Εισήγηση στην Πανελλαδική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,

Η φωνή του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών είναι η φωνή των χιλιάδων φοιτητών που αγωνιούν για το μέλλον μετά το πτυχίο, βλέποντας το 1,5 εκατ. νέων ανέργων, είναι η φωνή των χιλιάδων φοιτητών που φωνάζουν φτάνει πια με τα τεράστια έξοδα για τις σπουδές. Είναι η φωνή των χιλιάδων που βρίσκονται έξω απο εστίες πληρώνοντας ένα σκασμό λεφτά κάθε μήνα για ενοίκια, είναι η φωνή των χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών που προσπαθούν καθημερινά από το 1ο έτος για να σπουδάσουν, αυτών που ταυτόχρονα δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα, είναι η φωνή των χιλιάδων που παρατάνε τις σπουδές γιατί δεν τα βγάζουν πέρα οι οικογένειές τους, είναι η φωνή όλων αυτών που μένουν για μήνες απλήρωτοι στην πρακτική άσκηση. Είμαστε χιλιάδες και αποφασισμένοι, δεν μας γονατίζουν τα καθημερινά προβλήματα, δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, θα παλέψουμε για τις σύγχρονες ανάγκες  και το μέλλον μας.

Η σημερινή συζήτηση για τον προγραμματισμό και το σχέδιο της δράσης μας γίνεται λίγο διάστημα μετά την κυβερνητική εναλλαγή.

Έχει στηθεί μια προπαγανδιστική εκστρατεία από τη συγκυβέρνηση. Όλοι εμείς οι φοιτητές και σπουδαστές έχουμε κάθε λόγο να νιώθουμε αγανάκτηση απέναντι στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, γιατί είδαμε τους μισθούς των γονιών μας να συρρικνώνονται δίχως πάτο, είδαμε τα αδέλφια μας να πετιούνται στην ανεργία, είδαμε τους παππούδες μας να μένουν χωρίς σύνταξη και φάρμακα, γιατί είδαμε τους συναδέλφους μας να μεταναστεύουν στο εξωτερικό,  είδαμε το μέλλον που μας ετοιμάζουν να είναι περιπλάνηση μεταξύ κακοπληρωμένης ολιγόμηνης δουλειάς και ανεργίας. Να ξηλώσουμε από τους συλλόγους μας τους εκπροσώπους τους, τους συνδικαλιστές της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ.  Έχουμε όμως και κάθε λόγο να νιώθουμε αγανάκτηση, οργή και για το δρόμο που μας έφερε ως εδώ. Δεν φτάνει να την πληρώσουν μόνο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Δεν πρέπει να τη γλυτώσει η πολιτική της Ε.Ε. και οι κατευθύνσεις της. Δεν πρέπει να τη γλυτώσει η πολιτική που εξασφαλίζει εκατομμύρια για τους επιχειρηματίες και φτώχεια και ανεργία για εμάς και τις οικογένειές μας. Δεν πρέπει δηλαδή να τη γλυτώσουν όλοι οι παράγοντες που βασανίζουν τις οικογένειές μας.

Και μπροστά σε αυτούς τους παράγοντες «προσκυνά» και η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Καμία εμπιστοσύνη στη νέα συγκυβέρνηση γιατί από τη μία μέσω των προγραμματικών δηλώσεων δηλώνει «σεβασμό στην Ε.Ε.» και μέσω του νέου υπουργού Οικονομικών καλεί τις οικογένειές μας να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να κάνουν «λιτό βίο» για να αυγατίζουν τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματιών στις δικές μας πλάτες.

Έχουμε κάθε λόγο να λέμε ότι όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όμως τα ίδια μένουν, όταν από το δήθεν «σκίσιμο» του μνημονίου με ένα νόμο πήγαμε στην πρόσφατη αντιλαϊκή συμφωνία της συγκυβέρνησης που φέρνει παράταση και επέκταση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, με νέα αντιλαϊκά μέτρα. Όταν μας κοροϊδεύουν στα μούτρα μας αλλάζοντας το όνομα της τρόικα σε «τρεις θεσμοί» κρατώντας την αυστηρή επιτήρηση Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ, την διατήρηση και επέκταση των αντιλαϊκών-αντεργατικών κατευθύνσεων. Η σημερινή συμφωνία παράτασης της δανειακής σύμβασης που παρουσιάζεται ως «σωτηρία», το Φλεβάρη του 2012 που είχε ψηφιστεί, βρήκε απέναντι τα σωματεία, τα συνδικάτα και τους φοιτητικούς συλλόγους που ήμασταν στον δρόμο φωνάζοντας «Κάτω το νέο μνημόνιο», Το ίδιο θα συνεχίσουμε να φωνάζουμε και τώρα… Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ζητά από τους φοιτητικούς σύλλογους να αλλάξουν τα συνθήματά τους. Θέλουν τα πανό μας να γράφουν τώρα «Ζήτω η παράταση της δανειακής σύμβασης, Ζήτω το 70% του μνημονίου και το 30% των μέτρων του ΟΟΣΑ». Εμείς απαντάμε: Κάτω τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις.

 • Δεν θα κάτσουμε δίπλα στον ΣΕΒ, στο ΣΕΤΕ και άλλους μεγάλους επιχειρηματίες που έτρεξαν να σας συγχαρούν…
 • Δεν θα γίνουμε εμείς και οι αγώνες μας φόντο  δίπλα στον Ομπάμα των 50 εκατ. φτωχών, στον παπαφασίστα Αμβρόσιο, το Βασιλιά Κοκό, στον φασίστα Μπαλτάκο, στον Σαμαρά και το Βενιζέλο μέχρι και τους ναζί της Χ.Α. που όλοι αυτοί στα πλαίσια της εθνικής συνεννόησης στηρίζουν την νέα συγκυβέρνηση.

