Ανακοίνωση Εκτελεστικής Γραμματείας του Μ.Α.Σ. για τη παιδαγωγική επάρκεια !!

Αφαίρεση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο  μας;

ΟΥΤΕ να το σκέφτεστε! 

Συνάδελφε, συναδέλφισσα,

Αυτή την στιγμή στο πτυχίο μας ενσωματώνεται η παιδαγωγική επάρκεια που είναι απαραίττητη για να ασκήσουμε το επάγγελμα του εκπαιδευτικού. Όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ανοίξει το δρόμο για την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο μας, πατώντας πάνω στους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, προσθέτοντας νέα εμπόδια και στάδια μεταξύ πτυχίου και επαγγέλματος!

Πρόσφατα, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) κατέθεσε στο υπουργείο Παιδείας πρόταση για την απόκτηση της διδακτικής και παιδαγωγικής επάρκειας και η ανταπόκριση του Υπουργείου ήταν θετική.Πρόκειται για επικίνδυνη εξέλιξη  που μας αφορά όλους!

Τι περιλαμβάνει αυτή η πρόταση:για την απόκτηση της παιδαγωγικής επάρκειας είαναι απαραίττητη η παρακολούθηση ενός κύκλου 6 μαθημάτων παιδαγωγικού και διδακτικού χαρακτήρα, μέσα στα οποία εντάσσεται και η πρακτική άσκηση. Τα μαθηματα αυτά μπορούν να προσφέρονται είτε από τα Τμήματα προπτυχιακών σπουδών είτε κυρίως από ειδική Δομή που θα ιδρύεται με ευθύνη της Συγκλήτου ή των Παιδαγωγικών Σχολών και θα πουλάει την αντίστοιχη πιστοποίηση μετά το πτυχίο με δίδακτρα.

Πόσο ελεύθερη είναι όμως η επιλογή;

Από την στιγμή που στα τμήματα δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι καθηγητές και η χρηματοδότηση για να διεξαχθούν τα μαθήματα και η πρακτική άσκηση, η απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο είναι μονόδρομος! Ουσιαστικά η κυβέρνηση προσπαθεί με φτηνά κόλπα να κρύψει την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο και να πετάξει τις ευθύνες στις διοικήσεις των σχολών!

 

Ποιο είναι το κριτήριο αυτών των αλλαγών;

Οι αλλαγές αυτές δεν γίνονται με γνώμονα την αναβαθμιση των γνώσεων των αυριανών εκπαιδευτικών.  Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το ΙΕΠ στο ίδιο κείμενο προτείνει την ενοποίηση επιστημονικών αντικειμένων (πχ Χημικός να μπορεί να διδάξει όλες τις Φυσικές Επιστήμες κοκ) με στόχο την εξοικονόμηση εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία. Οι διπλές και τριπλές αναθέσεις μαθημάτων, δηλαδή, θα γίνουν καθεστώς.Φτάνουν στοσημείο να προτείνουν τα εξής τραγελαφικά:

      ο γεωλόγος να διδάσκει Βιολογία και το αντίστροφο!

      οι απόφοιτοι Πληροφορικής να διδάσκουν Γεωμετρία και Αλγεβρα με βάση τις γνώσεις που είχαν αποκτήσει οι ίδιοι στο σχολείο, αφού για την επιστήμη τους δεν διδάσκονται τέτοια μαθηματικά!

      στους ιδιους καθηγητές να γίνεται αναθεση για τα μαθήματα: Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες, Ιστορία, Οικονομικά, ΑΟΔΕ (Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων) και Θρησκευτικά! Θα μπορεί να ανατίθεται, πχ στον θεολόγο να διδάσκει Ιστορία ή Οικονομικά! Αυτός είναι αναχρονισμός!!!!

