1 και 28 Νοέμβρη όλοι οι φοιτητές στο δρόμο! Βγαίνουμε μπροστά για τις δικές μας ανάγκες στις σπουδές, τη δουλειά, τη ζωή!

Εκτελεστική Γραμματεία

Όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να τα καταφέρουμε! Με τους συλλόγους μας είμαστε πιο δυνατοί! Δυναμώνουμε τη συλλογική διεκδίκηση, την οργάνωση σε κάθε έτος και τμήμα, την αλληλεγγύη, το συντονισμό των συλλόγων μας, την ενότητα με τους εργαζόμενους. Μέσα από τους συλλόγους μας κερδίσαμε πέρσι να αυξηθούν οι μετεγγραφέντες, να πάρουμε βιβλία, να επανέλθει η σίτιση στις εστίες, να καθυστερήσουμε τη γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, να "ζωντανέψουμε" τις σχολές μας, να γνωρίσουμε τι συμβαίνει στο επάγγελμά μας.

Μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έχει κάνει την κοροϊδία επάγγελμα! Δεν περιμένουμε λύσεις από όσους ευθύνονται για τα προβλήματα στις σπουδές και το μέλλον μας! Τα "μνημόνια φεύγουν" αλλά όλοι οι μνημονιακοί νόμοι και οι "κόφτες δαπανών" στην Παιδεία παραμένουν εδώ!

Μαζί μπορούμε να πάμε κόντρα στα επιχειρηματικά συμφέροντα που κερδοφορούν πάνω στα τσακισμένα μορφωτικά και εργασιακά μας δικαιώματα. Το τρένο της "δίκαιης ανάπτυξης" έρχεται αλλά με καύσιμο τους μισθούς, τα ωράρια των νέων εργαζομένων, την εμπορευματοποίηση της παιδείας και της έρευνας! Η ανάπτυξη των τραπεζών βασίζεται στους πλειστηριασμούς 50.000 λαϊκών κατοικιών!

 

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την ανώτατη εκπαίδευση!

 

Η κυβερνηση βήμα-βήμα αλλάζει το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο την μεγαλύτερη σύνδεση των σχολών με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, οδηγώντας στην παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των σπουδών. Σειρά έχει η Θεσσαλία, η Στερεά, το ΕΚΠΑ και το Γεωπονικό Αθήνας. Με το νέο σχέδιο νόμου:

 • Διευρύνεται η κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων που υπονομεύει την εργασιακή μας προοπτική. Απόφοιτοι με πτυχία διαφορετικών "ταχυτήτων", 2ετή, 4ετή, 5ετή στο ίδιο αντικείμενο, με διαφοροποιημένο πρόγραμμα σπουδών οι οποίοι αναγκάζονται να κυνηγάνε πανάκριβες πιστοποιήσεις και τελικά να "επιβιώνει" ο πιο φθηνός, συμπιέζονται τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω,
 • Παγιώνεται η υποχρηματοδότηση, οι ελλείψεις σε καθηγητές, υποδομές και φοιτητική μέριμνα. Με τα ιδρυματα να στρέφονται ακόμα περισσότερο στην επιχειρηματική λειτουργία, την εμπορευματοποίηση της γνώσης, της έρευνας, της φοιτητικής μέριμνας. Η ίδρυση νέων τμημάτων, χωρίς επιπλέον πόρους, προσωπικό και υποδομές θα γιγαντώσει τα προβλήματα.
 • Διαμορφώνεται ένα μεγάλο κομμάτι φοιτητών και αποφοίτων που το πτυχίο τους δεν θα έχει κανένα αντίκρυσμα, χωρίς δικαίωμα ισοτίμησής του με κάποιο νέο τμήμα. Ο σχηματισμός τμημάτων κατά παραγγελία των επιχειρηματιών οδηγεί στο κλείσιμο τμημάτων, τις συγχωνεύσεις σε τμήματα-φρανκενστάϊν χωρίς συνάφεια μεταξύ τους, την πολυδιάσπαση αντικειμένων και τίτλων σπουδών.

 

Η κατάσταση που βιώνουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής όπου τα μαθήματα δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει, οι έκτακτοι καθηγητές μειώθηκαν στο 1/3, περικόπτονται μαθήματα και πρακτικές από το πρόγραμμα σπουδών κάνει σκόνη την προπαγάνδα της κυβέρνησης για «αναβάθμιση» των σπουδών μας.