Όταν αυτοί συνιστούν νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι συνιστούν: μαζικό, μαχητικό και ανυποχώρητο αγώνα απέναντι σε παλιά και νέα μνημόνια, απέναντι σε τρόικα ή όπως αλλιώς την ονομάσετε, αγώνας για το δικαίωμά μας στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, αγώνας για το μέλλον που μας αξίζει.

Μας έχουν ζαλίσει όλες αυτές τις μέρες με τα κείμενα που ανταλλάσσουν μεταξύ τους οι Υπουργοί, το κείμενο του Βαρουφάκη, του Μοσκοβισί κτλ. Μήπως είδε κανείς στα χαρτιά που ανταλλάσσουν και στη συμφωνία τους τόσες μέρες ο Βαρουφάκης, ο Νταισελμπλουμ, ο Σόιμπλε και οι υπόλοιποι, να αναφέρεται σε κανένα από αυτά τα κείμενα: «Δώστε τα κλεμμένα πίσω στις λαικές οικογένειες»;; « Μόνιμη και σταθερή δουλειά»;; «Στήριξη του λαϊκού εισοδήματος» ;;

Σε όλη αυτή τη βαβούρα και το κυβερνητικό πρόγραμμα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν συζητάνε για το πώς εμείς θα σπουδάζουμε δωρεάν, δεν συζητάνε για το μέλλον που μας περιμένει μετά το πτυχίο, δεν συζητάνε τι θα γίνει με τις τεράστιες ελλείψεις και τα τεράστια έξοδα για τις σπουδές.

Η συγκυβέρνηση μετά τη συμφωνία για παράταση του μνημονίου έχει ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση νέου προγράμματος, που με διάφορες παραλλαγές φαίνεται ότι θα καταλήξει σε συμβιβασμό που αυτό θα σημάνει νέα μέτρα σε βάρος μας, συνέχιση του Γολγοθά. Αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση είναι ενταγμένη μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της ΕΕ, μέσα σε ένα γενικότερο πόλεμο ανταγωνιστικών συμφερόντων που υπάρχει και στην ευρωζώνη, και στην ΕΕ και με την άμεση και ενεργή εμπλοκή των ΗΠΑ. Είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι οι δηλώσεις Ομπάμα, αυτοί που έχουν μακελέψει όλο τον πλανήτη, τους πήρε ξαφνικά ο πόνος για το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Η ουσία είναι ότι υπάρχει ένας πόλεμος συμφερόντων κρατών, επιχειρηματικών ομίλων, ποιος θα βγει πιο κερδισμένος από την κρίση και από την όποια ανάκαμψη υπάρξει ή λιγότερο χαμένος. Και αυτός ο τσακωμός αφορά το χρόνο και τον τρόπο διαχείρισης του χρέους, για να εξασφαλίσουν ανταγωνιστικότητα για το μεγάλο κεφάλαιο, νέα πακέτα διευκολύνσεων προς επιχειρηματικούς ομίλους. Η λεγόμενη «ποσοτική χαλάρωση» είναι για να εξοικονομηθούν πόροι, οι οποίοι θα δοθούν ως ενισχύσεις στο κεφάλαιο για επενδύσεις, για να ενισχύσουν την κερδοφορία του, την ανταγωνιστικότητά του, και όχι σε εμάς και τις οικογένειες μας. Σε αυτό τον τσακωμό λοιπόν συμμετέχουν για τα συμφέροντα των αφεντικών τους και όχι φυσικά των λαών τους και η Γαλλία, η Ιταλία και οι Η.Π.Α.

Κανένας εφυσηχασμός και αυτό το λέμε γιατί παραμένουν εδώ όλα όσα μας εξοργίζουν και μας κάνουν να αγανακτούμε για τη ζωή και τις σπουδές μας.

Είναι εδώ: Τα τεράστια έξοδα για σίτιση, στέγαση, αναλώσιμα, μετακινήσεις.

Κανένας φοιτητής και σπουδαστής δεν άκουσε κουβέντα για αυτά τα θέματα από τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης. Αντίθετα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «η οικονομική διάσταση και αυτών των μέτρων (για την παιδεία) υπόκειται σε λεπτομερή κοστολόγηση και ιεράρχηση ενώ η πλήρης ικανοποίησή τους συναρτάται με την οικονομική κατάσταση της χώρας». Δηλαδή …έχει ο «θεός». Όπως επίσης χαρακτηριστικός ήταν και ο κ. Μπαλτάς που σε σχέση με τις μετεγγραφές αντί να πάρει μέτρα όπως εστίες, προσωπικό κλπ δήλωσε προκλητικά: «Καλό θα ήταν να σκέφτονται οι γονείς πριν δηλώσουν σχολές αν μπορούν να σπουδάσουν το παιδί τους εκεί που περνάει». Δηλαδή εμείς φταίμε που για να σπουδάσουμε πληρώνουμε ένα σκασμό λεφτά και οι γονείς μας δεν αντέχουν! Προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν είναι οι ανάγκες μας αλλά η στήριξη των μεγαλόεπιχειρηματιών.

Είναι εδώ: Η τραγική χρηματοδότηση των σχολών μας.

