Ανακοίνωση του Πανελλαδικού συντονιστικού 11 Εστιακών συλλόγων

ΟΙ ΕΣΤΙΑΚΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΝΙΚΗΤΕΣ!

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ!

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/12

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΙΣ 12πμ

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΥΠ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΙΣ 12πμ


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ …

 •   μας έχει κόψει το φαί εδώ και 1 μήνα, μας αφήνει στο έλεος του χειμώνα χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό, αφήνει τις εστίες  να ρημάζουν στο έλεος της υποχρηματοδότησης και των εργολαβιών. Την ίδια ώρα  ο νέος κρατικός προϋπολογισμός που φέρνει στη Βουλή  συνεχίζει τα ψίχουλα, τα οποία για μια ακόμα φορά θα δοθούν σε εργολαβίες. 
 •   μας δουλεύει ψιλό γαζί δηλώνοντας σε όλους τους τόνους ότι "δεν έχει ευθύνες για την τραγική κατάσταση που βιώνουμε στα σπίτια μας". Προσπαθεί να ρίξει το φταίξιμο και να μας κάνει μπαλάκι ανάμεσα σε διοικήσεις και ιδρύματα, να βάλει απέναντι και να διασπάσει τους φοιτητές μεταξύ τους. 
 •   μας βαράει με ΜΑΤ και χημικά και στέλνει στο νοσοκομείο εστιακούς αγωνιζόμενους φοιτητές που διεκδικούμε το δικαίωμα μας στη δωρεάν σίτιση και στέγαση.
 • μας δηλώνει κατηγορηματικά εδώ και 1 βδομάδα δια στόματος του προέδρου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ ότι τα προβλήματά μας λύνονται και δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα με τη διαμονή των φοιτητών, τη στιγμή που ήδη έφτασαν Χριστούγεννα και οι εστίες βρίσκονται στον αέρα. Πρωτοετείς συνάδελφοι ακόμα δεν έχουν καταφέρει να πάνε στην πόλη που περάσανε να σπουδάσουνε- αφού δωμάτια δεν υπάρχουν και ξενοδοχεία δεν υπενοικιάζονται-, είμαστε καταχείμωνο χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό, δεν έχουμε ένα πιάτο φαΐ στο σπίτι μας!

Όσο και να μας κοροϊδέψουν όσο και να μας δουλεύουν, όσο και να προσπαθούν να βγάλουν λάδι και να αποκρύψουν τις ευθύνες τους από την υλοποίηση της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής δεν θα τα καταφέρουν. Όσες διοικήσεις, προέδρους, ΔΣ και να αλλάξουν, όση στάχτη και να ρίξουν στα μάτια των φοιτητών, η αλήθεια είναι ότι τα προβλήματά μας παραμένουν και πολλαπλασιάζονται γιατί παραμένει η πολιτική που τα γεννά. Παλιές και νέες κυβερνήσεις, χρόνια τώρα, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ  μας λογαριάζουν σαν κόστος που πρέπει να κοπεί, μας επιβάλουν ακόμα και νοίκια ενώ έχουν παραδώσει τις εστίες σε εργολαβίες.

Οι εστιακοί φοιτητές έχουμε ξεκάθαρο τον υπεύθυνο για τα προβλήματά μας

και τον καταδεικνύουμε με το δάχτυλο.

 •   Είναι η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ που συνεχίζει την υποχρηματοδότηση της φοιτητικής μέριμνας. Η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη στο δρόμο των προηγούμενων με τους 80% τσακισμένους προϋπολογισμούς για τις ανάγκες μας στη φοιτητική μέριμνα , την ίδια στιγμή που δίνει 6,7 δις ζεστό χρήμα στους "επενδυτές"  και 2,4 δις για πολεμικούς εξοπλισμούς. Είναι το φαγητό και οι ανάγκες των φοιτητών τα οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θεωρεί πολυτέλεια, όπως όλες οι προηγούμενες. Το  ματωμένο πλεόνασμα που φέρνει η κυβέρνηση προέρχεται από το δικό μας κομμένο φαΐ, τις περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, τις συντάξεις που ξανά πετσοκόβονται, τη φοροληστεία που εντείνεται για τις οικογένειες μας.
 • Είναι οι μπίζνες των εργολάβων μέσα στις εστίες, που και η σημερινή κυβέρνηση σε συνέχεια όλων των προηγούμενων, μπάζει μέσα στις σχολές και τις εστίες, οι οποίοι έχουν ξεκοκαλίσει εκατομμύρια όλα αυτά τα χρόνια για υπηρεσίες υποβαθμισμένες και σήμερα εκβιάζουν με το να μας αφήνουν νηστικούς και με το να απολύουν τους εργαζόμενους, ώστε να ξεζουμίσουν παραπάνω κονδύλια. Αποδεικνύεται ότι όσο οι ανάγκες μας θα καθορίζονται από τα κέρδη των εργολάβων δεν θα δούμε άσπρη μέρα.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας!

