Συνέντευξη τύπου του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Εκ μέρους της εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ απευθυνόμαστε:

  • Στους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που σπουδάζουμε στα ίδια έδρανα, δίνουμε την ίδια μάχη για να μορφωθούμε, θέλουμε να δουλέψουμε στο αντικείμενο μας, έχουμε τις ίδιες ανησυχίες και αγωνίες για τις σπουδές και το μέλλον μας.
  • Σε όλους όσους προβληματίζονται, σκέφτονται ότι «κάτι πρέπει να κάνουμε» ενάντια στην επίθεση στα δικαιώματα μας.
  • Σε όσους διατηρούν επιφυλάξεις για το αν πρέπει ή μπορούμε να αλλάξουμε τη σημερινή κατάσταση.
  • Απευθυνόμαστε ακόμα στους εκλεγμένους εκπροσώπους στα Διοικητικά Συμβούλια των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων που θέλουν να αλλάξουν την κατάσταση στη σχολή και στους συλλόγους τους.

Τους καλούμε όλους, να συζητήσουμε τις θέσεις και τις διεκδικήσεις μας, να εκφράσουν τη γνώμη τους, μαζί να καταθέσουμε τους στόχους πάλης μας και να γίνουν κτήμα όλων των φοιτητών, να υιοθετηθούν από όλους τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους.

Ενωμένοι οι φοιτητές των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ που παραμένουν, οι εργαζόμενοι φοιτητές, οι οικότροφοι των εστιών, οι πρακτικάριοι φοιτητές μπορούμε να κατακτήσουμε το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών μας ενάντια στο Πανεπιστήμιο-επιχείρηση για τα κέρδη των μονοπωλίων !

Μαζί μπορούμε να παλέψουμε για ολόπλευρη μόρφωση, σπουδές με δικαιώματα!

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Κανένας φοιτητής δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει άλλο χρόνο! Να περιμένει κάτι καλό από το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης της ΝΔ!

Η ατζέντα της κυβέρνησης και στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι γνωστή. Την καθορίζουν οι αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ, η αντιλαϊκή εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, με βάση την οποία θέλει να προσαρμόσει όλο και περισσότερο το τι μαθαίνουμε, το πώς το μαθαίνουμε, στις ανάγκες και τα θέλω των επιχειρηματικών ομίλων!

Η κυβέρνηση της ΝΔ πατάει στο αντιλαϊκό έδαφος που παρέλαβε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να υλοποιήσει ακόμα πιο γρήγορα και αποφασιστικά το νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώματα μας!

Ετοιμάζει ήδη νέο νομοσχέδιο που

· ενισχύει ακόμα περισσότερο την επιχειρηματική λειτουργία, την αυτονομία και ευελιξία του Πανεπιστημίου,

· ενισχύει τους ταξικούς φραγμούς με τις διαγραφές των φοιτητών, τη μείωση των εισακτέων, την εισαγωγή βάσης του 10, τη μείωση των μετεγγραφέντων,

· επιδιώκει να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου μέσα στα Πανεπιστήμια για την καλύτερη προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Τίποτα πρωτότυπο δεν έχουν οι "τομές" που η ΝΔ θα κάνει στην ανώτατη εκπαίδευση. Η ΝΔ εφαρμόζει όλους τους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους έχουμε καταδικάσει μέσα από τις κινητοποιήσεις μας

Η ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας που προωθεί η κυβέρνηση, πατάει πάνω στο πλούσιο ιστορικό μπίζνας που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον πολλαπλασιασμό των ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα, τη γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, τη

μεγαλύτερη παράδοση των ορών λειτουργίας των Πανεπιστημίων και των εστιών στους εργολάβους!

Η κατάργηση του ασύλου της ΝΔ για τα επιχειρηματικά συμφέροντα, πατάει πάνω στο πόρισμα Παρασκευόπουλου του ΣΥΡΙΖΑ που ταύτιζε τους αγώνες μας με εγκληματικές ενέργειες, βρήκε έδαφος στην ωμή καταστολή του ΣΥΡΙΖΑ με ΜΑΤ, με συλλήψεις συναγωνιστών μας που διαμαρτύρονταν ενάντια στην επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Συρία, βρήκε πάτημα στον πολλαπλασιασμό της επιχειρηματικής λειτουργίας στα Πανεπιστήμια.

Η ενίσχυση των ταξικών φραγμών με την βάση του 10 είναι το επόμενο βήμα στη διαμόρφωση πανεπιστημίων ελίτ και δεύτερης κατηγορίας που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ με τα πράσινα και κόκκινα πανεπιστήμια, το ν+2 είναι το επόμενο βήμα από την καθιέρωση ενεργού και ανενεργού φοιτητή του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σύγχρονο και "Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο" της κυβέρνησης το ξέρουμε καλά! Είναι το Πανεπιστήμιο στο οποίο σπουδάζουμε όλα αυτά τα χρόνια, το Πανεπιστήμιο στο οποίο εδραιώνεται συνεχώς η πολιτική που σαρώνει τα δικαιώματα μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή!

Είναι το Πανεπιστήμιο…

…της υποχρηματοδότησης, των τεράστιων ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό και υποδομές, της εγκατάλειψης της φοιτητικής μέριμνας, της προσαρμογής της γνώσης στα θέλω των επιχειρηματικών ομίλων. Κριτήριο για τη λειτουργία του είναι οι μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων για αυτό και μοιάζει όλο και περισσότερο με επιχείρηση, η μόρφωση μετατρέπεται σε εμπόρευμα, σαρώνονται συνεχώς οι δικές μας ανάγκες!

…της ενίσχυσης των ταξικών φραγμών, της μόρφωσης-προνόμιο για λίγους, με τη μείωση των μετεγγραφέντων φοιτητών, των οικοτρόφων από τις εστίες, των εισακτέων, τις διαγραφές των ν+2 φοιτητών.

…της ενίσχυσης της επιχειρηματικής λειτουργίας μέσα στις σχολές!

Με τη γενίκευση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά, που τα απαλλάσσει από την κρατική χρηματοδότηση, δημιουργεί ασφυκτικούς όρους για τη λειτουργία τους, καλεί τους φοιτητές να πληρώσουν το λογαριασμό, τα υποβαθμίζει!

Με τη δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών με δίδακτρα που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για τη γενίκευση των διδάκτρων σε προπτυχιακά προγράμματα για όλους τους φοιτητές!

Με τις αντιδραστικές αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, που αντικαθιστούν την ολοκληρωμένη γνώση με αποσπασματικές δεξιότητες, διδάσκουν τον ανορθολογισμό, τις αντιεπιστημονικές θεωρίες.

Με τη Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή εστιών που υποβαθμίζουν τις εστίες, βάζουν τους φοιτητές να πληρώνουν για πανάκριβα νοίκια, οξύνουν τα ήδη εκρηκτικά προβλήματα των οικοτρόφων!