Όχι μόνο η νέα κυβέρνηση δεν δεσμεύτηκε για αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά έτρεξε να προσλάβει ως σύμβουλο την εταιρεία LAZARD, εταιρεία σύμβουλο της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ που είχε προχωρήσει το 2012 σε «κούρεμα» των αποθεματικών σε ΑΕΙ πάνω από 87 εκατ. ευρώ και σε ΤΕΙ πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Κουβέντα για επιστροφή των κλεμμένων. Λεφτά δηλαδή που έκαναν «φτερά», αφήνοντας τα Ιδρύματά μας να ρημάζουν από την έλλειψη χρηματοδότησης. Χαρακτηριστικά, πριν τα Χριστούγεννα, Ιδρύματα έκαναν λόγο κυριολεκτικά για αδυναμία λειτουργίας, δηλαδή λουκέτο, αν δεν δοθούν άμεσα χρήματα.

Είναι εδώ: Οι κατευθύνσεις της ΕΕ για ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει κάνει ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους ότι «σεβόμαστε τις δεσμεύσεις της ΕΕ». Ήδη το Υπουργείο δήλωσε ότι θα ανοίξει «διάλογο και θα κινηθεί σε νέο πλαίσιο εντός των ήδη υπάρχοντων κατευθύνσεων». Τι σημαίνει αυτό για μας, για τις σχολές μας; Σημαίνει ότι η συγκυβέρνηση αποδέχεται τη Διακήρυξη της Μπολόνια και τις εξειδικεύσεις της, τις κατευθύνσεις για τον «Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νέος Υπουργός Έρευνας, κ. Φωτάκης, από το 2010 συμμετέχει στην ομάδα που αξιολογεί και διαμορφώνει τον αντιδραστικό σχεδιασμό «Ευρώπη 2020». Οι κατευθύνσεις της ΕΕ σημαίνουν:
 • Απόλυτη υποταγή της ακαδημαϊκής έρευνας στα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι από τις πρώτες προτεραιότητες όπως δήλωσε ο νέος Υπουργός κ. Μπαλτάς «η πιο αποφασιστική σύνδεση των Ιδρυμάτων με την αγορά και την οικονομία». Επιχειρήσεις δηλαδή να κάνουν κουμάντο στην έρευνα, να διαμορφώνουν μέχρι και το πρόγραμμα σπουδών με βάση τις ανάγκες τους, όπως γίνεται και με την ίδρυση Επώνυμων Εδρών που είδαμε το προηγούμενο διάστημα πράγμα για το οποίο δε λέει κουβέντα το νέο Υπουργείο. Ακόμα και για τα αντιδραστικά Συμβούλια Διοίκησης ο κ. Μπαλτάς δήλωσε ότι σε άλλα πλαίσια, σε μια πιο ορθολογική λειτουργία τους, σύμφωνα και με τα αμερικανικά πρότυπα θα είχαν θετικό ρόλο.
 • Τεράστια υποχρηματοδότηση και αδυναμία λειτουργίας των σχολών μας. Η ΕΕ όπως και η κυβέρνηση απαντάνε σε αυτό το πρόβλημα με την ανάγκη τα Ιδρύματα να αυτονομηθούν όπως λένε. Η αυτονομία μάλιστα των Ιδρυμάτων είναι και ένας βασικός δείκτης της αξιολόγησης και της ανταγωνιστικότητας. Δηλαδή να βρουν μόνα τους έσοδα. Άρα οι φοιτητές και οι γονείς τους να βάλουν κι άλλο το χέρι στην τσέπη από τη μία και από την άλλη να χωθούν στις σχολές εταιρείες που θα παρουσιάζονται ως χορηγοί-σωτήρες που προφανώς δεν θα βάλουν χρήματα για την ψυχή της μάνας τους. Την ίδια ώρα ο κ. Φωτάκης έχει ζητήσει «διάθεση κεφαλαίων σε νέες επιχειρήσεις τεχνολογικού τομέα».
 • Μπίζνες των μεγάλων επιχειρήσεων με τη λειτουργία των ιδρυμάτων, συμβάσεις με τους εργολάβους, αξιοποίηση της περιουσίας των Ιδρυμάτων από επιχειρηματικά συμφέροντα. Παράδοση δηλαδή εργαστηρίων, κτηρίων και προσωπικού σε αυτό που λένε ΝΠΙΔ.
 • Ακόμα περισσότερη διάλυση της φοιτητικής μέριμνας. Τα πρότυπα πανεπιστήμια της ΕΕ εξάλλου δεν παρέχουν τίποτα δωρεάν στους φοιτητές αφού και αυτό χαρακτηρίζεται ως ένα ακόμα έξοδο του κράτους.
 • Ότι η επιστημονική μόρφωση μετατρέπεται συνεχώς σε εφήμερη κατάρτιση. Τέτοιου είδους σπουδές προωθεί η ΕΕ με τα ταχύρρυθμα προγράμματα, με τη δυνατότητα να πάρεις «πτυχίο» στα τρία έτη, με τα διάφορα «επιμορφωτικά σεμινάρια», που τα πληρώνεις στα ίδια τα Τμήματα που υποτίθεται σπουδάζεις δωρεάν. Αυτές τις αντιδραστικές μορφές τις έχουμε βιώσει για τα καλά τόσα χρόνια αφού πολλά Ιδρύματα, αν όχι όλα, τις έχουν υιοθετήσει.
 • Σημαίνει πτυχία που δεν θα εξασφαλίζουν δουλειά αλλά συνεχές κυνήγι από την ανεργία στην επανακατάρτιση και την ψευτοδουλειά. Δηλαδή συνεχώς το χέρι στην τσέπη για τα διάφορα πιστοποιητικά και διαγωνισμό μεταξύ μας για το ποιος έχει πληρώσει περισσότερα μπας και βρούμε μία κακοπληρωμένη, ολιγόμηνη δουλειά.
 • Παραγωγή φθηνών χειριστών της νέας τεχνολογίας, την οποία αδυνατούν να κατανοήσουν.

