Οι φοιτητές στους δρόμους! Ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο «σκούπα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την εκπαίδευση! Προπύλαια, στις 12:00.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φέρνει προς ψήφιση, με τη σφραγίδα της ΕΕ, πολυνομοσχέδιο «σκούπα» που σαρώνει ότι μορφωτικό δικαίωμα έχει απομείνει όρθιο! Με fast track διαδικασίες, ικανοποιεί για μια ακόμα φορά τα αιτήματα των επιχειρηματικών ομίλων στην Ανώτατη Εκπαίδευση χτυπώντας τα δικαιώματα μας στη μόρφωση και τη δουλειά!

 

 • Αναγνωρίζει και νομικά τους τίτλους που προσφέρουν τα τριετών σπουδών ιδιωτικά κολλέγια, εξισώνοντας τελικά τα πτυχία μας με αυτά! Δημιουργεί ακόμα περισσότερες κατηγορίες πτυχίων και αποφοίτων που υποβαθμίζουν τα δικαιώματα όλων μας, προετοιμάζει το έδαφος για το διάσπαση του πτυχίου μας και ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» για την αναγνώριση και νομιμοποίηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ουσιαστικά προχωρά ένα βήμα παραπέρα στην κατάργηση του άρθρου 16 στην πράξη!

 

 • Δίνει συνέχεια στο έργο των συγχωνεύσεων που ήδη έχει ξεκινήσει στα ιδρύματα της Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Καταργεί, συγχωνεύει δεκάδες τμήματα αφήνοντας τους φοιτητές στον αέρα, δημιουργεί επιπλέον κατηγορίες πτυχίων και αποφοίτων ενισχύοντας τον ανταγωνισμό των φοιτητών που οδηγεί στην υποβάθμιση των δικαιωμάτων όλων, ενώ παγιώνει την υποχρηματοδότηση, τις τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές και υποδομές που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν αλλά ενισχύουν τα προβλήματα των φοιτητών, όπως έχει δείξει και η πείρα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

 

 • Δημιουργεί επιτροπή που «θα συζητήσει» το ενδεχόμενο της μετατροπής των τετραετών σχολών μηχανικών του ΠΑΔΑ σε πενταετείς. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή, αφού είναι γνωστή η λογική της κυβέρνησης να στήνει επιτροπές απλά για να αποφύγει τις δίκαιες διεκδικήσεις των φοιτητών για πτυχία ενιαία, 5ετών σπουδών, με ίδια προγράμματα σπουδών για όλους τους αποφοίτους μηχανικών σχολών. Η κυβέρνηση άλλωστε πριν μια εβδομάδα ένταξε τα δικαιώματα των αποφοίτων του ΠαΔΑ και των ΤΕΙ σε καταλόγους δεύτερης κατηγορίας του ΤΕΕ, ενώ έχει διαμορφώσει προγράμματα σπουδών που έχουν πεταχτεί βασικά μαθήματα σε μεταπτυχιακά με δίδακτρα, συνεχίζοντας την κατηγοριοποίηση φοιτητών και αποφοίτων!

 

 • Επεκτείνει τα δίδακτρα στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών με την ένταξη νέων σχολών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο που λειτουργεί εξ ολοκλήρου με δίδακτρα αλλά και εντάσσοντας τη σχολή Δημόσιας Υγείας (σχολή του Διεθνούς Πανεπιστημίου με δίδακτρα στα προπτυχιακά) στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής!

 

Βγαίνουμε στην αντεπίθεση

για το σύγχρονο πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη!

 

Καλούμε κάθε σύλλογο να απαντήσει στο νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώματα μας! Με μαζική συμμετοχή φοιτητών στη συγκέντρωση στα προπύλαια και στις συγκεντρώσεις που διοργανώνονται σε κάθε πόλη !

 

Τώρα χρειάζεται να υπάρξει πανελλαδικός συντονισμός των φοιτητικών συλλόγων ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΕΕ που τσακίζουν τα δικαιώματα μας για τα κέρδη των επιχειρηματικών συμφερόντων.

 

 

Συντονίζουμε τον αγώνα μας με τους μαθητές και το συντονιστικό αγώνα μαθητών, στηρίζουμε τις διεκδικήσεις και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που έχουν πάρει μέσα από τις συντονιστικές επιτροπές, τα 5μελη και τα 15μελη τους.

 

Διεκδικούμε:

Το νομοσχέδιο να μην κατατεθεί!

 • Πανεπιστήμιο αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν.
 • Κρατική χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών! Δωρεάν σπουδές για όλους τους φοιτητές.
 • Ούτε σκέψη για δίδακτρα στα προπτυχιακά με οποιαδήποτε μορφή.
 • Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η μόρφωση είναι δικαίωμα, όχι εμπόρευμα. Κατάργηση κάθε είδους κολεγίων.
 • Όλη η απαραίτητη γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος να περιλαμβάνεται στο πτυχίο.
 • Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Όχι στην αποσύνδεση πτυχίου-επαγγέλματος.
 • Ένα ενιαίο πτυχίο, υψηλού επιπέδου, για κάθε επιστημονικό αντικείμενο. Όχι στις κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα στα Ιδρύματα, τα πτυχία και τους αποφοίτους τους.
 • Να μην πληρώσουν οι φοιτητές και οι απόφοιτοι τις αλλαγές που ετοιμάζουν. Όχι στο κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών.
 • Οι σπουδαστές όλων των ετών που τώρα σπουδάζουν να έχουν το ίδιο ενιαίο πτυχίο, χωρίς οικονομική επιβάρυνση και εμπόδια. Να αναγνωριστούν όλα τα μαθήματα που έχουν περάσει.
 • Όλοι οι απόφοιτοι των ΑΤΕΙ να έχουν δικαίωμα εξίσωσης του πτυχίου τους με το νέο πανεπιστημιακό που δημιουργείται στη θέση του.
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα.

 

Με ισχυρούς συλλόγους στα χέρια των φοιτητών!

 

Για την ουσιαστική αναβάθμιση των σχολών μας με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες!

Comments are closed.