Απόφαση Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ!

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ!

Να μην περάσει το νέο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την ανώτατη εκπαίδευση!

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας το σχέδιο νόμου, το οποίο φέρνει μια σειρά αλλαγές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και το ΕΚΠΑ. Στο νομοσχέδιο αυτό προβλέπονται, μεταξύ άλλων, αλλαγές που αφορούν το τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας (ΦΠΨ). Το σύνολο των αλλαγών αποτελεί κομμάτι της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην ανώτατη εκπαίδευση που έχει στόχο την περαιτέρω σύνδεση των σχολών με τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτή η πολιτική οδηγεί στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της παιδείας και την υποβάθμιση των σπουδών μας.

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 12 του σχεδίου νόμου αναφέρεται η «κατάτμηση του υπάρχοντος τμήματος και η δημιουργία 2 ξεχωριστών τμημάτων (τμήμα Φιλοσοφίας και τμήμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων)»,ενώ ο Τομέας Ψυχολογίας θα εντάσσεται στο υπάρχον Τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής.

Το σχέδιο νόμου δεν αντιμετωπίζει τα υπάρχοντα προβλήματα που έχουμε, τα κάνει χειρότερα.

 • Είναι στον αέρα η παιδαγωγική-διδακτική επάρκεια όλων των τμημάτων της Φιλοσοφικής. Καταργείται ο τομέας παιδαγωγικής του ΦΠΨ που είχε την ευθύνη για την εξασφάλιση της. Με προηγούμενο νόμο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αποσυνδέσει την επάρκεια από τα πτυχία και το αφήνει στην "καλή θέληση" των τμημάτων τα οποία με τα τεράστια κενά σε προσωπικό και χρηματοδότηση είναι αδύνατο να τα εξασφαλίσουν. Οι ίδιοι καθηγητές ομολογούν πως το νέο τμήμα "εκπαίδευσης ενηλίκων" δεν μπορεί να παρέχει την επάρκεια.
 • Η δημιουργία των νέων τμημάτων διατηρεί την κατηγοριοποίηση τμημάτων-φοιτητών-αποφοίτων και ενισχύει την διάσπαση αντικειμένων και τίτλων σπουδών. Η δημιουργία του τμήματος "εκπαίδευσης ενηλίκων"-εκτός ότι είναι στο κενό το περιεχόμενο και ο επαγγελματικός προσανατολισμός των αποφοίτων- αποτελεί όχημα για παραπέρα διάσπαση των αντικειμένων που σήμερα υπάρχουν. Ενώ αποτελεί ένα ακόμη τρόπο για να ενισχυθούν οι μπίζνες των ιδρυμάτων, μεγαλώνοντας το παζάρι πιστοποιητικών και μεταπτυχιακών που οι απόφοιτοι αναγκάζονται να κυνηγούν μετά το πτυχίο τους για να ολοκληρώσουν τις γνώσεις τους.
 • Παραμένουν η υποχρηματοδότηση, οι τραγικές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και υποδομές. Τα έντονα προβλήματα που ήδη βιώνουμε θα γιγαντωθούν με τη δημιουργία νέων τμημάτων αφού θα είναι αδύνατο να καλυφθούν οι απαραίτητοι πόροι για την λειτουργία τους. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ψυχολογίας όπου οι καθηγητές είναι μόλις 12 και το πρόγραμμα σπουδών έχει ήδη αλλάξει λόγω ελλείψεων σε προσωπικό.
 • Διαμορφώνεται ένα μεγάλο κομμάτι φοιτητών και αποφοίτων που το πτυχίο του δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα. Οι φοιτητές του 4ου και των μεγαλύτερων ετών στο ΦΠΨ θα πάρουν πτυχίο από ένα τμήμα που δεν θα υπάρχει, αντίστοιχα και οι απόφοιτοι του ίδιου τμήματος.