Είναι εδώ η περιβόητη σύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά. Είναι και αυτό ένα από τα πολλά που για διάφορους λόγους και με διάφορες αφορμές, είναι υπομένω από κάθε νέα κυβέρνηση και κάθε νέο Υπουργό. Τι σημαίνει όμως για τα Πανεπιστήμιά μας όμως δεν μας λένε γιατί για τις σχολές μας σημαίνει ότι θα λειτουργούν με κριτήριο «έσοδα»-«έξοδα» και άρα ότι είναι κόστος όπως η φοιτητική μέριμνα θα κόβεται, για τις σχολές μας θα σημαίνει «κρεοπωλείο» γνώσεων που θα κουτσουρεύονται ανάλογα με τις ορέξεις των επιχειρήσεων για κέρδη. Σημαίνει ότι ο,τιδήποτε παρενοχλεί τη λειτουργία της Α.Ε. Πανεπιστήμιο θα μπλοκάρεται, Γ.Σ., δράση των συλλόγων κ.α. Για τους φοιτητές άραγε τι σημαίνει; Σημαίνει θα μαθαίνεις τόσα, όσα επιτρέπει η επιχείρηση «χρηματοδότης», ώστε σαν απόφοιτος να είσαι «ανταγωνιστικός» δηλαδή φθηνός και υποταγμένος. Σημαίνει φοιτητική μέριμνα πανάκριβο εμπόρευμα. Σημαίνει προετοιμασία από σήμερα για το καθεστώς της ανασφάλιστης εργασίας και των 5μηνων προγραμμάτων ξευτίλας.

Απέναντι στην εκρηκτική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στις σχολές και τα σπίτια μας

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ :

ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΠΡΩΤΗ ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση επιλέγουμε ως σύνθημα και κηρύσσουμε έναρξη καμπάνιας με τίτλο :

«Πρωταγωνιστές ΕΜΕΙΣ για τις σπουδές και τα όνειρά μας»

Ο λόγος που διαλέγουμε αυτον τον τίτλο είναι γιατί θέλουμε να ανοίξει πλατιά σε κάθε σύλλογο, σε κάθε έτος και εργαστήριο μια συζήτηση, προβληματισμός και ιδέες για το τι φοιτητικό κίνημα χρειάζεται σήμερα: Δηλαδή Πρωταγωνιστές ΕΜΕΙΣ γιατί χωρίς την ενεργό συμμετοχή, την συλλογική δράση και τον μαζικό αγώνα τον αληθινών πρωταγωνιστών που είναι οι φοιτητές και σπουδαστές, τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που πλήττονται από την αντιλαική πολιτική, αλλαγές προς οφελός μας δεν υπάρχουν.

Για τις σπουδές και τα όνειρά μας γιατί δεν δεχόμαστε ούτε εμείς μονομερείς ενέργειες απέναντι στη ζωή, το μέλλον και τη μόρφωση που μας αξίζει. Γιατί δεν διαπραγματευόμαστε όσα καθημερινά μας κλέβουν, ούτε θέλουμε το κίνημά μας να γίνετε ουρά του κράτους και των κυβερνήσεων της Ε.Ε. Αποφασίζουμε ότι οι σπουδές μας σήμερα ως φοιτητές και τα όνειρά μας για το αύριο στη δουλειά με δικαιώματα  δε χωράνε στα κουστούμια της Ε.Ε. με ή χωρις γραβάτα. Αυτοί δεσμεύονται απέναντι στους «εταίρους» τους και την Ε.Ε. – Εμείς δεσμεύομαστε από τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών και σπουδαστών στη μόρφωση και τη δουλειά.

Ποια είναι η δική μας κόκκινη γραμμή;

Πίσω ΤΩΡΑ τα κλεμμένα από τα ΑΕΙ-ΤΕΙ που οδηγούν τις σχολές μας σε διάλυση. Στα χρόνια που μεσολάβησαν από το πρώτο μνημόνιο μέχρι σήμερα έγινε μείωση πάνω από 50% στους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων μας. Επίσης κουρεύτηκαν πάνω από 85 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά των ΑΕΙ και 100 εκατ. ευρώ από τα ΤΕΙ. Χωρίς αυτά τα λεφτά τα Ιδρύματά μας δεν μπορούν να λειτουργήσουν με συνέπεια :

 1. Ήδη πολλές διοικήσεις σχολών να απειλούν με λουκέτο, δηλαδή μπορεί να βρεθούμε στο δρόμο.
 2. Πολλά εργαστήρια και θεωρίες κόβονται από τα προγράμματα σπουδών λόγω έλλειψης καθηγητών, δηλαδή μαθαίνουμε όλο και λιγότερα.
 3. Πολλές πλευρές της φοιτητικής μέριμνας παραδίδονται όλο και περισσότερο σε εργολάβους με τραγικά αποτελέσματα, όπως η έλλειψη καθαριότητας, η έλλειψη θέρμανσης, η έλλειψη σίτισης ή ακόμη και δηλητηριάσεις λόγω εκπτώσεων στην ποιότητα της σίτισης.
 4. Ακόμη και για βασικά αναλώσιμα όπως βιβλία, εργαστηριακά υλικά και άλλα πολλά πρέπει να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Δηλαδή μέσω της Υποχρηματοδότησης ωθούν τις σχολές μας σε αναζήτηση πόρων από «ευεργέτες» και χορηγούς μεγάλους επιχειρηματίες δηλαδή, που θα μπουν για να καθορίζουν το τι θα μαθαίνουμε, πόσο θα μαθαίνουμε. Με σκοπό οι σπουδές μας να γίνουν ακόμη περισσότερο εμπόρευμα και εμείς ακόμη περισσότερο πελάτες.

