Τα νέα νομοσχέδια της κυβέρνησης να μείνουν στα χαρτιά! Βάζουμε μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή!

Εκτελεστική Γραμματεία

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποφασισμένη να σαρώσει και το τελευταίο δικαίωμα φοιτητών και εργαζόμενων που δεν πρόλαβε να αποτελειώσει ο ΣΥΡΙΖΑ!

Ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο για την Εκπαίδευση

που σαρώνει τα μορφωτικά και εργασιακά μας δικαιώματα!

  • Ενισχύει την επιχειρηματική λειτουργία του Πανεπιστημίου. Πολλαπλασιάζει τα προπτυχιακά ξενόγλωσσα προγράμματα με δίδακτρα, αυξάνει τα μεταπτυχιακά επί πληρωμή, ανοίγει τους λογαριασμούς του ΕΛΚΕ για να μπορούν να κάνουν πάρτυ οι επιχειρηματίες με τα λεφτά της έρευνας, κυνηγάει ιδιώτες χορηγούς και αγοραστές για την περιουσία του πανεπιστημίου, τελειώνει τα όποια ψήγματα φοιτητικής μέριμνας είχαν απομείνει, τα παραδίδει πλήρως σε ΣΔΙΤ και εργολάβους.
  • Δίνει πλήρη ελευθερία στους μεγαλοεπιχειρηματίες να παρεμβαίνουν στο πρόγραμμα και το περιεχόμενο των σπουδών μας για να εξασφαλίζουν ότι θα μαθαίνουμε όσα και ότι αυτοί θέλουν με βάση την κερδοφορίας τους.
  • Κλείνει σε ακόμα περισσότερους φοιτητές το δρόμο προς τη μόρφωση, ενισχύοντας τους ταξικούς φραγμούς. Με τη διαγραφή των «ν+2» φοιτητών, τη μείωση των μετεγγραφέντων, των εισακτέων, την εισαγωγή βάσης του 10. Ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για μετακινήσεις φοιτητών εντός της ανώτατης εκπαίδευσης, πολλαπλασιάζοντας και με αυτό τον τρόπο τις κατηγοριοποιήσεις φοιτητών και ιδρυμάτων.

«Αυτόνομο», «ευέλικτο» και «εξωστρεφές» Πανεπιστήμιο το έχουμε χρόνια τώρα, είναι το ανοιχτό πανεπιστήμιο στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα και κλειστό στους φοιτητές και τα δικαιώματά τους. Στο όνομα αυτών εδραιώθηκε η κρατική υποχρηματοδότηση, οι ελλείψεις σε καθηγητές και προσωπικό, οι υποδομές του πανεπιστημίου λυμαίνονται από ιδιώτες και οι φοιτητές στερούνται φοιτητικής μέριμνας, χώρων ψυχαγωγίας, αθλητισμού, πολιτισμού.

Οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών που εκτυλίσσονται καιρό τώρα, οδηγούν στην διαμόρφωση παράλληλων κύκλων σπουδών, αντικατάσταση ολοκληρωμένης και αναγκαίας για το επάγγελμα γνώσης από αποσπασματικές δεξιότητες και γνώσεις χωρίς στέρεο θεωρητικό υπόβαθρο. Εξασφαλίζοντας και με αυτό τον τρόπο ότι μετά το πτυχίο θα πρέπει να κυνηγάμε μια ζωή πανάκριβα πιστοποιητικά, μεταπτυχιακά κλπ.

Δεν τσιμπάμε στα παραμύθια τους!

Η ΝΔ παρουσιάζει τα παραπάνω ως «αυτονόητα» που πρέπει να γίνουν και να τα στηρίξουμε. Αυτονόητο για εμάς είναι να μορφωνόμαστε ολοκληρωμένα και σε βάθος στο αντικείμενο που σπουδάζουμε, να βρίσκουμε δουλειά στο αντικείμενό μας με δικαιώματα, να μην πληρώνουμε για να σπουδάσουμε. Δεν θα στερηθούμε τα δικαιώματά μας για να κερδίζουν στις πλάτες μας μια χούφτα επιχειρηματίες.

Επιδιώκει να στρέψει τους φοιτητές τον έναν απέναντι στον άλλο, με φαιδρά επιχειρήματα όπως ότι οι παραπάνω φοιτητές που έχουν ξεπεράσει το ν+2 «είναι βάρος για το πανεπιστήμιο»! Βάρος είναι η πολιτική της που αναγκάζει χιλιάδες φοιτητές να δουλεύουν από το πρώτο έτος για τις σπουδές τους! Βάρος είναι η πολιτική που αφήνει τα ιδρύματα να υπολειτουργούν, ενώ δε δίνει φράγκο για τη δημιουργία εστιών.

Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο ακριβώς από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ!

