Ψήφισμα για προσφυγικό

Την ώρα που οικογένειες προσφύγων και μεταναστών πεθαίνουν στο Αιγαίο, ή ζουν σε άθλιες συνθήκες στα “κέντρα φιλοξενίας” , η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοινώνει νέα απαράδεκτα μέτρα για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της κόλασης της Μόριας και των άλλων hotspots των νησιών.

Τα μέτρα αυτά, προβλέπουν την επικίνδυνη κλιμάκωση της καταστολής τόσο στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα όσο και  στο εσωτερικό της χώρας, με τη γενίκευση της φυλάκισης, που γίνεται ο κανόνας για τη μεταχείριση προσφύγων και μεταναστών. Με το νομοσχέδιο για το άσυλο, συρρικνώνονται σε βαθμό εξαφάνισης τα όποια δικαιώματα είχε αφήσει ακόμη όρθια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εφαρμόζοντας τις Οδηγίες της ΕΕ. Αυτό σηματοδοτούν οι διατάξεις για πλήρη στέρηση του δικαιώματος αίτησης ασύλου από όσους δεν έχουν το λεγόμενο προσφυγικό προφίλ, για αλλαγή των κριτηρίων "ευαλωτότητας" που είχε επιχειρήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ και ισοδυναμούν με περισσότερο εγκλωβισμό στα νησιά, για κατάργηση της έφεσης, για σύνθεση των επιτροπών προσφύγων αποκλειστικά από δικαστές, για απέλαση με τη παραμικρή αντίρρηση.

Η εγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων, ανήλικων κυρίως, σε πτέρυγα του Νοσοκομείου "Α. Φλέμινγκ" στα Μελίσσια αποτελεί απόφαση διαιώνισης της ίδιας απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, με την κατασκευή και λειτουργία hot spot, τη μονιμοποίηση του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, την καταστρατήγηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων, όπως η οικογενειακή επανένωση κ.ά.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη, ρατσιστική και άκρως επικίνδυνη επιστολή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης μπροστά στο γεγονός, που επιχειρεί να καλλιεργήσει ξενοφοβικά – φασιστικά αντανακλαστικά, στρέφοντας τη νεολαία  ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Στηρίζουμε τα θύματα του πολέμου, τα θύματα της πολιτικής ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, τα θύματα της φτώχειας.

Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στα παιδιά που, μαζί με τις οικογένειές τους, ξεριζώθηκαν από τις χώρες και τα σπίτια τους λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου και αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους. Έχουμε κοινές αγωνίες, πολλά κοινά προβλήματα. Έχουμε τον ίδιο αντίπαλο! Κυβερνήσεις, ΕΕ και ΝΑΤΟ ευθύνονται για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας. Είναι οι ίδιοι που ευθύνονται για τη φτώχεια, την ανεργία και την ανασφάλεια που βιώνουμε σήμερα εμείς και οι οικογένειες μας. Είναι οι ίδιοι με αυτούς που ευθύνονται για τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα συνολικά στα σχολεία και την εκπαίδευση.

Οι φοιτητές μέσα από τους Συλλόγους μας να σταθούμε απέναντι στις φασιστικές κραυγές, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, τα παιδιά- θύματα πολέμων που φοιτούν ή πρόκειται να ενταχθούν στα σχολεία της χώρας.

                          ΥΨΩΝΟΥΜΕ ΤΟΙΧΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ

  • Να σταματήσει τώρα ο πόλεμος στη Συρία.

  • Να δυναμώσει η διεκδίκηση για τα δικαιώματα και τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών.

  • Όχι στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που εγκλωβίζει ανθρώπους στα νησιά.

  • Να κλείσουν οι "Μόριες", τα κέντρα κράτησης – hot spots στα νησιά και τον Έβρο. Να μην δημιουργηθούν νέες.

  • Αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους για όσο παραμένουν στη χώρα μας.

  • Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, ενάντια στον Κανονισμό του Δουβλίνου και όλες τις Οδηγίες και Συμφωνίες της ΕΕ.

  • Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι οικογενειακές επανενώσεις.

  • Κανένας ανήλικος να μη ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, άστεγος ή φυλακισμένος.

Comments are closed.