Ξήλωμα των νόμων και των κατευθύνσεων της Ε.Ε. από τις σχολές μας.

1.    Έξω τώρα οι εταιρίες από τις σχολές μας. Να σταματήσει τώρα η παράδοση της περιουσίας των Ιδρυμάτων στα ΝΠΙΔ. Καμία αλλαγή στο πρόγραμμα σπουδών για τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Κατάργηση των Επώνυμων Εδρών. Να κλείσουν τώρα τα γραφεία διασύνδεσης που λειτουργούν ως δουλέμποροι-μεσάζοντες μεταξύ των Ιδρυμάτων και των εταιρειών, προσφέροντας φθηνό εργατικό και επιστημονικό δυναμικό.

2.    Καμία αξιολόγηση στα πλαίσια της ΕΕ. Η ΑΔΙΠ, για την οποία η συγκυβέρνηση στάζει μέλι, είναι αυτή που έφερε το σχέδιο Αθηνά και που με έκθεσή της το προηγούμενο διάστημα ξεκαθάρισε ότι ετοιμάζει και σχέδιο Αθηνά 2 προτείνοντας λουκέτο σε 40 ΑΕΙ και ΤΕΙ.

3.    Κατάργηση των πιστοποιήσεων. Τι σημαίνει πιστοποίηση το ξέρουν ήδη πολλοί φοιτητές από πρώτο χέρι. Είναι αυτή η εύηχη λέξη που κρύβει μέσα της το συνεχές κυνήγι πιστοποιητικών και καταρτίσεων, βάζοντας συνεχώς το χέρι στην τσέπη. Είναι η δυνατότητα να πάρεις πτυχίο στα τρία έτη μαζεύοντας μονάδες ακόμα και αν καμία σχολή δεν είναι τριετής. Είναι τα διάφορα ταχύρρυθμα προγράμματα που μοιράζουν χιλιάδες τίτλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Πανεπιστήμιο της Αθήνας έχει εκατοντάδες προγράμματα elearning που διαρκούν από 3 έως 8 μήνες και πληρώνεις από 700 μέχρι 1300 ευρώ για να σε βαφτίσουν από ξεναγό μέχρι ηλεκτρονικό υπολογιστών. Η πιστοποίηση προωθείται επίσης από την ΕΕ και για να παρέμβει πιο αποφασιστικά στις σπουδές έχοντας τη δυνατότητα έγκρισης ή μη προγραμμάτων σπουδών, δηλαδή ό,τι δεν συμφέρει τις μεγάλες επιχειρήσεις, την ανταγωνιστικότητά τους θα μπορεί να παύει να λειτουργεί.

4.    Κατάργηση κάθε είδους κολεγίων και κέντρων μεταλυκειακής εκπαίδευσης για τα οποία η νέα κυβέρνηση, όντας αντιπολίτευση είχε ταράξει την κυβέρνηση στις ερωτήσεις γιατί καθυστερούσε να εφαρμόσει μια τόσο σημαντική οδηγία της ΕΕ που περιελάμβανε τη λειτουργία των κολεγίων. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα ήδη το πτυχίο της Νομικής εξισώθηκε με το πτυχίο που δίνει κολέγιο στην Κρήτη.

5.    Όχι στο σκλαβοπάζαρο της μαθητείας όχι στα voucher για το οποίο παινεύεται η ΕΕ και η κυβέρνηση ότι είναι τάχα πολύ σημαντικό, ειδικά σε περιόδους ανεργίας να αποκτάς μία εργασιακή εμπειρία. Δηλαδή την τσάμπα εργασία από την οποία πχ λειτουργούν ολόκληρα ξενοδοχεία, την παρουσιάζουν ως μάθημα, ως ευχής έργο.  

Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα!

Παλεύουμε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας!

Δεν «τσιμπάμε» στα επικοινωνιακά τρικ!

Ούτε ένα ΕΥΡΩ για τις σπουδές μας. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση σε όλα τα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Σπουδάζουμε ξοδεύοντας έναν σκασμό λεφτά σε σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, αναλώσιμα και ό,τι άλλο μας ζητούν κάθε φορά. Δεν ανεχόμαστε να πληρώνουμε την ώρα που οι οικογένειες μας ξεζουμίζονται από την δυσβάσταχτη κρατική φορολογία. Την ώρα που η Βαλαβάνη φωνάζει από τη Βουλή στους γονείς μας να «πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ ακόμη και όσοι δεν έχουν» για τους εφοπλιστές και τους βιομήχανους ετοιμάζουν φορολογικό παράδεισο. Εμείς απαντάμε δεν έχουμε και δεν θέλουμε να πληρώσουμε κι άλλα για τις σπουδές μας, να δοθεί άμεσα επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και να απαγορευτούν οι εργολαβίες σε οποιαδήποτε πλευρά της λειτουργίας των Ιδρυμάτων μας. Εξασφάλιση όλων των επαρχιωτών σπουδαστών και φοιτητών με δωμάτιο σε εστία και επίδομα στέγασης μέχρι την ανέγερση αποκλειστικά δωρεάν εστιών.