… που διαμορφώνει αποφοίτους κατά παραγγελία των επιχειρηματικών συμφερόντων, εναρμονίζει το πτυχίο με τον εργασιακό μεσαίωνα που χτίζουν οι κυβερνήσεις! Σε αυτό το Πανεπιστήμιο οι φοιτητές εγκλωβίζονται σε έναν ωκεανό από διαφορετικούς τίτλους σπουδών, με πτυχία διαφορετικών ταχυτήτων και πιστοποιητικά γύρω από το ίδιο αντικείμενο, με τα αφεντικά να επιλέγουν τους πιο φθηνούς και καταρτισμένους και να εκβιάζουν την συναίνεση των εργαζομένων στην ισοπέδωση των δικαιωμάτων τους με τον «μπαμπούλα» της ανεργίας.

 

Αυτό είναι το έδαφος άλλωστε, οι προϋποθέσεις για να γίνουν οι πολυπόθητες "επενδύσεις' για τις οποίες πανηγυρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

 

ΤΟ Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της ΝΔ είναι…

…Το Πανεπιστήμιο που εξυπηρετεί τη συμμετοχή της χώρας μας στους δολοφονικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, θέτοντας όλο και περισσότερο τις γνώσεις, την έρευνα μας, το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις του, στην υπηρεσία των ΝΑΤΟικώμν δολοφόνων, ξεπλένοντας τα εγκλήματα τους!

 

… το αποστειρωμένο Πανεπιστήμιο του "νόμου και της τάξης", που χτυπάει το δικαίωμα μας στη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση, ενισχύει την παροχή των υπηρεσιών του στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων! Επιδιώκει συλλόγους χειροκροτητές της σφαγής των δικαιωμάτων μας, φοιτητές συμβιβασμένους με τα λίγα, αντικαθιστά την κριτική σκέψη με την άκριτη υιοθέτηση ανυπόστατων, απαρχαιωμένων και αντιεπιστημονικών θεωριών !

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες,

Κανένας να μην πιαστεί στη φάκα των επιχειρημάτων της κυβέρνησης της ΝΔ με τα οποία προσπαθεί να μας κάνει χειροκροτητές στην επίθεση στα δικαιώματα μας!

Η κυβέρνηση λέει ψέματα ότι η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του δημοσίου!

Δεν αναβαθμίστηκαν τόσα χρόνια τα δημόσια σχολεία με την παράλληλη ύπαρξη δεκάδων ιδιωτικών! Αντίθετα συνεχίζονται και εντείνονται οι τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές, υποδομές, το σχολείο που εξοντώνει και δε μορφώνει τους μαθητές.

Δεν αναβαθμίστηκαν τα δημόσια νοσοκομεία με την παράλληλη ύπαρξη ιδιωτικών! Αντίθετα χιλιάδες ασθενείς περιμένουν ατελείωτες ώρες στις ουρές των δημόσιων, που η υποβάθμιση τους έχει ως αποτέλεσμα να θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο ακόμα και έξω από την πόρτα του νοσοκομείου!

Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου και τη δυνατότητα των επιχειρηματικών ομίλων για άλλο ένα πεδίο κερδοφορίας για τις μπίζνες τους στις πλάτες των φοιτητών!

Καλούμε κάθε φοιτητή να μην τσιμπήσει στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί ως υπερασπιστής του δημόσιου Πανεπιστημίου. Δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου! Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κυβέρνηση των διδάκτρων και των ιδιωτικών κολεγίων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ από κοινού συμφωνούν στο Πανεπιστήμιο-Επιχείρηση!

Είναι κάλπικο το επιχείρημα της ΝΔ ότι «με την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των ιδρυμάτων" θα αντιμετωπιστεί το brain-drain»!

Η ίδια η πολιτική της ΕΕ, της οποίας οι απολογητές και στη χώρα μας χύνουν κροκοδείλια δάκρια, είναι αυτή που δημιουργεί το brain-drain. Οι Ευρωπαϊκοί επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν ανάγκη από εργατικό και επιστημονικό δυναμικό που θα μετακινείται από χώρα σε χώρα, θα επανακαταρτίζεται συνεχώς στις διάφορες ανάγκες της κερδοφορίας τους! Αυτό που μπορεί να αντιμετωπίσει τη φυγή του νέου επιστημονικού και εργατικού δυναμικού της χώρας μας στο εξωτερικό είναι ο αγώνας για κατοχύρωση υψηλού επιπέδου μόρφωση και δουλειά με την απόκτηση του πτυχίου πάνω στο αντικείμενο σπουδών με δικαιώματα στη χώρα τους. Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και η λειτουργία των δημόσιων ως τέτοιων (που ήδη γίνεται) όχι μόνο δεν εξασφαλίζει κάτι τέτοιο, αλλά οδηγεί χιλιάδες νέους ανθρώπους, με κλίσεις, ταλέντα, δυνατότητες, έξω από τα πανεπιστήμια επειδή δεν έχουν να πληρώσουν το κόστος σπουδών!

Είναι πρόσχημα το ότι «οι ,ν+2 έτη, φοιτητές είναι βάρος για το Πανεπιστήμιο»!

Κανένας φοιτητής που παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες, παλεύει να μορφωθεί, να ολοκληρώσει τις σπουδές του δεν είναι «κόστος-βάρος»! Αντίθετα είναι στήριγμα για να προχωρήσει η κοινωνία, με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας να ζήσουμε σήμερα όπως μας αξίζει.

«Βάρος» για τα πανεπιστήμια είναι η πολιτική της κυβέρνησης, που όπως και οι προηγούμενες, αναγκάζει το 50% των πρωτοετών φοιτητών να δουλεύουν για να καταφέρουν να σπουδάσουν, μόλις το 9% των φοιτητών που δικαιούνται εστία να παίρνουν δωμάτιο, πάνω από το 30% των νέων αποφοίτων να είναι άνεργοι! "Βάρος" είναι ο "λογαριασμός" των 200 ευρώ το χρόνο στη ΣΓΤΚΣ, των πάνω από 3000 ευρώ στην Αρχιτεκτονική ΕΜΠ που αναγκάζει τους φοιτητές να δουλεύουν από το πρώτο έτος για να ανταποκριθούν στο κόστος σπουδών!

Δε θα στραφούμε ο ένας απέναντι στον άλλο ! Η λύση βρίσκεται στην κοινή μας πάλη! Όλοι μαζί ανεξαρτήτως έτους, μετεγγραφέντες και μη, φοιτητές Πανεπιστημιακών και Τεχνολογικών ιδρυμάτων που έχουν απομείνει, εργαζόμενοι φοιτητές, μπορούμε να κατακτήσουμε το δικαίωμα μας όλων στην πλήρη και ολοκληρωμένη μόρφωση, στη δουλειά με δικαιώματα!

