνηση στο «σίριαλ» που έχει στηθεί το τελευταίο διάστημα με στόχο να μεθοδευτεί το κυβερνητικό δόγμα «νόμος και τάξη» στα ιδρύματα, να ενταθεί ο αυταρχισμός, να περάσουν και να νομιμοποιηθούν στην κοινή γνώμη μέτρα που αντικειμενικά βάζουν στο στόχαστρο τη συλλογική διεκδίκηση για να υλοποιείται χωρίς εμπόδια η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ για πανεπιστήμια – επιχειρήσεις. Μέτρα όπως οι εταιρίες security, οι κάμερες, η κατάργηση του ασύλου, η συχνή παρουσία εισαγγελέων, η απαγόρευση στους εκπροσώπους των φοιτητικών συλλόγων να παίρνουν μέρος στα όργανα διοίκησης και άλλα.

Ευθύνες έχουν όσοι αξιοποιούν τα επεισόδια του «σίριαλ» που έχει στηθεί στο ΕΚΠΑ για να δικαιολογήσουν στην κοινή γνώμη την ένταση του αυταρχισμού. Λένε:

«Τα ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται σε ομηρία». Όντως η λειτουργία τους, η έρευνα, τα προγράμματα σπουδών βρίσκονται σε ομηρία από τους επιχειρηματικούς ομίλους!

«Τα πανεπιστήμια από ιδρύματα γνώσης και έρευνας έχουν μετατραπεί σε άντρα συναλλαγής, διαφθοράς, βίας και ανομίας». Όντως υπάρχει συναλλαγή και διαφθορά ανάμεσα στα ιδρύματα και τις επιχειρήσεις με τεράστια ποσά που διακινούνται για κατευθυνόμενη έρευνα στους ΕΛΚΕ!

«Η κοινωνία πιστεύει ότι δεν πάει άλλο γιατί βιάζεται να σπουδάσουν τα παιδιά της για να βρουν δουλειά». Η κοινωνία δεν μπορεί να σπουδάσει τα παιδιά της γιατί δεν μπορεί να «κόβει μηνιάτικο» για το τεράστιο κόστος σπουδών! Και τα παιδιά της δεν μπορούν να βρουν δουλειά γιατί η ανεργία στους νέους είναι πάνω από 50%!

«Τα πανεπιστήμια δεν χρηματοδοτούνται από το λαό για να ζουν διάφοροι κολλημένοι». Τα πανεπιστήμια έχουν σταματήσει επί της ουσίας να χρηματοδοτούνται γιατί τα χρήματα του ελληνικού λαού πάνε στις τσέπες των μονοπωλίων!

Αυτοί οι σχεδιασμοί αντιμετωπίζονται με συνεχή, μαζικό, οργανωμένο αγώνα με γραμμή ρήξης με την αντιλαϊκή πολιτική και όχι με στιγμιότυπα. Γι’ αυτό και δεν πέφτουμε στην παγίδα και δεν παίζουμε στα παιχνίδια της Πρυτανείας!

Να δυναμώσει η πάλη για τις σπουδές και το μέλλον που έχουμε ανάγκη!

Σήμερα το κρίσιμο ζήτημα για τους φοιτητές είναι να δυναμώσει η πάλη ενάντια στον αυταρχισμό και στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ, που πάει χέρι – χέρι με τη συκοφάντηση των αγώνων, να δυναμώσει η πάλη για:

 • Επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό!
 • Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές!
 • Να μετατραπούν πανεπιστημιακά ακίνητα και δημόσια κτήρια σε εστίες στην ευθύνη του κράτους! Μέχρι τότε να δίνεται επίδομα ενοικίου, δωρεάν δωμάτια σε ξενοδοχεία! 
 • Πρόσληψη μόνιμων καθηγητών που να καλύπτουν όλο το πρόγραμμα σπουδών! Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που να καλύπτει όλες τις ανάγκες λειτουργίας του ιδρύματος!
 • Κανένας φοιτητής έξω από εργαστήριο ή θεωρία! Κανένα υπεράριθμο εργαστήριο ή θεωρία! Κανένας πρωτοετής από μεταγραφή να μη χάσει το 1ο εξάμηνο!
 • Να φύγουν οι εταιρίες και οι εργολάβοι από τις σχολές! Έξω η εταιρία security από το ΕΚΠΑ!
 • Να μην περάσει ο νέος Οργανισμός που εφαρμόζει τον αντιδραστικό νόμο πλαίσιο!
 • Επιστημονική μόρφωση και ειδίκευση υψηλού επιπέδου. Επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι για τα συμφέροντα των μονοπωλίων!
 • Σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας! Να μην υπάρχει νέος που θα δουλεύει με λιγότερα από 751€! Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών! Να μην διαγράφεται κανείς που θέλει να τελειώσει τις σπουδές του!
 • Πρακτική άσκηση ενταγμένη στο πρόγραμμα σπουδών, πάνω στην ειδικότητα, στην επίβλεψη του ιδρύματος! Με αξιοπρεπή μισθό, πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα!
 • Ενάντια στην ένταση του αυταρχισμού στα ιδρύματα, στα μέτρα που έχουν στόχο να εμποδίσουν τη συλλογική διεκδίκηση για να περνά ανεμπόδιστα η αντιλαϊκή πολιτική για ιδρύματα –  επιχειρήσεις.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι να οργανωθούμε παντού σε κάθε έτος και τμήμα, να μαζικοποιηθεί περισσότερο ο αγώνας, να ενώσουμε τη φωνή μας με τους εργάτες και το λαό γιατί έτσι θα πάρουμε και θα δώσουμε τεράστια δύναμη. Ένα μεγάλο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση έγινε την 1η Νοέμβρη!

6 και 7 Νοέμβρη οργανώνουμε διήμερο αγωνιστικής δράσης. Στις 6 Νοέμβρη διαδηλώνουμε στις 12:00 στα Προπύλαια. Στις 7 Νοέμβρη στις 10:00 απαιτούμε να γίνει συνάντηση των φοιτητικών συλλόγων με τον Πρύτανη και τη Σύγκλητο και μετά δίνουμε συνέντευξη τύπου έξω από την Πρυτανεία.

Συμμετέχουμε στον τριήμερο εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και στις 17 Νοέμβρη διαδηλώνουμε. Ο δικός μας Νοέμβρης είναι η συνέχεια της οργάνωσης για ρήξη με την κυβέρνηση, την ΕΕ, τα μονοπώλια. Για να παρεμποδίσουμε το τσάκισμα των σπουδών και του μέλλοντός μας!

27 Νοέμβρη στην πανελλαδική πανεργατική απεργία να είμαστε διπλάσιοι! Να διαδηλώσουμε ξανά μαζί με τους εργάτες και το λαό! Μαζί είμαστε πιο δυνατοί!

Comments are closed.