Μετά το πτυχίο θέλουμε δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάσαμε. Το πτυχίο πρέπει να είναι μοναδική προϋπόθεση για δουλειά. Η πανσπερμία τίτλων σπουδών, πιστοποιήσεων και καταρτίσεων είναι ένα εμπόριο χαρτιών με βάση τα οποία χαρακτηρίζεσαι συνεχώς ανεπαρκής, πρέπει δηλαδή, όπως είπαμε και πριν, να κυνηγάς κυριολεκτικά τίτλους με ημερομηνία λήξης. Και μετά από όλα αυτά ποια είναι η προοπτική, το μέλλον που μας ετοιμάζουν ΕΕ-μονοπώλια-κυνέρνηση; Είναι η μοιρασιά της ανεργίας με βάση τα κακοπληρωμένα ολιγόμηνα προγράμματα. Αυτά για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το μόνο που θα κάνει είναι να αυξήσει την διάρκειά τους από 5 σε 11 μήνες. Δηλαδή πουθενά λόγος για αντιμετώπιση της ανεργίας. Απλά από το 1,5 εκατομμύριο ανέργων πότε θα μπαίνει ο ένας σ' ένα πρόγραμμα και πότε ο άλλος. Χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές μας θέλουν πάμφθηνο δυναμικό για τις επιχειρήσεις. Αυτό εξυπηρετεί την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ακόμα και το σύνθημα για 751ευρώ μισθό πλέον η κυβέρνηση το κάνει γαργάρα μιλώντας για την ανάγκη να παρθούν πρώτα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων προκειμένου να αντέξουν το σοκ των αυξήσεων και μετά βλέπουμε. Ζήσε Μάη μου…Απαντάμε. Κανένας να μη δουλεύει με λιγότερα από 751ευρώ. Κατάργηση της ενοικίασης εργαζομένων, των διάφορων μορφών ευέλικτης απασχόλησης. Θέλουμε να μπορούμε να σπουδάσουμε και να προσφέρουμε στον τόπο μας τη γνώσης της επιστήμης μας.

Θέλουμε ένα Πανεπιστήμιο που να εξυπηρετεί την ανάπτυξη της επιστήμης με βάση τις ανάγκες του λαού! Δεν δεχόμαστε ένα Πανεπιστήμιο που λειτουργεί με γνώμονα τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Τα όνειρά μας για μόρφωση και επιστήμη που θα οδηγούν στην ολόπλευρη ανάπτυξη της κοινωνίας δεν συμβιβάζονται με το σημερινό άδικο σύστημα που κουμάντο κάνουν τα μονοπώλια, που γονατίζει την τεράστια πλειοψηφία του λαού για να πλουτίζουν μια χούφτα άνθρωποι. Υπάρχει η δυνατότητα και η ανάγκη για άλλο δρόμο ανάπτυξης ώστε να υπηρετούνται οι σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας. Ώστε το Πανεπιστήμιο να βγάζει επιστήμονες που με τις γνώσεις τους θα συμβάλλουν στην ευημερία της κοινωνίας. Τα προγράμματα σπουδών να εμπλουτίζονται από τα νέα επιστημονικά δεδομένα και δεν θα ανοιγοκλείνουν σχολές με βάση τα γούστα των εταιριών. Από τη μία η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα, από την άλλη εκατομμύρια δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες, μετά βίας τα βγάζουν πέρα. Πώς θα μπορούσαν να προσφέρουν χιλιάδες απόφοιτοι των Πολυτεχνικών Σχολών στην ανάπτυξη αντιπλημμυρικών έργων ώστε να σταματήσει αυτή η αθλιότητα με τις πρώτες βροχές να βουλιάζουν δεκάδες πόλεις, να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές; 

Αυτό είναι το πρόβλημα της έρευνας και όχι το αν είχαμε μέχρι τώρα αρμόδιο υπουργό. Η επιστήμη θα πάψει να εξυπηρετεί επίσης τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, τους φονιάδες των λαών θυμίζουμε ότι ο Υπουργός Έρευνας της νέας «αριστερής» κυβέρνησης είναι επί χρόνια μπλεγμένος με ερευνητικά προγράμματα του ΝΑΤΟ.

Το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα … θέλει ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ

Βάζουμε τέρμα στον εκφυλισμό, κάνουμε δική μας αυτή την υπόθεση…

Είναι κρίσιμο το επόμενο διάστημα να παρέμβουμε αποφασιστικά στους συλλόγους για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Σήμερα στους περισσότερους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους η κατάσταση είναι άσχημη. Υπάρχουν όμως θετικά παραδείγματα όπου οι δυνάμεις του Μ.Α.Σ πρωτοστατούν σε συλλόγους που οργανώνουν την πάλη των σπουδαστών, ακούγεται η φωνή και η γνώμη των φοιτητών και αναπτύσσουν πολύμορφη δράση στα πλαίσια του συλλόγου. Αυτοί οι σύλλογοι είναι αληθινό παράδειγμα κόντρα σε συλλόγους που δεν υπάρχουν ορισμένα ΔΣ, που γίνονται συνελεύσεις άμαζες, χωρίς θέμα και το κυριότερο οι φοιτητές και σπουδαστές δεν γνωρίζουν τι πάει να πει σύλλογος, δεν παίρνουν μέρος στις δραστηριότητες του συλλόγου. Βάζουμε ένα στοίχημα σήμερα, θα αποκαλύψουμε όσους για χρόνια έκαναν συνειδητό σαμποτάζ στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα. Θα οργώσουμε κάθε Ίδρυμα, κάθε σχολή, κάθε έτος, κάθε αμφιθέατρο για να αλλάξει ριζικά αυτή η κατάσταση, όσο περνάει από το χέρι μας, δίνοντας το παράδειγμα των συλλόγων που ήδη έκαναν το βήμα να συσπειρωθούν στο Μ.Α.Σ. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για ένα φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα πραγματικό στήριγμα στις ανάγκες μας, στις διεκδικήσεις μας. Ένα φοιτητικό κίνημα που θα βάζει στο στόχαστρο της πάλης τους πραγματικούς υπεύθυνους για τα προβλήματά μας, την ΕΕ, τα μονοπώλια και την κυβέρνηση που τους προσκυνάει. Που θα παλεύει πλάι στους φυσικούς μας συμμάχους, στο ταξικό εργατικό κίνημα, στους γονείς μας.