Τους ενοχλεί το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα που διεκδικεί τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών, κόντρα σε κυβέρνηση-κεφάλαιο- ΕΕ! Η προσπάθεια τους να ξεμπερδέψουν με τους αγώνες μας, με προμετωπίδα την κατάργηση του ασύλου, θα πέσει στο κενό!

Η κυβέρνηση αξιοποιεί ακόμα πλήθος επιχειρημάτων για να δείξουμε οι φοιτητές συναίνεση στην προσπάθεια της να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου μέσα στα Πανεπιστήμια για την καλύτερη προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων, με την κατάργηση του ασύλου! Η προσπάθεια της αυτή πρέπει να πέσει στο κενό!

Το άσυλο προστατεύει το δικαίωμα μας στη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση! Δε χαρίστηκε από κανέναν αλλά κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από τους φοιτητές, το εργατικό-λαϊκό κίνημα! Είναι η ασπίδα για την προάσπιση των αγώνων μας, για να μπλοκάρουμε την επίθεση στα δικαιώματα μας και να διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή!

Το παίρνουν από τους φοιτητές για να το δώσουν στους μεγαλοεπιχειρηματίες να κάνουν ανενόχλητοι τις μπίζνες τους στις πλάτες των φοιτητών! Για να υλοποιείται ανεμπόδιστη η πολιτική που σαρώνει τα δικαιώματα μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή!

Για να το δώσουν στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, να υλοποιούν ανεμπόδιστα τις κατευθύνσεις τους μέσα στα Πανεπιστήμια, να περνάνε τις ανυπόστατες και αντιεπιστημονικές θεωρίες τους, τον αντικομουνισμό! Για να το δώσουν στους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ, να χύνουν το ιμπεριαλιστικό τους δηλητήριο, να κάνουν έρευνα οι φοιτητές για τα επικίνδυνα δολοφονικά τους σχέδια!

Θέλουν να στείλουν το μήνυμα τόσο στους φοιτητές ότι «όσα ξέραμε περί αγώνων και διεκδίκησης θα τελειώσουν είτε με το καλό είτε με το κακό» όσο και στους επιχειρηματικούς ομίλους ότι είναι διατεθειμένοι να φέρουν εις πέρας κάθε βρώμικη αποστολή που τους αναθέτουν!

Δεν έχουν στόχο να υπερασπιστούν «τη διακίνηση ιδεών και τη σύγχρονη δημοκρατία κόντρα στον αναχρονισμό» με την κατάργηση του ασύλου.

Όπως η δημοκρατία τους τελειώνει στις πύλες των εργοστασίων όπου ξεκινάει η εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία, με τον ίδιο τρόπο θέλουν να τελειώνει και στις πύλες των Πανεπιστημίων, μέσα από τις οποίες στους φοιτητές θα διακινούνται οι ιδέες του ατομισμού, της υποταγής και του συμβιβασμού, οι ανυπόστατες θεωρίες, ο αντικομμουνισμός. Αναχρονισμός είναι ακριβώς αυτή η πολιτική, που με το μανδύα της "κανονικότητας"σήμερα σαρώνει κατακτήσεις αιώνων, αναγκάζει τη νέα γενιά να ζει χειρότερα από τις προηγούμενες.

Καμία σχέση δεν έχει το άσυλο με την «προστασία των εμπόρων ναρκωτικών»!

Το εμπόριο και η χρήση ναρκωτικών σπάνε κόκαλα σε περιοχές που δεν υπάρχει κανένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, άρα και άσυλο, αλλά και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παράλληλα που ποτέ δεν αντιμετώπισαν το φαινόμενο ! Ακριβώς γιατί είναι η πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων αυτή που στρώνει το έδαφος για να μπορούν να δρουν ανενόχλητοι όσοι εμπλέκονται σε τέτοια κυκλώματα. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μαζί ψήφισαν τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης, που εγκλωβίζουν τον χρήστη, αποτρέπουν την προσπάθεια απεξάρτησης ενώ έχει αποδειχθεί ότι δίπλα τους ξεφυτρώνουν νέες πιάτσες. Την κατάσταση αυτή για παράδειγμα αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στο ΑΠΘ, με τη μεταφορά και λειτουργία της μονάδας χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ στο ΑΧΕΠΑ, μέσα στην καρδιά του πανεπιστημιακού ιστού, που λειτούργησε ως μαγνήτης νέων ναρκωπιάτσεων δίπλα στο Πανεπιστήμιο.

Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που το ήδη υπάρχον πλαίσιο τους επιτρέπει στην κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τους εμπόρους ναρκωτικών!

Το ίδιο συμβαίνει και με το λαθρεμπόριο. Όλες οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα του κλείνοντας τις αποθήκες γνωστών «ευυπόληπτων» επιχειρηματιών που βρίσκονται όλα αυτά τα εμπορεύματα πριν βγούνε «στους πάγκους», και πιάνοντας αυτούς που τζιράρουν τα πολλά εκατομμύρια, όπως άλλωστε κάνουν κατά καιρούς όταν μια μερίδα αυτών θέλει να βγάλει από τη μέση τους ανταγωνιστές της!

Είναι ψέμα ότι το άσυλο «προστατεύει φαινόμενα εγκληματικότητας μέσα στα πανεπιστήμια»!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως ακριβώς έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιούν φαινόμενα που η δική τους πολιτική, η πολιτική της υποχρηματοδότησης, δημιουργεί μέσα στα πανεπιστήμια, με τεράστιες ελλείψεις στη συντήρηση, το φωτισμό, τη φύλαξη! Δεν είναι τα ΜΑΤ αυτά που λείπουν από τις σχολές! Είναι η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, η κατάργηση της εκπαίδευσης-εμπόρευμα, η αναβάθμιση των σπουδών μας! Άλλωστε με τον υπάρχον ποινικό κώδικα μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα τα φαινόμενα που επικαλούνται για την κατάργηση του ασύλου!

Δεν μετατρέπει το άσυλο τα Πανεπιστήμια σε «κέντρα των μπαχαλάκηδων»!

 

Καμία σχέση δεν έχουν οι διεκδικήσεις και οι αγώνες των φοιτητών με τη δράση συγκεκριμένων ομάδων που υπάρχουν και αξιοποιούνται για την ενίσχυση της καταστολής των αγώνων μας. Αυτοί οι μηχανισμοί καμία σχέση δεν έχουν με το φοιτητικό οργανωμένο κίνημα, για αυτό και έχουμε καταγγείλει αμέτρητες φορές τόσο τους ίδιους όσο και αυτούς που καθοδηγούν τη δράση τους!

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι μόνη της στην προσπάθεια κατάργησης του ασύλου! Έχει πολύτιμους συμμάχους και όλα τα υπόλοιπα κόμματα που υπερασπίζονται τους επιχειρηματικούς ομίλους, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, το ΜΕΡΑ 25.

Όλοι αυτοί υπερασπίζονται τις αντιδραστικές κατυθευθύνσεις της ΕΕ, υπερασπίζονται τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με τα θέλω και τους κανόνες της καπιταλιστικής αγοράς! Για αυτό και όλοι τους υπερασπίζονται την κατάργηση του ασύλου.

