Για την κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων στο υπουργείο Οικονομικών

Οι φοιτητικοί σύλλογοι του Ιστορικού-Αρχαιολογικού, των Νηπιαγωγών, των Παιδαγωγών, των Τούρκικων Σπουδών, της Νοσηλευτικής και της Νέα Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ, ο σπουδαστικός σύλλογος της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών, μαζί με τις επιτροπές αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στα υπόλοιπα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Αττικής πραγματοποιήσαμε την Παρασκευή 20 Μάρτη συλλαλητήριο στο Υπουργείο Οικονομικών γιατί η κατάσταση στις σχολές μας έχει φτάσει στο απροχώρητο. Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις σε καθηγητές, διοικητικούς υπαλλήλους, προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης. Εργαστήρια κλείνουν λόγω αδυναμίας λειτουργίας. Βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για αναλώσιμα-βιβλία-σίτιση-στέγαση. Σε πολλές σχολές τα κτήρια δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών. Δεν έχουμε εστίες που να καλύπτουν τους φοιτητές που έχουν ανάγκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεκάδες Ιδρύματα το προηγούμενο διάστημα είχαν βγάλει ανακοινώσεις όπου προειδοποιούσαν ότι δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν με τα ελάχιστα χρήματα που παίρνουν σήμερα από το κράτος.Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση απαιτήσαμε από το Υπουργείο Οικονομικών και την  κυβέρνηση να επιστραφούν τώρα τα 187 εκατομμύρια από τα αποθεματικά των ΑΕΙ και ΤΕΙ που κουρεύτηκαν το 2012 με το PSI καθώς επίσης και το 50% των προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων που μειώθηκαν τα τελευταία 6 χρόνια.

Καταγγέλλουμε τη στάση του Υπουργείου Οικονομικών όπου μας δήλωσαν ότι δεν είναι διαθέσιμος ούτε ο Υπουργός, ούτε κάποιος από τους Υφυπουργούς για να απαντήσει στα δίκαια αιτήματά μας. Οι σύμβουλοι του Υπουργείου, με τους οποίους συναντήθηκε 6 μελής επιτροπή των φοιτητών και των σπουδαστών, μας έκαναν ξεκάθαρο ότι «δεν θα δώσουν πίσω ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά των ΑΕΙ και των ΤΕΙ» και ότι πρέπει να αρκεστούμε στην «πρόθεση της κυβέρνησης να δει κάποια στιγμή το ζήτημα». Είναι προκλητικοί. Την ίδια ώρα που στα διάφορα τραπέζια διαπραγματεύονται σκληρά πόσα δις θα δώσουν στις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις αφήνουν τις σχολές μας να βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο.

Ξεκαθαρίζουμε. Τα λόγια του αέρα δεν απαντάνε σε κανένα από τα προβλήματά μας. Γι αυτό συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Είναι αγώνας για να μπορέσουμε να σπουδάσουμε ολοκληρωμένα και χωρίς εμπόδια. Δεν θα σταματήσουμε αν δεν ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας. Το επόμενο διάστημα συνεχίζουμε την οργάνωση της πάλης μέσα από τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς μας συλλόγους, μέσα σε κάθε έτος για τις σπουδές και το μέλλον που μας αξίζει. Σε αυτά τα πλαίσια προχωράμε σε πανελλαδικό διήμερο δράσης σε κάθε σχολή στις 23 Μάρτη για κάθε οξυμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στις σχολές μας και 24 Μάρτη για να φτιαχτούν τώρα εστίες που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των φοιτητών που έχουν ανάγκη.    

Comments are closed.