Πρέπει να το καταλάβουν όλοι. ΕΜΕΙΣ είμαστε οι σύλλογοι. Τα όνειρά μας, οι ανησυχίες μας, το αποκούμπι μας. Ανήκουμε σε αυτόν με το που γραφόμαστε σε μία σχολή. Είναι ο σύλλογος μέσα από τον οποίο μπορούμε να συζητήσουμε κάθε τι που μας απασχολεί, κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Μέσα από μαζικούς, μαχητικούς συλλόγους μπορούμε να αντιπαλέψουμε τα εμπόδια που μας βάζουν στις σπουδές και το μέλλον μας η αντιλαϊκή πολιτική συγκυβέρνησης-ΕΕ-μονοπωλίων. Μέσα από τους συλλόγους μας μπορούμε να αναπτύξουμε τα ενδιαφέροντά μας, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό. Έχουμε πολύ θετική πείρα. Σε καμία περίπτωση δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Αποτέλεσμα της καλής δουλειάς που έχουμε κάνει ήταν το γεγονός ότι μετά τις φοιτητικές εκλογές συσπειρώνονται περισσότεροι σύλλογοι στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, σύλλογοι που πρέπει να εντείνουν την πρωτοπόρα, παραδειγματική δράση τους. Η δράση αυτών των συλλόγων πρέπει να αποτελέσει απτό παράδειγμα για την αντιπρόταση μας εκεί όπου επικρατεί ο εκφυλισμός. Η Νοσηλευτική του Πανεπιστημίου Αθήνας όπου λειτουργεί αθλητικές και πολιτιστικές ομάδες και κάθε χρόνο πραγματοποιεί Φεστιβάλ του συλλόγου και ταυτόχρονα οργανώνει την πάλη των φοιτητών. Τα ΤΕΙ Πάτρας που πραγματοποίησαν αθλητικό τουρνουά με 500 σπουδαστές, η έκδοση εφημερίδας του συλλόγου. Ο νεοιδρυθείς σύλλογος του Ιστορικού Αρχαιολογικού της Αθήνας που τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσει εκλογές, όπου οι φοιτητές αρνούνται να συμβιβαστούν με τον εκφυλισμό να υπάρχει ένας σύλλογος στη Φιλοσοφική και να αντιπροσωπεύει 12000 φοιτητές! Είναι ελάχιστα παραδείγματα που μπορούν να δείξουν την διαφορά. Οι 71 φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι που βουλιάξαν την Αθήνα την 1η Νοέμβρη μας γεμίζει δύναμη και ελπίδα ότι μπορεί να αλλάξει η κατάσταση, μπορεί να ανασυγκροτηθεί το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα. Και θα γίνει, γιατί το απαιτούν οι ανάγκες μας!

Κρίσιμο στοιχείο στην αναζωογόνηση των συλλόγων θα παίξουν οι συνελεύσεις ετών και οι αντίστοιχες επιτροπές σε κάθε έτος. Επίσης έχουμε θετική πείρα. Αυτές οι επιτροπές όπου φτιάχτηκαν, ιδρύθηκαν όχι για να διασπάσουν τον σύλλογό τους όπως μας κατηγορούν σύσσωμοι ΔΑΠ-ΠΑΣΠ-ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ, αλλά γιατί έτσι ο σύλλογος μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα. Οι συνελεύσεις στα έτη έδωσαν τη δυνατότητα σε φοιτητές να ανοιχτούν, να πουν τους προβληματισμούς τους, να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνοι τους. Αυτές οι συνελεύσεις έδωσαν ώθηση στη μαζικότερη συμμετοχή και στις γενικές συνελεύσεις αφού οι φοιτητές πια καταλάβαιναν καλύτερα την ανάγκη να πάρουν μέρος. Η δράση τους που αποφασιζόταν στις συνελεύσεις ετών ταρακούναγε τελικά ολόκληρο τον σύλλογο, έκανε και τα υπόλοιπα έτη να προβληματιστούν, να συζητήσουν.

Το επόμενο διάστημα πρέπει να ανασκουμπωθούν και οι επιτροπές αγώνα, να αναβαθμιστεί η δράση τους. Ο ρόλος των επιτροπών αγώνα είναι να πρωτοστατήσουν στους συλλόγους, να αποτελέσουν με τη δράση τους ζωντανό παράδειγμα για το πώς πρέπει να είναι ο σύλλογος. Η δράση αυτή με την παρέμβαση μας θα πρέπει να αποσκοπεί ώστε τελικά ο σύλλογος να αλλάξει ρότα. Κανένας συμβιβασμός δεν πρέπει να υπάρξει στο όνομα των γνωστών και σοβαρών δυσκολιών. Πρέπει συνεχώς να γινόμαστε καλύτεροι, να βελτιώνουμε αδυναμίες που έχουν να κάνουν με την αποφασιστικότητα στη δράση μας, με το πώς ανοίγουμε πλατιά, ενημερώνουμε τους φοιτητές για την δραστηριότητά μας, πώς εντάσσουμε στο σχεδιασμό μας όλο και περισσότερους φοιτητές, πως αποκαλύπτουμε το ρόλο των δυνάμεων που στηρίζουν τη διάλυση του συλλόγου. Η θετική δουλειά εκφράστηκε στους συλλόγους που κάτω από την παρέμβασή μας άλλαξαν κατεύθυνση, παλεύουν πλέον στο πλευρό μας. Εκφράστηκε στους συλλόγους που ετοιμάζονται να ιδρυθούν κάτω από την σκληρή και επίμονη δουλειά μας.