Ο συλλογικός αγώνας των φοιτητών είναι αυτός που κατοχυρώνει τα δικαιώματα μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή!

Αυτός θα κατοχυρώσει και το άσυλο κόντρα στην προσπάθεια τους να χτυπήσουν τους αγώνες μας!

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες,

Απευθυνόμαστε σε όλους τους φοιτητές και σπουδαστές: Έχουμε επιλογή! Ισχυροποιώντας της συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση, ενωμένοι στους συλλόγους μας, μπορούμε να βάλουμε φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης!

Δεν κάνουμε λοιπόν βήμα πίσω από τους στόχους και τα όνειρα μας! Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Παλεύουμε για ολόπλευρη μόρφωση, σπουδές με δικαιώματα!

Θέλουμε να μορφωνόμαστε ολοκληρωμένα, να κατακτούμε σε βάθος το αντικείμενο μας, να παρακολουθούμε τη συνεχή αναβάθμιση του μέσα από τις εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία. Η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας δημιουργεί την ανάγκη για την ανάπτυξη επιστημονικής ικανότητας, κριτικής σκέψης για τη βαθιά κατανόηση των νέων φαινομένων που γεννά η εξέλιξη της κοινωνίας και του φυσικού κόσμου.

Χρειαζόμαστε το Πανεπιστήμιο που ενισχύει συνεχώς το μορφωτικό του φορτίο, διαμορφώνει το νέο, ολοκληρωμένο, πολύπλευρα διαμορφωμένο επιστήμονα. Με γνώση των νόμων και νομοτελειών της φύσης και της κοινωνίας, με ενίσχυση του ερευνητικού έργου για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και της νεολαίας!

Έχουμε ανάγκη από το Πανεπιστήμιο που μας παρέχει ,απρόσκοπτα, όλα τα απαραίτητα εφόδια που χρειαζόμαστε για να δουλεύουμε με δικαιώματα στο αντικείμενο μας, να συμβάλλουμε με την εργασία και την έρευνα μας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και προκλήσεων της σύγχρονης κοινωνίας.

Παλεύουμε για να είναι η μόρφωση-δικαίωμα για τους πολλούς και όχι προνόμιο για τους λίγους!

H άνοδος της παραγωγικότητας της εργασίας, η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, η ίδια η κοινωνική εξέλιξη επιβάλουν όλο και περισσότεροι να αυξάνουν το μορφωτικό τους επίπεδο .Για αυτό και θέλουμε το Πανεπιστήμιο που θα εξασφαλίζει στους φοιτητές όλη την απαραίτητη στήριξη για να σπουδάζουν στη σχολή που επιθυμούν και που έχουν περάσει , με κατασκευή σύγχρονων και αναβαθμισμένων εστιών, με την καθοριστική αύξηση των μετεγγραφέντων φοιτητών, με την άμεση λήψη μέτρων βοήθειας στους εργαζόμενους και τους επί πτυχίω φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους!

Παλεύουμε για δουλειά στο αντικείμενο σπουδών με σύγχρονα δικαιώματα!

Με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με την εργασία και την έρευνα μας να συμβάλλει στην κάλυψη των δικών μας αναγκών και των οικογενειών μας! Χρειαζόμαστε το Πανεπιστήμιο να μας τροφοδοτεί όλα τα απαραίτητα εφόδια για να δουλεύουμε στο αντικείμενο μας. Έχουμε ανάγκη από τη συνεχή παρακολούθηση του επιστημονικού μας αντικειμένου, με το πέρας των σπουδών μας, την

Η συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση είναι το όπλο μας! Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μας το πάρει!

Θέλουμε Πανεπιστήμιο που ζωντανεύει μέσα από τις συζητήσεις των φοιτητών σε κάθε έτος και τμήμα, τις δραστηριότητες των συλλόγων μας. Όλοι οι φοιτητές έχουμε λόγο για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, συζητάμε και αποφασίζουμε συλλογικά μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις ! Μέσα στο Πανεπιστήμιο αυτό οι φοιτητικοί σύλλογοι με τη μαχητική λειτουργία και δράση τους, διαμορφώνουν την αγωνιστική στάση ζωής απέναντι στις δυσκολίες, την οργάνωση της αντεπίθεσης απέναντι στην πολιτική κυβερνήσεων -ΕΕ- κεφαλαίου. Αγωνίζονται ώστε η γνώση που λαμβάνουμε να καλλιεργεί την κριτική, ανυπότακτη σκέψη του νέου εργαζόμενου και επιστήμονα, που μπορεί

συμβάλλει στην κατανόηση των κοινωνικών και φυσικών φαινομένων, στην άνοδο της κοινωνικής εξέλιξης!

 

Παλεύουμε να ζούμε οι λαοί ειρηνικά, κόντρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτούς! Να μην ανανεωθεί η νέα συμφωνία με της ΗΠΑ. Να κλείσουν τώρα οι βάσεις!

 

Θέλουμε ειρήνη για τους λαούς, ο πλούτος της χώρας μας και των γειτονικών χωρών να αξιοποιείται προς όφελος των κοινωνικών και όχι να γίνεται το μήλον της έριδος για ανταγωνισμούς και πολεμικές συγκρούσεις! Θέλουμε τη χώρα μας καθαρή από τις βάσεις του θανάτου, από το ΝΑΤΟ, τους φασίστες και τους εθνικιστές, η επιστήμη και η έρευνα να αξιοποιείται για τις κοινωνικές ανάγκες, για να ανεβαίνει το επίπεδο ζωής του λαού μας, για να γίνεται γέφυρα φιλίας μεταξύ των λαών!

 

Καλούμε τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς λόγους να κάνουν πράξη την αλληλεγγύη προς κάθε συνάδελφο μας που την έχει ανάγκη!

Την αλληλεγγύη που δεν έχει σχέση με την φιλανθρωπία των πλουσίων για να κερδίζουν φοροαπαλλαγές και δόξα, ούτε με την προσπάθεια του κράτους να φορτώσει στο λαό τις δικές του ευθύνες, να βουλώσει στόματα, να διαχειριστεί τη φτώχεια. Την αλληλεγγύη που συνδέεται με την διεκδίκηση από το κράτος και τις κυβερνήσεις για όλα όσα έχουμε ανάγκη, με τον αγώνα για να καταργηθούν οι αιτίες που οδηγούν τις λαϊκές οικογένειες να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Η καλύτερη αλληλεγγύη είναι η συμμετοχή στην συλλογική διεκδίκηση για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Διεκδικούμε την ανάγκη των φοιτητών στην πρόσβαση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό!