Αναρωτιόμαστε: ο φοιτητής της ΑΣΟΕΕ που θέλει να εργαστεί ως οικονομολόγος στην Εκπαίδευση θα πρέπει κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών να περνάει μια βόλτα από τη Θεολογική Σχολή, μια βόλτα από το Ιστορικό – Αρχαιολογικό, μια βόλτα από την Κοινωνιολογία του Παντείου κ.ο.κ.; Μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται κάτι τέτοιο!

Τελικά για ποιο λόγο αποσπάται η παιδαγωγική επάρκεια από το πτυχίο;

1.   Θέλουν να φτιάξουν μια κερδοφόρα αγορά τίτλων και πιστοποιητικών επάρκειας. Τα πανεπιστήμια μας μετατρέπονται σε σούπερ μάρκετ γνώσης που θα πουλάνε πανάκριβα την παιδαγωγική επάρκεια και εμείς σε πελάτες που θα την αγοράζουμε. Ηδη το ΕΚΠΑ πουλά πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας με δίδακτρα 700 ευρώ!

2.   Το επόμενο βήμα θα είναι η πιστοποίηση. Οπου κι αν έχει παρακολουθήσει τα παιδαγωγικά μαθήματα ο υποψήφιος εκπαιδευτικός, θα πρέπει να ελεγχθεί και να πιστοποιηθεί γι' αυτά από μια ειδική Δομή. Αυτή θα είναι αρμόδια να δίνει το πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, όπως ισχύει σήμερα με την πιστοποίηση της ικανότητας εκπαίδευσης ενηλίκων μέσω του ΕΟΠΠΕΠ με κόστος 120ευρώ.

3.   Σήμερα που οι προσλήψεις εκπαιδευτικών έχουν μηδενιστεί, παρά τα χιλιάδες κενά στα σχολεία, θέλουν να κλείσουν και άλλο την στρόφιγγα για το πόσοι θα δουλέψουν στην Εκπαίδευση. Για αυτό αυξάνουν και τα εμπόδια μεταξύ πτυχίου και επαγγέλματος. Το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας θα έρθει να προστεθεί στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, το κυνήγι μοριοδοτήσεων, τους πίνακες αναπληρωτών, τον θεσμό του δόκιμου εκπαιδευτικού, δηλαδή στα δεκάδες φίλτρα που ήδη υπάρχουν και δεν μετράνε την γνώση αλλά  το πόσοι θα δουλέψουν στην εκπαίδευση, με βάση τις επιταγές των μνημονίων και τα συνεχώς μειωμένα χρήματα για τα σχολεία!

Καμία σκέψη για απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο!

 

Δεν ανεχόμαστε να μπαίνουν όλο και περισσότερα εμπόδια στη σύνδεση του πτυχίου με το επάγγελμα μας! Όλη η απαραίτητη γνώση για την εξάσκηση του επαγγέλματος να δίνεται στο πτυχίο. Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση διορισμού.

Είναι ευθύνη του υπουργείου και του ιδρύματος να εξασφαλίσουν ότι στο πρόγραμμα σπουδών θα υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μαθήματα (Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας κ.ο.κ.) και η απαραίτητη πρακτική άσκηση. Αυτό σημαίνει στελέχωση των πανεπιστημιακών τμημάτων με όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό και γενναία χρηματοδότηση για την κάλυψη αυτών των αναγκών.για παιδαγωγικη επαρκεια

 

·         Καμία σκέψη για απόσπαση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας από το πτυχίο μας. Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά.

·         Κατάργηση του πιστοποιητικού παιδαγωγικής επάρκειας, του ΑΣΕΠ, του θεσμού του δόκιμου εκπαιδευτικού. Όλων των εμποδίων για την εξάσκηση του επαγγέλματος μας!

·         Η οποιαδήποτε επιμόρφωση να πραγματοποιείται με ευθύνη των τμημάτων μέσα από το πρόγραμμα σπουδών τους!

·         Πρακτική άσκηση πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα!

Comments are closed.