Το επόμενο διάστημα θα ενταθεί όπως είπαμε η προσπάθεια για κίνημα-χειροκροτητή των νέων αντιλαϊκών μέτρων. Το κίνημα που θέλουμε τους χαλάει τα σχέδια, επομένως θα συγκρουστούν οι δύο δρόμοι για το φοιτητικό κίνημα. Ή θα συνεχιστεί αυτή η διαλυτική κατάσταση που η ίδια η ζωή δείχνει ότι απο αυτήν οι φοιτητές όχι μόνο δεν κερδίζουν, αλλά συνεχώς χάνουν, ή θα ανασυγκροτηθεί το κίνημα και θα οργανώσει την πάλη των φοιτητών με βάση τις διεκδικήσεις που απαντάνε στις σύγχρονες ανάγκες μας.  Δηλώνουμε ξεκάθαρα. Ούτε βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά μας.               

Απαιτούμε:

 • Επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό! Να επιστραφούν τώρα τα κλεμμένα αποθεματικά των Ιδρυμάτων!
 • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές!
 • Να μετατραπούν πανεπιστημιακά ακίνητα και δημόσια κτήρια σε εστίες στην ευθύνη του κράτους! Μέχρι τότε να δίνεται επίδομα ενοικίου, δωρεάν δωμάτια σε ξενοδοχεία!
 • Πρόσληψη μόνιμων καθηγητών που να καλύπτουν όλο το πρόγραμμα σπουδών! Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που να καλύπτει όλες τις ανάγκες λειτουργίας του ιδρύματος!
 • Κανένας φοιτητής έξω από εργαστήριο ή θεωρία! Κανένα υπεράριθμο εργαστήριο ή θεωρία!
 • Κανένας πρωτοετής από μεταγραφή να μη χάσει το 1ο εξάμηνο! Να πάρουν κάρτα σίτισης, βιβλία, να γραφτούν στα εργαστήρια! Να αξιοποιηθούν κτίρια του ιδρύματος που χρησιμοποιούνται για επιχειρηματικούς σκοπούς και άλλα κτίρια (όπως η Μαράσλειος) προκειμένου να χωρέσουν όλοι!
 • Να φύγουν οι εταιρίες και οι εργολάβοι από τις σχολές! Έξω οι εταιρίες security από τα ιδρύματα!
 • Επιστημονική μόρφωση και ειδίκευση υψηλού επιπέδου. Επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι για τα συμφέροντα των μονοπωλίων!
 • Σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας! Να μην υπάρχει νέος που θα δουλεύει με λιγότερα από 751€! Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών! Να μην διαγράφεται κανείς που θέλει να τελειώσει τις σπουδές του!
 • Πρακτική άσκηση ενταγμένη στο πρόγραμμα σπουδών, πάνω στην ειδικότητα, στην επίβλεψη του ιδρύματος! Με αξιοπρεπή μισθό, πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα!

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,

Το επόμενο διάστημα στον προγραμματισμό μας ξεχωρίζουμε τα εξής :

 1. Καταθέτουμε άμεσα την επόμενη εβδομάδα ψήφισμα σε όλους τους συλλόγους για στήριξη της πρότασης Νόμου για κατάργηση των μνημονίων από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ στη βουλή.
 2. Ξεκινάμε με συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 2 Μάρτη για την έναρξη της καμπάνιας μας με τίτλο «Πρωταγωνιστές ΕΜΕΙΣ για τις σπουδές και τα όνειρα μας».
 3. Βγάζουμε αντίστοιχα με τα κείμενα της συνέντευξης 4σέλιδο του ΜΑΣ, Αφίσα και Βίντεο.
 4. Βάζουμε Συσκέψεις Επιτροπών Αγώνα, επιτροπών ετών σε κάθε σχολή όπου συζητάμε τον προγραμματισμό και το διεκδικητικό πλαίσιο μας σε κάθε σχολή.
 5. Προτείνουμε συζήτηση σε κάθε Σύλλογο σε Γ.Σ. για τις διεκδικήσεις μας και την πρόταση μας για το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα.
 6. Μπροστά στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές προτείνουμε ενιαία ημερομηνία σε όλους τους Συλλόγους στα Δ.Σ. για 6 Μάη και μια εβδομάδα πριν εκλογοαπολογιστικές Γενικές Συνελεύσεις.
 7. Προτείνουμε ξεχωριστό σχεδιασμό κινητοποιήσεων για τις εστίες. Με διεκδίκηση νέων εστιών και άμεσα μέτρα στήριξης για όσους κινδυνεύουν κάτω από το βάρος των ενοικίων να παρατήσουν τις σχολές τους.
 8. Προτείνουμε κινητοποιήσεις με αίτημα την άμεση επιστροφή των κουρεμένων αποθεματικών και την άμεση κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών.
 9. Μπροστά στην 1η Μάη συντονίζουμε τη δράση μας με το ΠΑΜΕ και τα ταξικά σωματεία και συνδικάτα.
 10. Οργανώνουμε και άλλες δραστηριότητες όπως: αθλητικές δραστηριότητες, αντιφασιστική δράση των συλλόγων και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Comments are closed.