Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το κατάπτυστο σχέδιο απαξίωσης των πτυχίων μας και ομηρίας χιλιάδων εκπαιδευτικών αναπληρωτών!

Εκτελεστική Γραμματεία

Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση για την κάλυψη των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών!

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το νέο σύστημα προσλήψεων – διορισμών των εκπαιδευτικών, τα λεγόμενα κριτήρια, βάση των οποίων θα καταρτίζονται οι πίνακες των αναπληρωτών και οι όποιοι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών γίνουν τα επόμενα χρόνια, οδηγούν εκπαιδευτικούς, που σήμερα εργάζονται ως συμβασιούχοι, στην ανεργία, στερούν από εμάς τους σημερινούς φοιτητές την πρόσβαση στο επάγγελμα, μας καταδικάζουν στο καθεστώς της αδιοριστίας.

Με το νέο σύστημα διορισμών – προσλήψεων καθιερώνονται τρεις πυλώνες κριτηρίων: η προϋπηρεσία, τα λεγόμενα ακαδημαϊκά προσόντα (βαθμός πτυχίου, μεταπτυχιακό, πιστοποιητικά κλπ), ορισμένα κοινωνικά κριτήρια.

 

  • Μέσα από τα λεγόμενα «ακαδημαϊκά» κριτήρια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο απαξιώνει το πτυχίο μας, αφού δε θα είναι το μοναδικό προαπαιτούμενο για τη δουλειά. Θεσμοθετεί το ατέλειωτο κυνήγι και το εμπόριο προσόντων και πανάκριβων πιστοποιήσεων, το διαρκές άγχος και την ανασφάλεια για κάθε απόφοιτο των σχολών μας αφού θα πρέπει εσαεί να αποδεικνύουμε ότι είμαστε «άξιοι» και «ικανοί» να εργαστούμε στην Εκπαίδευση. Σε αυτή την κατεύθυνση η απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία μας θα προσθέσει ένα ακόμα εμπόδιο μεταξύ πτυχίου και άσκησης του επαγγέλματος.
  • Όχι απλώς δεν λύνουν αλλά συντηρούν και παγιώνουν το άθλιο καθεστώς της αδιοριστίας για χιλιάδες απόφοιτους των σχολών. Οι όποιοι διορισμοί εξαγγέλλονται σε βάθος τριετίας έχουν χαρακτήρα προεκλογικής εξαπάτησης! Τελικά οι θέσεις μόνιμης δουλειάς θα είναι ελάχιστες αφού με βάση τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία απαιτούνται τουλάχιστον 30.000 εκπαιδευτικοί! Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ειδική Αγωγή ακόμα και 4.500 διορισμοί να πραγματοποιηθούν, την επόμενη χρονιά, θα χρειαστούν και πάλι πάνω από 10.000 συμβασιούχοι για να λειτουργήσουν μόνο οι δομές Ειδικής Αγωγής.

 

Οι χιλιάδες φοιτητές και απόφοιτοι εκπαιδευτικοί δεν είμαστε «πλεονάζοντες»! Είμαστε αναγκαίοι για να καλύψουμε τις μορφωτικές αναγκες των μαθητών! Με σύγχρονο ωρολόγιο πρόγραμμα και όχι αφαίρεση αναγκαίων γνώσεων και μαθημάτων, με ολιγομελή τμήματα και όχι 27άρια, με στήριξη της ειδικής αγωγής, ενισχυτική διδασκαλία, λειτουργία ολοήμερων σχολείων, τμημάτων ένταξης για τα προσφυγόπουλα. Με μόνιμους εκπαιδευτικούς και όχι περιπλανώμενους με μια βαλίτσα στο χέρι.

Από κοινού με τους σημερινούς εκπαιδευτικούς, μόνιμους και αναπληρωτές, οργανώνουμε τον αγώνα μας κόντρα στην πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων. Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει η λογική του “διαίρει και βασίλευε”, να φαγωνόμαστε μεταξύ μας για να μένουν στο απυρόβλητο οι ευθύνες των κυβερνήσεων που μας καταδικάζουν στην ανεργία και τη μισοδουλειά. Απαιτούμε:

 

  • Πάρτε πίσω τώρα το σχέδιο λαιμητόμο!
  • Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των συμβασιούχων – αναπληρωτών συναδέλφων που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση. Κανένας απολυμένος!
  • Τουλάχιστον 30.000 άμεσοι μόνιμοι διορισμοί για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων. Μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει και ο δρόμος στους νεότερους συναδέλφους!
  • Κατάργηση του νόμου ν. 3848 και όλου του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου, που οδηγεί σε λογική προσόντων για τους διορισμούς. Το πτυχίο να είναι το μοναδικό εφόδιο για την εργασία.

 

Καλούμε τους φοιτητές–αυριανούς εκπαιδευτικούς να συντονίσουν την πάλη τους με τους εκπαιδευτικούς, το ΠΑΜΕ! Να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία την Παρασκευή 11/4 με προσυγκέντρωση στην Πλατεία Κοραή στις 12:30

Comments are closed.