Το εργασιακό μέλλον των αποφοίτων στο επίκεντρο ημερίδας (ΦΣ Ψυχολογίας Ρεθύμνου)

Οι εργασιακές προοπτικές, η ανεργία, οι συνθήκες εργασίας που περιμένουν τους αποφοίτους των σπουδών Ψυχολογίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας που διοργάνωσε ο Φοιτητικός Σύλλογος Ψυχολογίας, με θέμα «Μετά το πτυχίο τι;».

Το πρόγραμμα της ημερίδας ξεκίνησε με χαιρετισμό από την Σταυρούλα Φουντά, μέλος του ΔΣ των Φοιτητικού Συλλόγου, που σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η ημερίδα στόχο έχει «να αναδείξει την πραγματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι του κλάδου σπουδών μας, τις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο, την έλλειψη συγκροτημένων εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και ποια είναι η αιτία για αυτή την κατάσταση. Ταυτόχρονα όμως η εκδήλωση έχει στόχο να αναδείξει και ότι η σημερινή αυτή κατάσταση δεν είναι μονόδρομος. Αντίθετα σήμερα μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα με σπουδές χωρίς εμπόδια και δουλειά στο αντικείμενό μας με δικαιώματα, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με βασική προϋπόθεση την ανάπτυξη της οικονομίας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία από την Άννα Καραγιώργου, καθηγήτρια του Τμήματος, με τίτλο «Εξωτερικό: εκεί που ο καλός δεν χάνεται… ή μήπως όχι;». Η καθηγήτρια μετέφερε στους φοιτητές μία εικόνα από την προοπτική του αποφοίτου στις χώρες του εξωτερικού, τελείως διαφορετική από ό,τι συνηθίζουμε να ακούμε. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι το κυνήγι των πανάκριβων πιστοποιήσεων εξακολουθεί να είναι εφιάλτης και στο εξωτερικό, όπου τα πανάκριβα μεταπτυχιακά και το τεράστιο κόστος ζωής καθιστούν την εκπαίδευση «για λίγους και εκλεκτούς», ενώ την ίδια ώρα η κατάσταση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των ψυχολόγων δεν είναι διαφορετική.

Στην συνέχεια ακολούθησε παρέμβαση από τον Δημήτρη Βρύσαλη, πρόεδρο του Σωματείου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), ο οποίος έφερε μία εικόνα από τους χώρους δουλειάς των ψυχολόγων και συναφών ειδικοτήτων. Μίλησε για την πραγματικότητα στον κλάδο, όπου τα ανύπαρκτα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, η υποαπασχόληση, η ανεργία, το μπλοκάκι συνθέτουν την πραγματικότητα που συναντά ο σημερινός απόφοιτος. Το κράτος αποποιείται σταδιακά την ευθύνη του για παροχή υπηρεσιών Υγείας, αφήνοντας δομές Ψυχικής Υγείας και νοσοκομεία να υπολειτουργούν ή να κλείνουν.

Ταυτόχρονα μεταξύ άλλων τόνισε ότι σήμερα υπάρχουν δυνατότητες ώστε οι σύγχρονες ανάγκες για υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας σύγχρονες και υψηλού επιπέδου να ικανοποιηθούν, με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου δημόσιων – δωρεάν υπηρεσιών που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες όλου του λαού.

Με ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους πυρήνες της κοινωνικής δραστηριότητας (σχολείο, οικογένεια, Στρατός, Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, εργασιακός χώρος) και κάλεσε τους φοιτητές να παλέψουν πλάι στο εργατικό – λαϊκό κίνημα που παλεύει για ΣΣΕ, καλύτερους μισθούς και συντάξεις, καλύτερες συνθήκες δουλειάς, ενάντια σε μονοπώλια, τις κυβερνήσεις τους, που με κριτήριο το κέρδος, τσακίζουν τα δικαιώματα του λαού σε παροχές Υγείας, τσακίζουν τα εργατικά -ασφαλιστικά δικαιώματα και αφήνουν ένα σωρό απόφοιτους στην ανεργία.

Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε συζήτηση για το ρόλο του Φοιτητικού Συλλόγου απέναντι στη σημερινή κατάσταση, την ανάγκη να συνεχίσουν πιο αποφασιστικά τα βήματα στην προσπάθεια για την αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, για την ανάγκη ο Σύλλογος να συσπειρωθεί στον αγώνα πλάι στα εργατικά – ταξικά σωματεία, να εμπλουτίσει ακόμα περισσότερο τη δράση του με αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Comments are closed.