Κόντρα στην πολιτική που μετατρέπει την ανάγκη αυτή σε εμπορεύματα, με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την ιδιωτικοποίηση πολιτιστικών και αθλητικών δομών παλεύουμε ώστε όλοι οι νέοι να έχουν πρόσβαση στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τη ψυχαγωγία μέσα από το σχολείο, το Πανεπιστήμιο, την επαγγελματική σχολή με αναβάθμιση των υποδομών τους, δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, δασκάλων, προπονητών και γιατρών.

Απομονώσουμε τους φασίστες σε σχολές και γειτονιές!

Ο μόνος που μπορεί να αντιμετωπίσει το φασισμό είναι το οργανωμένο εργατικό-λαικό κίνημα, με αγώνες μαχητικούς που στοχεύουν την αιτία, τους επιχειρηματικούς ομίλους, την πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης που τους τροφοδοτεί και διαμορφώνει το έδαφος για την ανάπτυξη τους.

 

Οργανώνουμε την αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες, στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων!

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική που μετατρέπει τη χώρα μας σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών και τις θάλασσες μας σε νεκροταφεία. Συνεχίζει την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς συμβάλλοντας στην αύξηση των προσφυγικών ροών. Τηρώντας πλήρως τις συμφωνίες της ΕΕ, διογκώνει τον εγκλωβισμό των προσφύγων στη χώρα μας, κάτω από άθλιες συνθήκης στα hot-spot.

Την ίδια στιγμή, με εκκενώσεις κτηρίων όπως για παράδειγμα στα εξάρχεια, που οι πρόσφυγες στοιβάζονται, περηφανεύεται ότι λύνει το πρόβλημα! Είναι προκλητική. Λύση για τους πρόσφυγες δεν είναι η μετακίνηση τους από χώρους που είναι στοιβαγμένοι σε σύγχρονα κέντρα κράτησης όπου επικρατούν ακόμα χειρότερες συνθήκες! Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που αναβαθμίζει τις βάσεις στη χώρα μας, δίνει 4,2 δις στο ΝΑΤΟ, στηρίζει τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που είναι η αιτία των προσφυγικών ροών!

 

Παλεύουμε να φύγουν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας! Ενωμένοι με τους εργαζόμενους τις επιτροπές ειρήνης μπλοκάρουμε τα σχέδια αναβάθμισης των βάσεων!

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζει την ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ (ΣΑΑΣ), που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ! Στόχος της η αναβάθμιση της βάσης της Σούδας η ένταξη στη συμφωνία των βάσεων Drones στη Λάρισα, Ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ενώ παραμένει ταυτόχρονα διαρκής ο κίνδυνος των πυρηνικών όπλων.

 

Και με αυτή τη συμφωνία αυξάνει τους κινδύνους για το λαό μας, μπλέκει τη χώρα ακόμα περισσότερο στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς!

 

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες,

 

Στα προβλήματα και τις δυσκολίες δεν επιλέγουμε το δρόμο της φυγής!

Κάθε φοιτητικός σύλλογος χρειάζεται να κάνει δική του υπόθεση την πάλη ενάντια στο εμπόριο και τη χρήση ναρκωτικών, στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση, να διεκδικήσει ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης, στήριξης των στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης, να βάλουμε φρένο στα σχέδια απονομιμοποίησης των ναρκωτικών ουσιών!

 

Υπερασπιζόμαστε την προστασία του περιβάλλοντας κόντρα στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

 

Πίσω από τα κροκοδείλια δάκρυα των κυβερνητικών παραγόντων, τις υποκριτικές περιβαλλοντικές δράσεις ΜΚΟ και επιχειρήσεων, των ακτιβισμών για τα τηλεοπτικά σόου, βρίσκεται η πραγματικότητα: Όλοι όσοι νοιάζονται για το περιβάλλον έχουν θέση στον αγώνα ενάντια στην πραγματική αιτία, την πολιτική κυβερνήσεων, ΕΕ που καταστρέφει το περιβάλλον!

 

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες,

 

Οργανωμένοι στους συλλόγους μας, περισσότεροι και αποφασισμένοι, κόντρα σε κυβέρνηση-κεφάλαιο-ΕΕ, κατακτάμε τα όνειρα και τις διεκδικήσεις μας!

Η συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση είναι η μόνη επιλογή που μπορεί να μας βγάλει νικητές στην προσπάθεια να κατακτήσουμε το Πανεπιστήμιο των ονείρων και των αναγκών μας!

Οι αγώνες μας φέρνουν αποτελέσματα:

· Χαλάνε τη σούπα της συναίνεσης, της ανοχής στην πολιτική που σαρώνει τα δικαιώματα μας όλων των κυβερνήσεων

· Στέλνει το μήνυμα ότι η νέα γενιά δε κάνει βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις και τα όνειρα της

· Διαπαιδαγωγεί με τις αξίες της συλλογικότητας, του οργανωμένου αγώνα, νέους που μέχρι πριν ακολουθούσαν τον ατομισμό, τη παθητική αποδοχή της σφαγής των δικαιωμάτων μας.

Τελικά μας βγάζουν ένα σκαλοπάτι πιο ψηλά για να δώσουμε από καλύτερους όρους τις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας, μας προετοιμάζουν για να βγούμε νικητές στη μάχη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Αυτά τα ξέρουν οι κυβερνήσεις, το ξέρει η ΕΕ, αλλά και τα αφεντικά που υπηρετούν, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Για αυτό και προσπαθούν να κάμψουν την ορμή των αγώνων μας είτε με την άμεση καταστολή, την τρομοκρατία, τη βία, είτε με τον εγκλωβισμό των αγώνων μας σε λογικές ήττας, ενσωμάτωσης στη διαχείριση της σφαγής των δικαιωμάτων μας.

Το ότι παρά τις προσπάθειες τους, υπάρχει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών , το πανελλαδικό μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων που δε συμβιβάζεται, δεν υποτάσσεται, κόντρα στα σχέδια τους ισχυροποιείται και διεκδικεί τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή είναι αποτέλεσμα του αγώνα μας. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε!

Μπορούμε να κάνουμε πράξη τα όνειρα και τις ανάγκες μας!

Μαζικοποιούμε τους συλλόγους μας. Με μαχητική λειτουργία και δράση, κόντρα στην αποχή από τις συλλογικές διαδικασίες!

Καθένας μόνος του είναι εύκολος στόχος για τις κυβερνήσεις. Μόνο ενωμένοι στους συλλόγους μας μπορούμε να απαντήσουμε στον κοινό μας αντίπαλο!

Στοχεύουμε σωστά …

…Κόντρα στην κυβέρνηση της ΝΔ που συνεχίζει την επίθεση στα δικαιώματα μας, ολοκληρώνοντας το έργο που άφησε στη μέση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

…κόντρα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Οι κατευθύνσεις τους είναι τα “σκονάκια” των εκάστοτε κυβερνήσεων για να εξασφαλίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων σαρώνοντας τα δικαιώματα μας. Εκεί βρίσκονται οι μόνιμοι φάκελοι, όπως ο Ενιαίος Χάρτης Ανώτατης Εκπαίδευσης, που προβλέπει τη μετατροπή της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε μοχλό αύξησης των κερδών των ομίλων. Από αυτούς τους φακέλους εξειδικεύονται από τις κυβερνήσεις οι νέοι γύροι επίθεσης στα δικαιώματα μας.