 • Την ίδια ώρα ανοίγει η όρεξη για δίδακτρα σε μεταπτυχιακά και προπτυχιακές σπουδές. Πέρυσι, μετά και το νόμο της κυβέρνησης που γενίκευσε τα δίδακτρα σταμεταπτυχιακά, δημιουργήθηκε μεταπτυχιακό πρόγραμμα "φιλοσοφίας και management" με 7.000 € και έχει προκηρυχτεί προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με δίδακτρα για φοιτητές εξωτερικού.
 • Μας μιλούν για ¨αναβάθμιση¨ τη στιγμή που τα ξενόγλωσσα τμήματα στη Φιλοσοφική δεν δικαιούνται ούτε ένα ξενόγλωσσο σύγγραμμα! Τη στιγμή που δεκάδες φοιτητές αγωνιούν για το αν θα πάρουν τη μετεγγραφή τους και η σχολή τους αντιμετωπίζει σα να μην υπάρχουν
 • Απέναντι στο σχέδιο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ- διοίκησης που υποβαθμίζει και μετατρέπει τις σπουδές σε πανάκριβο εμπόρευμα, οργανώνουμε το δικό μας σχέδιο διεκδίκησης για τις σπουδές, τη μόρφωση, τα πτυχία και τους όρους δουλειάς που έχουμε ανάγκη.
 • Ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα δεκάδων φοιτητικών συλλόγων για συμπόρευση και συντονισμό του αγώνα μας. Προχωράμε σε σύσκεψη φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας στις 12/10 στις 18:00 στη Φιλοσοφική. Γινόμαστε πιο οργανωμένοι, πιο δυνατοί. 23/10 κινητοποιούμαστε μαζί με τους φοιτητές Θεσσαλίας και Στερεάς στο Υπουργείο Παιδείας στις 12:00.
 • Συμμετέχουμε στο φοιτητικό συλλαλητήριο στις 1/11 που ήδη καλούν φοιτητικοί σύλλογοι πανελλαδικά. Παλεύουμε για σπουδές ουσιαστικές, δωρεάν κι ολοκληρωμένες, για δουλειά στο αντικείμενό μας! Διοργανώνουμε φοιτητικό συλλαλητήριο στις 8/11 για να στηρίξουμε τις απεργιακές συγκεντρώσεις. Έχουμε αποκλειστικό συμφέρον από τη συμπόρευση με τους εργαζομένους στον κλάδο μας. Κατάληψη της σχολή την ημέρα των κινητοποιήσεων.
 • Προχωράμε σε κατάληψη της σχολής Πέμπτη-Παρασκευή (11-12/10). Προειδοποιούμε ότι το σχέδιο αυτό θα μείνει στα χαρτιά! 11/10 συγκροτούμε Επιτροπές που θα αναλάβουν να ενημερώσουν με περιοδείες τις άλλες σχολές του ΕΚΠΑ. 12/10 με κινητοποίηση στην Πρυτανεία απαιτούμε να απορριφθεί το νομοσχέδιο!
 • Απαντάμε στο κάλεσμα του συντονιστικού οικότροφων φοιτητών για τη φοιτητική μέριμνα. Δευτέρα 22/10 με κινητοποίηση στην Κοσμητεία απαιτούμε κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά, βιβλία για όλα τα ξενόγλωσσα, να γίνουν όλες οι μετεγγραφές, να προσληφθεί τώρα όλο το αναγκαίο διδακτικό προσωπικό.

Με συνελεύσεις σε κάθε τμήμα και έτος της Φιλοσοφικής ενημερώνουμε όλους τους συναδέλφους μας, μαζικοποιούμε τον αγώνα μας.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ-ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: 

TΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ!

 • ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ-ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΑΣ. Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα, με όλη την απαραίτητη γνώση για την εξάσκηση του επαγγέλματος στο πτυχίο. Όχι στις κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα στα Ιδρύματα, τα πτυχία και τους αποφοίτους τους
 • Όχι στη διάσπαση του τμήματος ΦΠΨ.Κρατική χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών! Άμεσες προσλήψεις σε μόνιμο διδακτικό προσωπικό με σταθερή δουλειά.
 • Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Ούτε σκέψη για δίδακτρα σε προπτυχιακό επίπεδο.Δωρεάν σπουδές για όλους τους φοιτητές. Δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους. Σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, συγγράμματα για όλους δωρεάν.
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα.

Comments are closed.