Η ΝΔ υλοποιεί κατά γράμμα όλους τους νόμους που ψήφισε που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα δύο χρόνια και οι φοιτητές έχουμε καταδικάσει με τους αγώνες μας. Το νέο τοπίο του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης έχει ως αποτέλεσμα ολόκληρα τμήματα να υπολειτουργούν με

ελάχιστο αριθμό μόνιμου διδακτικού προσωπικού, οι φοιτητές να είναι χαμένοι μέσα σε 2 και 3 προγράμματα σπουδών που τρέχουν παράλληλα και αλλάζουν συνέχεια, να είναι στον αέρα η πρακτική άσκηση, η φοιτητική μέριμνα ακόμα και τα εξάμηνα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Με το νέο «αναπτυξιακό νόμο» σαρώνει τα δικαιώματα των νέων εργαζόμενων!

Διατηρεί και επεκτείνει τον εργασιακό μεσαίωνα για τους νέους εργαζόμενους. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η ανάπτυξη των κερδών των μονοπωλίων χτίζεται πάνω στα δικά μας διαλυμένα δικαιώματα. Συγκεκριμένα: το 36% των αποφοίτων είναι άνεργοι, το 57% των εργαζομένων που απέκτησαν πτυχίο μετά το 2011 πληρώνονται με λιγότερο από τον κατώτερο μισθό, το 16% των αποφοίτων δουλεύουν με λιγότερα από 400 ευρώ, 1 στις 2 νέες προσλήψεις είναι με σχέσεις υποαπασχόλησης!

Δίνει το οριστικό χτύπημα στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων! Δίνοντας ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες στην εργοδοσία να αλωνίζει στους χώρους δουλειάς, χωρίς κλαδικές συμβάσεις εργασίας, να κατεβάζει το ύψος του μισθού ανάλογα με τις ανάγκες κερδοφορίας της,! Μάλιστα ο μέσος μισθός είχε επίσημα μειωθεί πάνω από 25%, τώρα θέλουν να τον πάνε ακόμα παρακάτω!

Καταργεί την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών του εργαζόμενου από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται τα ένσημα του εργαζόμενου, άρα και το δικαίωμα του στην ασφάλιση!

Δε θα περάσει η προσπάθεια της ΝΔ να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου

στα Πανεπιστήμια και στους χώρους δουλειάς

για να αλωνίζουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα!

Η κυβέρνηση της ΝΔ ξέρει ότι δεν έχει ξεμπερδέψει με τους αγώνες μας! Ενοχλείται από τον οργανωμένο αγώνα φοιτητών, εργαζόμενων που διεκδικούν τις σύγχρονες ανάγκες τους, κόντρα σε κυβέρνηση-κεφάλαιο- ΕΕ!

Για αυτό και ψήφισε την κατάργηση του ασύλου! Για να μπορούν στα πανεπιστήμια ανεμπόδιστα να γίνονται μπίζνες, να προχωράνε οι συνεργασίας με τους δολοφόνους του ΝΑΤΟ, να μπαίνει η έρευνα στα ασφυκτικά όρια της καπιταλιστικής κερδοφορίας, να παρεμβαίνουν όπως θέλουν οι επιχειρηματίες σε αυτά που μαθαίνουμε.

Για αυτό και θεσπίζει το ηλεκτρονικό μητρώο και καθιερώνει την «ηλεκτρονική ψηφοφορία» για τα σωματεία! Αυτοί που κυβερνούν με το 40% του 57%, αυτοί που βγάζουν 9 στις 10 απεργίες παράνομες, δε νοιάζονται για την δημοκρατία και την συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία. Θέλουν να απομονώσουν τους εργαζόμενους, να αντικαταστήσουν τη ζωντανή συζήτηση και συλλογική απόφαση με ένα «κλικ» πίσω από τον υπολογιστή! Την ίδια στιγμή που με το πάτημα ενός κουμπιού η εργοδοσία θα φακελώνει ηλεκτρονικά κάθε εργαζόμενο, θα απολύει κάθε αγωνιστή που της χαλάει τα σχέδια!

Δεν τους χαρίζουμε τα δικαιώματά μας!

Θα μας βρουν μπροστά τους!

Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα στους φοιτητικούς συλλόγους, σε όλους τους φοιτητές:

  • Να βάλουν φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης! Μαζικά και μαχητικά να συμμετέχουν στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ 17 Σεπτέμβρη στις 19:00 στα Προπύλαια!
  • Να οργανώσουν τη συζήτηση μέσα σε κάθε τμήμα και έτος! Μέσα από γενικές συνελεύσεις, συνελεύσεις τμημάτων και ετών! Να οργανωθεί τώρα η αγωνιστική δράση των φοιτητικών συλλόγων!
  • Από τώρα να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση των συνδικάτων αν τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση το νέο αναπτυξιακό νόμο!
  • Να είναι σε ετοιμότητα για κλιμάκωση του αγώνα μπροστά στο νέο νομοσχέδιο για την Εκπαίδευση!
  • Να πληθύνουν οι εστίες αντίστασης ενάντια στις συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης μέσα στις σχολές μας!
  • Να κλιμακώσουν την αγωνιστική τους δράση για να δοθεί τώρα λύση στο οξυμένο πρόβλημα της στέγασης και στα προβλήματα των οικότροφων φοιτητών

Comments are closed.