…Κόντρα στους επιχειρηματικούς ομίλους, στα μονοπώλια! Για τα δικά τους συμφέροντα σαρώνονται τα δικαιώματα μας. Η βιώσιμη ανάπτυξη των δικών τους κερδών είναι αυτή που προϋποθέτει πανεπιστήμια ΑΕ, μόρφωση-εμπόρευμα, καταστολή των αγώνων.

…Κόντρα στις διοικήσεις τμημάτων και ιδρυμάτων που πολλές φορές ξεπερνούν και τις εκάστοτε κυβερνήσεις στο ζήλο με τον οποίο υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική μέσα στις σχολές.

Τη δύναμη για να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο την έχουμε μόνο εμείς με τους αγώνες μας

Έχουμε ζήσει αρκετές αλλαγές κυβερνήσεων, προσώπων και υπουργών. Ξέρουμε πλέον ότι το αποτέλεσμα είναι προκαθορισμένο: επόμενος να συνεχίζει την πολιτική του προηγούμενου και όλοι μαζί να επιτίθενται από κοινού στα δικαιώματα μας! Για αυτό και κάθε φοιτητής χρειάζεται «ρίξει άκυρο» στις εκάστοτε κυβερνήσεις που εμφανίζονται σα σωτήρες για τα προβλήματα που οι ίδιες δημιουργούν! Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από όσους, ανεξαρτήτως χρώματος, λογοδοτούν μόνο στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, υλοποιούν τη μία και μοναδική προκαθορισμένη ατζέντα, που σαρώνει τα δικαιώματα μας για τις απαιτήσεις της κερδοφορίας τους!

Δεν τσιμπάμε στην "αποκλειστική στοχοποίηση υπουργών, πρυτάνεων"στις λογικές που δείχνουν το δέντρο την ώρα που το φοιτητικό κίνημα πρέπει να δει το δάσος της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις ανεξαρτήτως χρώματος. Αυτές οι λογικές δε συγκρούονται με τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, προωθούν την υιοθέτηση στόχων ενσωματώσιμων από το σύστημα, συμβάλλουν στην απογοήτευση και το συμβιβασμό.

Κλείνουμε τα αυτιά μας σε όσους μας καλούν να παραιτηθούμε από τα δικαιώματα μας, να «μη ζητάμε πολλά», να επιλέγουμε ποιος θα συνεχίζει την επίθεση στα δικαιώματα μας με τη φρούδα ελπίδα ότι «μπορεί να κάνει και κάτι καλό μέσα σε όλα».

Το τι είναι ρεαλιστικό σήμερα το καθορίζουν η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, η άνοδος της παραγωγικότητας της εργασίας και όχι οι απολογητές του σάπιου συστήματος της εκμετάλλευσης, της σφαγής των δικαιωμάτων μας!

Οι δικές τους λογικές είναι δοκιμασμένες από την πλειοψηφία των φοιτητών: “Από το να μην έχουμε εργαστηριακό εξοπλισμό ας τον πληρώσουμε”, “από το να μην έχουμε καθόλου χρηματοδότηση ας έρθει μια επιχείρηση-χορηγός, κάτι θα πάρουμε και εμείς”.

Για αυτό και κάθε νέος χρειάζεται να μην υιοθετήσει αυτές τις αντιλήψεις, ακριβώς γιατί ρίχνουν τις απαιτήσεις της νεολαίας, οδηγούν στο συμβιβασμό και την παραίτηση, ανοίγουν το δρόμο ώστε η μία κυβέρνηση μετά την άλλη να γίνεται όλο και πιο επιθετική απέναντι στα δικαιώματα μας!

Απορρίπτουμε τις επικίνδυνες λογικές που αποδυναμώνουν τον αγώνα μας!

Ξέρουμε ότι τα διάφορα δήθεν "ανεξάρτητα κινήματα" που προβάλλονται από ΜΜΕ επιχειρηματικών κολοσσών, από τα παπαγαλάκια των κυβερνήσεων, την ίδια ώρα που θάβονται οι αγώνες του οργανωμένου εργατικού-λαϊκού κινήματος, είναι εξαρτημένα από την πολιτική που στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα εργαζόμενων και φοιτητών! Εγκλωβίζουν την αγανάκτηση σε ανώδυνα για τους υπαίτιους των προβλημάτων μας μονοπάτια, αξιοποιούνται για να σταθεροποιούν την εξουσία των επιχειρηματικών ομίλων αντί να τα βάζουν με αυτή, καλλιεργούν απέναντι στο οργανωμένο κίνημα που είναι καρφί στο μάτι κυβερνήσεων, ΕΕ, κεφαλαίου! Τέτοιο ήταν το «κίνημα των αγανακτισμένων»: Με ημερομηνία λήξης, χιλιάδες άνθρωποι εξαπατήθηκαν, εργαζόμενοι και νέοι συνυπήρχαν μαζί με φασιστικές δυνάμεις, μέλη της ΧΑ, στις πλατείες, ενώ εν τέλει τα συνθήματα και η δράση τους έδωσαν αέρα στα πανιά της ΧΑ, έντυσαν το ΣΥΡΙΖΑ με φιλολαϊκό, αγωνιστικό προσωπείο για να ανέβει πιο εύκολα στην κυβέρνηση.

Το στόχο αποδυνάμωσης του αγώνα μας εξυπηρετεί και το σύνθημα "'εξω τα κόμματα"! Κρύβοντας ότι τα προβλήματα μας μέσα και έξω από το Πανεπιστήμιο είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζουν συγκεκριμένα κόμματα, αποπροσανατολίζουν τους φοιτητές από την πάλη ενάντια στους πραγματικούς αντιπάλους μας! Ενώ διασπούν την πραγματική ενότητα που έχουμε ανάγκη, αυτή που χτίζεται πάνω στα κοινά συμφέροντα και τις ανάγκες μας, στους κοινούς στόχους μας για μόρφωση και δουλειά!

Ισχυροποιούμε την κοινή μας πάλη με το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ! Απομονώνουμε όσους μας θέλουν απομονωμένους από αυτό.

Μόνο οι εργοδότες, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις έχουν συμφέρον να μη δρούμε από κοινού με τα σωματεία, να μη μαθαίνουμε από την πείρα του εργατικού κινήματος. Οι φοιτητές βγαίνουμε κερδισμένοι στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας μόνο όταν δρούμε ενωμένοι με τα σωματεία, με τους εργάτες. Έτσι κατακτήθηκαν τα δικαιώματα μας, έτσι χαλάμε τα σχέδια στις κυβερνήσεις! Για αυτό και παίρνουν μέρα να χτυπήσουν το οργανωμένο εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, με το νόμο ενάντια στην απεργία του ΣΥΡΙΖΑ και το νέο συνδικαλιστικό νόμο της ΝΔ.

