Συναγερμός! Παγώνουν τις μετεγγραφές στην Αρχιτεκτονική του ΑΠΘ και του ΕΜΠ!

Τα Τμήματα Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ και του ΕΜΠ προσέφυγαν το προηγούμενο διάστημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να κριθούν αντισυνταγματικές οι μετεγγραφές με την αιτιολογία ότι «τα κριτήρια είναι υποκειμενικά και τυχαία, καθώς αφορούν οικονομικούς λόγους (!)» και ότι «θα οδηγηθούν σε αδυναμία λειτουργίας». Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν να παγώσει για την ώρα όλες τις μετεγγραφές σε αυτά τα τμήματα, ακόμα και αυτές που προβλέπονταν πριν τον νέο νόμο (!), μέχρι να πάρουν μία τελική απόφαση. Εάν η προσφυγή δικαιωθεί τότε θα ακυρωθούν όλες οι μετεγγραφές σε όλα τα τμήματα και χιλιάδες φοιτητές θα βρεθούν ξανά στον αέρα!
Κόβουν το δικαίωμα στις σπουδές σε χιλιάδες φοιτητές! 
Η απόφαση αυτή είναι ένα ακόμα χτύπημα στο δικαίωμα στη μόρφωση στα παιδιά από φτωχές λαϊκές οικογένειες. Οι φοιτητές αυτοί αν δεν πάρουν μετεγγραφή δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους γιατί το κόστος σπουδών είναι ασήκωτο. Υπεύθυνος για αυτή την κατάσταση είναι η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή η πολιτική που μειώνει συνεχώς τη χρηματοδότηση στα Πανεπιστήμια, που αφήνει τις σχολές μας χωρίς το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, που αφήνει την πλειοψηφία των σχολών χωρίς εστίες και την ίδια ώρα γονατίζει τις οικογένειές μας.                                                                                          
Οι διοικήσεις των σχολών μας είναι συνυπεύθυνες!
Με την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας αντί να διεκδικήσουν από το κράτος όλα τα απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία των σχολών, κλείνουν την πόρτα των σχολών στους φοιτητές. Η προσφυγή δε στοχοποιεί την κυβέρνηση. Αντίθετα στρέφεται ενάντια στους ίδιους τους φοιτητές φτωχών οικογενειών, ορθώνοντας τους επιπλέον εμπόδια, με άμεσο κίνδυνο να χάσουν ακόμα και τις σπουδές τους αν δικαιωθεί η προσφυγή! Είναι οι ίδιες διοικήσεις οι οποίες διαχρονικά εφαρμόζουν κατά γράμμα την αντιλαϊκή πολιτική και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στα Πανεπιστήμια και τώρα ξαφνικά μιλούν υποκριτικά για «αδυναμία λειτουργίας», για «μειωμένη χρηματοδότηση», για «έλλειψη προσωπικού». Είναι οι ίδιες διοικήσεις που το προηγούμενο διάστημα μας καλούσαν να δεχτούμε όλη αυτή την κατάσταση, συκοφαντούσαν τους αγώνες των φοιτητών και μπροστά στα δίκαια αιτήματα μας απαντούσαν με ΜΑΤ, εισαγγελείς και λοκ-άουτ γιατί όπως τόνιζαν «οι νόμοι πρέπει να εφαρμοστούν».
Απαιτούμε να σπουδάζουμε όλοι απρόσκοπτα!
Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια να βλέπουμε να τσακίζουν τις σπουδές μας, το δικαίωμά μας στη μόρφωση. Οι φοιτητές πρέπει πιο αποφασιστικά και οργανωμένα να αντιπαλέψουν την επίθεση που δεχόμαστε. Μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις, σε κάθε σύλλογο, σε κάθε έτος να οργανώσουμε την πάλη μας για τις σπουδές και το μέλλον που μας αξίζει!
Απαιτούμε:
  • Να ολοκληρωθούν τώρα οι μετεγγραφές! Κανένας φοιτητής να μην χάσει το 1ο εξάμηνο!
  • Κανένας φοιτητής έξω από εργαστήριο ή θεωρία!
  • Να αξιοποιηθούν τα κτήρια των Πανεπιστημίων για να σταματήσει ο συνωστισμός στα αμφιθέατρα!
  • Να προσληφθεί άμεσα μόνιμο προσωπικό για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες!
  • Να πάρουν όλοι οι φοιτητές από μετεγγραφή τις φοιτητικές παροχές που δικαιούνται, δωρεάν
  • σίτιση-συγγράμματα-αναλώσιμα!
  • Κανένας φοιτητής έξω από εστία! Να φτιαχτούν τώρα νέες εστίες! Όσοι φοιτητές από άλλη πόλη δεν πάρουν άμεσα δωμάτιο σε εστία να πάρουν επίδομα ενοικίου, να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία! 
Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας! 

Comments are closed.