Δεν τσιμπάμε στα ψέματα και τις απάτες της κυβέρνησης!

Η κυβέρνηση παρουσιάζει:

 • αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία …
 • μείωση των διδάκτρων …
 • στήριξη της φοιτητικής μέριμνας…
 • σύγχρονα προγράμματα σπουδών…
 • πτυχία με αξία…
 • σύγχρονες υποδομές…

Στην πράξη:

… οι περικοπές παγιώνονται και τα ιδρύματα «φεσώνονται» με δάνεια που θα ξεπληρώσουν στις πλάτες μας. Την ίδια στιγμή 4 δις κάθε χρόνο καταβροχθίζονται για τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

… επιπλέον 283 μεταπτυχιακά επέβαλλαν φέτος δίδακτρα.

…οι εστίες ρημάζουν, τα νοίκια εκτοξεύονται, το στεγαστικό επίδομα δίνεται σε ακόμα λιγότερους, οι μετεγγραφές δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει. Οι εργολάβοι κερδίζουν εκατομμύρια για υποβαθμισμένες υπηρεσίες σίτισης, συντήρησης, διανομής συγγραμμάτων.

…μαθήματα αφαιρούνται επειδή λείπουν καθηγητές ή για να πουληθούν σε μεταπτυχιακά, εργαστήρια και πρακτική κόβονται.

…πολλαπλασιάζονται οι πιστοποιήσεις και οι εξετάσεις, τα εμπόδια στην άσκηση του επαγγέλματος.

…δεν υπάρχει αντιπυρική, αντισεισμική, αντιπλημμυρική προστασία με αποκορύφωμα την φωτιά στις εστίες του Ηρακλείου Κρήτης.

 

Καμία αναμονή! Πρωταγωνιστές εμείς για τις σπουδές και το μέλλον μας!

 

Με τη συμμετοχή μας στους συλλόγους, στις συνελεύσεις, στις κινητοποιήσεις παίρνουμε την κατάσταση στα χερια μας! Αυτή τη δύναμη, φοβούνται όσοι τσακίζουν τα δικαιώματα μας. Για αυτό καταστέλλουν, συκοφαντούν και διώκουν όποιον αγωνίζεται!

Με το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου ανοίγουν το δρόμο στην ποινικοποίηση των φοιτητικών διεκδικήσεων. Οι κινητοποιησεις και καταλήψεις που αποφασίζουν με μαζικές συλλογικές διαδικασίες οι φοιτητές βαφτίζονται ποινικό αδίκημα. Ενώ η πραγματική «ανομία» μέσα και έξω από τις σχολές, η διαπλοκή ιδρυμάτων-εταιριών, οι ναρκέμποροι, τα ρουσφέτια, μένουν στο απυρόβλητο.

 

Βάζουμε μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Απαιτούμε:

 • Ένα πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου, για κάθε επιστημονικό αντικείμενο. Όχι στις κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα στα Ιδρύματα, τα πτυχία και τους αποφοίτους τους.
 • Να αποσυρθεί τώρα το σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
 • Κρατική χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών! Δωρεάν σπουδές για όλους. Έκτακτο στεγαστικό επίδομα για όσους σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους και δωμάτια σε ξενοδοχεία για όσους δεν χωράνε στις εστίες.
 • Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα.
 • Όλη η απαραίτητη γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος να περιλαμβάνεται στο πτυχίο.
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα.

 

Προχωράμε σε:

 • μεγάλα συλλαλητήρια των φοιτητικών-σπουδαστικών συλλογων την 1η Νοέμβρη. Στην Αθήνα το συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων στα Προπύλαια.
 • φοιτητικό συλλαλητήριο στις 28 Νοέμβρη, μέρα πανελλαδικής απεργίας.
 • διήμερο αγωνιστικής δράσης για τη φοιτητική μέριμνα 22-23/10. Στις 23/10 κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα.
 • κινητοποίηση στις 10/10 στην Ευελπίδων όπου δικάζονται οι δυο αγωνιστές φοιτητές που συνελήφθησαν στην αντιπολεμική κινητοποίηση στο άγαλμα του μακελάρη Τρούμαν.
 • κινητοποιήσεις σε διοικήσεις σχολών για τα οξυμένα προβλήματα των φοιτητών.

Comments are closed.