 

Κάνουμε πράξη το σύνθημα φοιτητές-εργατιά μια φωνή και μια γροθιά!

Το ΠΑΜΕ στηρίζει τα αιτήματα μας, πρωτοστατεί να παλεύουν οι εργαζόμενοι φοιτητές, οι άνεργοι, οι νέοι εργαζόμενοι μέσα από τα σωματεία τους! Διεκδικεί μέτρα προστασίας για τους φοιτητές που δουλεύουν σεζόν με απαράδεκτα ωράρια και όρους δουλειάς!Κάνει δική του υπόθεση τα δικαιώματα μας στη μόρφωση, δίνοντας μαζί μας κοινούς αγώνες, ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια, την κατάργηση του ασύλου.

 

Οικοδομούμε την πραγματική ενότητα των φοιτητών, στη βάση των κοινών μας συμφερόντων, με σημαία τις σύγχρον

Είμαστε ενωμένοι στη βάση των κοινών μας συμφερόντων και αναγκών, γιατί έχουμε κοινά όνειρα και στόχους! Γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτούς που δημιουργούν τα προβλήματα, κυβερνήσεις, κεφάλαιο, ΕΕ!

Αυτό σημαίνει ότι δυναμώνουμε τον κοινό συντονισμό των συλλόγων μας, πληθαίνουμε τις συνελεύσεις σε κάθε έτος και τμήμα, τις κοινές δράσεις των φοιτητικών συλλόγων, ισχυροποιούμε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών!

Αυτή η ενότητα δεν έχει καμία σχέση με την "ενότητα παρατάξεων" πίσω από την πλάτη των φοιτητών, τη λογική "να τα βρούμε όλοι μαζί χωρίς σαφή στόχο και προσανατολισμό", που αποπροσανατολίζουν τους φοιτητές, στήνοντας ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές.

 

Απέναντι στο σχέδιο κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου, οργανώνουμε την αντεπίθεση μας!

Εκ μέρους του Πανελλαδικού Συντονιστικού οργάνου του ΜΑΣ, παρουσιάζουμε το αγωνιστικό μας σχέδιο προς όλους τους φοιτητικούς συλλόγους, τους φοιτητές και σπουδαστές της Ελλάδας!

 

1. Με τη δράση μας μπλοκάρουμε τα σχέδια της κυβέρνησης να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου στα Πανεπιστήμια! Πραγματοποιούμε τρίμηνη (Σεπτέμβρης-Οκτώβρης-Νοέμβρης) καμπάνια ενημέρωσης, συζήτησης, διεκδικήσεων και πρωτοβουλιών με θέμα:

«Άσυλο στη συλλογική διεκδίκηση των φοιτητών για:

· Δημόσια και δωρεάν παιδεία

· Ανάπτυξη της επιστήμης και της έρευνας προς όφελος του λαού

Κόντρα στην καταστολή των αγώνων και τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα ΄κ κέρδη»

Μέσα από την καμπάνια, θέλουμε να αναδείξουμε ότι οι φοιτητές έχουμε δικαιώματα που δε χαρίστηκαν από κανέναν αλλά κατακτήθηκαν μέσα από σκληρούς αγώνες εργαζόμενων και φοιτητών κόντρα στις κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια!

Θέλουμε να πείσουμε περισσότερους συμφοιτητές μας ότι δεν είναι «αυτονόητο» να σαρώνονται τα δικαιώματα μας για να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Θέλουμε να εμποδίσουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου μέσα στα Πανεπιστήμια με την κατάργηση του ασύλου για την καλύτερη προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων, να αποκαλύψουμε τα προσχήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να πείσει τους συμφοιτητές μας να συναινέσουν στην προσπάθεια επιβολής σιγής νεκροταφείου!

Θέλουμε να αναδείξουμε ότι απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης-κεφαλαίου-ΕΕ έχουμε επιλογή, να δυναμώσουμε τη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση για να κατακτήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, να καρποφορήσουν οι κόποι μας, να ζήσουμε καλύτερα εμείς και οι οικογένειες μας! Για αυτό και χρειάζεται να βάλουμε φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ που θέλει να καταργήσει το άσυλο!

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών έχει πρόταση πάλης, πλαίσιο, που μπορεί να ενώσει τους φοιτητικούς συλλόγους, να βγούμε νικητές σε αυτή την υπόθεση, να μπλοκάρουμε το δόγμα του νόμου και της τάξης μέσα στο Πανεπιστήμιο για τα επιχειρηματικά συμφέροντα! Επιδιώκουμε η καμπάνια να σταθεί αφορμή για να δυναμώσει ο κοινός συντονισμός των συλλόγων, το μαχητικό μπλοκ που είναι καρφί στο μάτι των κυβερνήσεων, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών!

Στα πλαίσια αυτής της καμπάνιας:

· Οργανώνουμε τη συζήτηση σε κάθε σύλλογο, μέσα από γενικές συνελεύσεις, συνελεύσεις τμημάτων και ετών! Κάθε σύλλογος να κάνει δική του υπόθεση τη διοργάνωση της καμπάνιας του ΜΑΣ σε κάθε ίδρυμα και τμήμα!

· Δυναμώνουμε τον κοινό συντονισμό των φοιτητών συλλόγων! Πραγματοποιούμε κοινές συσκέψεις σε κάθε πόλη, οργανώνουμε κοινό αγωνιστικό σχέδιο!

· Δεν θα περάσει καμία προσπάθεια καταστολής των αγώνων μας, εμπόδιση της δράσης και της λειτουργίας των φοιτητικών συλλόγων!

· Οργανώνουμε κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των ιδρυμάτων και των τμημάτων με αίτημα να καταγγείλουν την κατάργηση του ασύλου, να μην εφαρμόσουν στην πράξη το νόμο.

2. Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους να πρωτοστατήσουν με πλούσια και μαχητική δράση για να αντιμετωπιστεί το οξυμένο πρόβλημα της στέγασης.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες κινητοποιήσεις στις διοικήσεις τμημάτων και ιδρυμάτων και η συγκέντρωση δεκάδων φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας στο Υπουργείο Παιδείας.

Η στάση της κυβέρνησης αποδεικνύει ότι χρειάζεται με πείσμα και αποφασιστικότητα να δυναμώσουμε την αγωνιστική μας πίεση, να αποδείξουμε με τη δράση μας ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε τους συμφοιτητές μας να σκέφτονται μέχρι και να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους!

Δε δεχόμαστε το επιχείρημα ότι «έχετε δίκιο αλλά δεν έχουμε λεφτά» την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δίνει 4.2 δισ στο ΝΑΤΟ, από τα πλεονάσματα και τα δημοσιονομικά κενά που δημιουργήθηκαν από το μάτωμα των οικογενειών μας, κερνάει φοροελαφρύνσεις (-8% σε βάθος διετίας η μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων) και αναπτυξιακά πακέτα το μεγάλο κεφάλαιο.

