ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 8 ΜΑΡΤΗ

Εκτελεστική Γραμματεία

Τιμάμε την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας!
Σύμβολο αγωνιστικής διεκδίκησης
με πυξίδα τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Η ιστορική επέτειος της 8ης Μάρτη είναι αφιερωμένη στους σκληρούς αγώνες των εργατριών και εργατών για ίσα μεροκάματα ανδρών και γυναικών, για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για λιγότερες ώρες εργασίας . Είναι και σήμερα φάρος για τις νέες γυναίκες στον αγώνα για ισότιμα δικαιώματα με τον άνδρα στην εργασία, στη μόρφωση, στις προσωπικές σχέσεις, στην κοινωνική δράση!

Παίρνουμε τη σκυτάλη! Συνεχίζουμε τον αγώνα
για την γυναικεία χειραφέτηση και ισοτιμία!

Δε συμβιβαζόμαστε με την κάλπικη “ελευθερία” και “ισότητα”. Δε συμβιβαζόμαστε με τις “ίσες ευκαιρίες” στην εργασιακή ζούγκλα, στο πανεπιστήμιο επιχείρηση που μας μετατρέπει σε πελάτες.
Παλεύουμε για τα σύγχρονα δικαιώματά μας! 
Δε συμφιλιωνόμαστε:

 • Με την ανακύκλωση της ανεργίας, την περιπλάνηση από επάγγελμα σε επάγγελμα, από χώρα σε χώρα! Το ποσοστό των αποφοίτων γυναικών είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο των ανδρών. Όμως, την ίδια ώρα το 23% των γυναικών αποφοίτων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι άνεργο και το 14% των γυναικών κατόχων μεταπτυχιακών ή διδακτορικών. Γιατί η μητρότητα, οι ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών στην αναπαραγωγική διαδικασία θεωρούνται “κόστος” για κυβέρνηση και εργοδοσία.
 • Με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, δηλαδή τη μερική απασχόληση, τη δουλειά με σύμβαση έργου, τα “ευέλικτα” δικαιώματα, με αποτέλεσμα να στερούνται χιλιάδες νέες αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, συμβασιούχοι το δικαίωμα σε άδειες μητρότητας και μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού. Αυτή είναι η περιβόητη “συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής” της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που είναι φτιαγμένη με τα πιο συντηρητικά, αντιδραστικά υλικά. Σήμερα το 60% περίπου των μερικά απασχολουμένων είναι γυναίκες, δηλαδή έχουν μισή δουλειά με μισό μισθό.
 • Με την πολιτική της υποχρηματοδότησης, που δημιουργεί τραγικές καταστάσεις για τις φοιτήτριες στις σχολές και τη φοιτητική μέριμνα! Παγιώνονται οι ελλείψεις και η άθλια κατάσταση σε τουαλέτες, είδη υγιεινής στα τμήματα. Ιδιαίτερα βλαπτικές για την υγεία των φοιτητριών είναι οι συνθήκες διαβίωσης στις εστίες (τουαλέτες, ντους χωρίς ζεστό νερό, κοινόχρηστοι χώροι).
 • Με τις πετσοκομμένες δαπάνες για την Υγεία, με 1ο θύμα την πρόληψη. Η ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας στο χώρο της Υγείας, μετατρέπει σε πανάκριβο εμπόρευμα τις αναγκαίες ιατρικές, διαγνωστικές προληπτικές εξετάσεις.
 • Με την έλλειψη κρατικών μέτρων πρόληψης και προστασίας των γυναικών από την πολύμορφη βία, που βίωσαν με τον πιο τραγικό τρόπο οι συναδέλφισσές μας στη Ρόδο, στην Κομοτηνή και αλλού.
 • Με τον εκβιασμό της εργοδοσίας να βάλουμε στο “ψυγείο”- στην κρυοσυντήρηση την επιλογή δημιουργίας οικογένειας, όπως έκαναν η Apple και το Facebook. Με τις απολύσεις εγκύων.
 • Με συντηρητικές, αντιδραστικές απόψεις που παρουσιάζουν ως “πρόοδο” τον τοκετό στο σπίτι, όπως γεννούσαν οι προγιαγιάδες μας, για να δικαιολογήσουν την υποβάθμιση της Υγείας.
 • Αλλά και τις δήθεν “νέες” και “σύγχρονες” απόψεις που θέλουν οι νέες γυναίκες να βλέπουμε ως εχθρό το φίλο, τον αδελφό, τον πατέρα, το συνάδελφο για να “ξεπλύνουν” τις πολιτικές, που μας καταδικάζουν στην καταπίεση και την εκμετάλλευση. Γιατί μας θέλουν απομονωμένους και διασπασμένους.


Αυτά είναι τα αντιλαϊκά έργα και ημέρες της ΕΕ, της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Στηρίζουν τα κέρδη των επιχειρηματικών κολοσσών και τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, θυσιάζοντας τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Η δύναμη μας βρίσκεται στο συλλογικό και οργανωμένο αγώνα!

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών μαζί με την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, καλούμε τις νέες φοιτήτριες και σπουδάστριες να παλέψουμε μαζί για το δικαίωμά μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη δημιουργική ζωή, κόντρα σε κυβερνήσεις-ΕΕ-επιχειρηματικούς ομίλους που μας τα στερούν!

Σήμερα 8 Μάρτη 2019 η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας!

Διεκδικούμε:

 • Κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών μας, φοιτητική μέριμνα, σίτιση-στέγαση-μετακίνηση δωρεάν για όλους, μόνιμο και σταθερό προσωπικό με δικαιώματα.
 • Να καταργηθούν οι κατηγοριοποιήσεις των αποφοίτων. Να υπάρχει ένα και μοναδικό πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο με ενιαία προγράμματα σπουδών.
 • Το πτυχίο μας να είναι η μόνη προϋπόθεση για δουλειά.
 • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
 • Δημόσια και δωρεάν κοινωνική ασφάλιση για όλες και όλους.
 • Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, προληπτικής και επείγουσας ιατρικής για όλες και όλους. Δωρεάν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και προληπτικοί έλεγχοι.
 • Ολόπλευρη κοινωνική προστασία της μητρότητας, μέτρα για τη φροντίδα των παιδιών και τον νηπίων, μέτρα για τη φροντίδα των ΑμΕΑ.
 • Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής-αργίας. Προστασία της εργαζόμενης μητέρας, απαγόρευση της απόλυσης.


Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση που καλεί η ΟΓΕ
Παρασκευή 8 Μάρτη στις 6 μμ, στα Προπύλαια.

Comments are closed.