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για τη φοιτητική μέριμνα, τις σπουδές  και τη ζωή μας!

Από την αρχή της χρονιάς, μέσα από τους συλλόγους μας, με τη συλλογική διεκδίκηση οργανώσαμε την πάλη των εστιακών. Απορρίψαμε τους σχεδιασμούς τους. Με τις κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των εστιών, στις πρυτανείες, στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ και το υπουργείο το προηγούμενο διάστημα, έχουμε κάνει μια αρχή. Τώρα είναι ανάγκη αυτός ο αγώνας να δυναμώσει. Να κάνει ένα βήμα παραπέρα. Γιατί το μοναδικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας αυτή τη στιγμή είναι η συλλογική οργανωμένη πάλη μέσα από τους συλλόγους και τις διαδικασίες μας, η διαμόρφωση του δικού μας σχεδίου αντεπίθεσης. Τώρα να σπάσει κάθε δισταγμός! Συντονίζουμε τον αγώνα μας ακόμα καλύτερα, ακόμα πιο μαζικά, δεν πρόκειται να μείνουμε θεατές στον σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας στη δωρεάν σπουδές και τη ζωή! Αυτό μας κάνει πιο δυνατούς!

ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ 2ΗΜΕΡΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ!

 • Την Πέμπτη 14/12 όλοι οι εστιακοί φοιτητές βρισκόμαστε στο δρόμο. Ενώνουμε τις φωνές μας στα απεργιακά συλλαλητήρια στις πόλεις μας των εργαζόμενων στα εστιατόριά μας και των γονιών μας. Ενώνουμε τις φωνές μας με τους συναδέλφους μας από τις σχολές με τα δικά μας μαζικά και μαχητικά μπλοκ.
 • Την Παρασκευή 15/12 τρίζουμε τα δόντια της κυβέρνησης. Διοργανώνουμε ταυτόχρονες κινητοποιήσεις στην Αθήνα και τη Θες/νικη για την επίλυση των οξυμμένων προβλημάτων μας.
 • Οργανώνουμε την αλληλεγγύη στον αγώνα μας. Καλούμε όλους τους φ.σ να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα των εστιακών φοιτητών. Οι σύλλογοί μας να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση καταγραφή όσων δεν πήραν δωμάτια στην εστία, να πρωτοστατήσουμε στο να λυθούν με όλους τους τρόπους πρακτικά και όχι μόνο ζητήματα.(φιλοξενία, υλική βοήθεια κτλ )

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Να ανοίξουν ΤΩΡΑ όλα τα εστιατόρια των εστιών.
 • Όλοι οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στην δουλειά τους και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. 
 • Επαρκής κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει όλες τις ανάγκες των εστιών μας.
 • Έξω οι εργολαβίες από τις εστίες και τις σχολές μας. Τα κέρδη τους δεν συμβαδίζουν με τις ανάγκες μας. Σίτιση, συντήρηση, φύλαξη, καθαριότητα στην ευθύνη του κράτους. Να προσληφθεί επαρκές και μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και σύγχρονο εξοπλισμό.
 • Πλήρης επιδιόρθωση όλων των βλαβών στις εστίες μας. Τώρα συντήρηση των καυστήρων και των μπόιλερ. Να δοθούν άμεσα κονδύλια που να καλύπτουν τις λειτουργικές ανάγκες των εστιών.
 • Ανέγερση νέων εστιών, αξιοποίηση κτηρίων που βρίσκονται στην ευθύνη του κράτους και των ιδρυμάτων για μετατροπή τους σε εστίες, μέχρι να ολοκληρωθούν, να επινοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία σε όσους έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο.

Comments are closed.