Ούτε θα δεχτούμε σα λύση, τη δημιουργία εστιών με ΣΔΙΤ! Η ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις εστίες διογκώνει το πρόβλημα, δεν το λύνει. Υπάρχει χρόνια μέσα στις εστίες με αποτέλεσμα εκρηκτικές καταστάσεις στη συντήρηση, λειτουργία και φύλαξη των εστιών! Ενώ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε επιβολή ενοικίων για τους φοιτητές, κάτι που άλλωστε δήλωσαν ξεδιάντροπα τα κυβερνητικά στελέχη στη συνάντηση τους, στο Υπουργείο, με την αντιπροσωπεία των εστιακών.

Η συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας, οι κινητοποιήσεις στα ιδρύματα ήταν μόνο η αρχή! Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους να κλιμακώσουν την αγωνιστική τους δράση!

· Πραγματοποιούμε κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των τμημάτων και των ιδρυμάτων απαιτώντας με ευθύνη του κράτους και του Πανεπιστημίου να ανεγερθούν τώρα εστίες, να επινοικιαστούν άμεσα ξενοδοχεία και δωμάτια για τους φοιτητές που δεν παίρνουν δωμάτιο σε εστία.

· Κάθε φοιτητικός σύλλογος, με ευθύνη του διοικητικού συμβουλίου χρειάζεται να γνωρίσει κάθε φοιτητή που αντιμετωπίζει το πρόβλημα, να δράσουμε από κοινού, να οργανώσουμε τον αγώνα των φοιτητών που έμειναν έξω από τις εστίες με τη δημιουργία επιτροπών σε κάθε τμήμα!

· Οργανώνουμε μαζικές και μαχητικές συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη, σε παραρτήματα του Υπουργείο Παιδείας, δήμους και περιφέρειες!

3. Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους να οργανώσουν τη γνωριμία με τους πρωτοετείς συναδέλφους μας

Κάθε φοιτητικός σύλλογος έχει ανάγκη από τους πρωτοετείς φοιτητές, την όρεξη, το μεράκι για την επιστήμη τους! Και κάθε πρωτοετής φοιτητής έχει ανάγκη από τη μαζικοποίηση του συλλόγου του, για να κάνει πράξη τα όνειρα και τους στόχους του, για να δώσει απάντηση στα ερωτήματα, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του!

Απευθύνουμε ιδιαίτερο κάλεσμα προς τους πρωτοετείς συναδέλφους μας: Έχουν δικαιώματα που προσπαθούν να τους τα πάρουν πίσω! Μόνο μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους μπορούμε να διεκδικήσουμε:

· πάσο για μειωμένο εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, γρήγορες και επαρκείς συγκοινωνίες!

· δωρεάν καθημερινή σίτιση στη λέσχη σίτισης.

· Δωρεάν στέγαση, νέες εστίες στην ευθύνη του κράτους

· δωρεάν συγγράμματα που να καλύπτουν όλη την ύλη, σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό

· μέτρα διευκόλυνσης όπως πρόσθετες εξεταστικές περιόδους, άδειες με αποδοχές στις εξεταστικές, ειδικά ωράρια μαθημάτων, για τους εργαζόμενους φοιτητές!

4. Δυναμώνουμε τις εστίες αντίστασης και διεκδίκησης απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης σε κάθε τμήμα και έτος! Σε κάθε αμφιθέατρο που οι φοιτητές θα αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, με την υποχρηματοδότηση, το κόστος σπουδών κλπ οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών θα είναι στην πρώτη γραμμή, στην οργάνωση της συλλογικής διεκδίκησης! Με συνελεύσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, κινητοποιήσεις και άλλες αγωνιστικές μορφές απαντήσουμε στα εμπόδια που μπαίνουν στο δρόμο μας!

Η προσπάθεια της ΝΔ να υλοποιήσει όλους τους νόμους που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πέσει στο κενό! Να μην πληρώσουν οι φοιτητές της συνέπειες της πολιτικής τους! Απευθύνουμε ιδιαίτερο κάλεσμα στους φοιτητές των νέων τμημάτων που ανοίγουν για πρώτη φορά φέτος, των πρώην ΤΕΙ που έγιναν Πανεπιστήμια. Από την πρώτη στιγμή να βρεθούμε σε κοινό αγώνα για να αντιμετωπίσουμε τα εκρηκτικά προβλήματα με τις τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές και εγκαταστάσεις, τη διαμόρφωση προγραμμάτων σπουδών κατά παραγγελία των επιχειρηματικών ομίλων! Να δημιουργηθούν νέοι σύλλογοι και από την πρώτη στιγμή να γίνουν στήριγμα της μοναδικής πανελλαδικής συσπείρωσης, του ΜΑΣ!

Το επόμενο διάστημα κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις, μαχόμαστε για ολοκληρωμένες σπουδές, δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο σπουδών μας!

5. Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση που οργανώνουν τα σωματεία, το ΠΑΜΕ, αν τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση το νέο συνδικαλιστικό νόμο! Να μπλοκάρουμε τα σχέδια να χτυπήσουν τους αγώνες μας!

6. Καλούμε από τώρα τους φοιτητικούς συλλόγους να συζητήσουν το πλαίσιο πάλης του ΜΑΣ, να συμμετέχουν στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες από κοινού με τους συλλόγους και τις επιτροπές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ σε κάθε πόλη. Περισσότεροι σύλλογοι να κάνουν το βήμα, να αποφασίσουν με συλλογικές διαδικασίες να συσπειρωθούν στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, να πάρουν από τώρα αποφάσεις συμμετοχής στην 10η πανελλαδική του συνάντηση, να ισχυροποιήσουν τον κοινό μας αγώνα!

7. Μπλοκάρουμε τη σύνδεση των Πανεπιστημίων με τους δολοφονικούς, ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ!

Δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για να μπλοκάρουμε κάθε προσπάθεια σύνδεσης των Πανεπιστημίων με τους δολοφόνους των λαών με συνεργασίες, ημερίδες, εθελοντικές δράσεις, υποτροφίες, επισκέψεις του Πρέσβη στα ιδρύματα . Είναι υπόθεση των συλλόγων κάθε τέτοια κίνηση να μπλοκάρεται αυτόματα!

Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στη σύσκεψη που οργανώνει η ΕΕΔΥΕ τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη, ενάντια στη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, η οποία μπλέκει τη χώρα μας καθοριστικά στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Δε συμβιβαζόμαστε με τα λίγα! Είμαστε νέοι και έχουμε όλη τη ζωή μπροστά μας για να την κερδίσουμε!

Ισχυροποιούμε τη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση, για τις σύγχρονες ανάγκες μας, στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή

Comments are closed.