Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε κανένας φοιτητής να μη χάσει το εξάμηνο του, την πρακτική άσκηση, το εργαστήριο!

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Το κλείσιμο των Πανεπιστημίων που αποφάσισε η κυβέρνηση άμεσα να συνδυαστεί με μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν από την αναστολή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας.

Οι κατευθύνσεις του Υπουργείου για αξιοποίηση του διαδικτύου με σκοπό ,όπως λέγεται, τη συνέχιση των μαθημάτων εξ αποστάσεως φέρνουν στο προσκήνιο μια σειρά γνωστά από τα πριν προβλήματα, ενώ παράλληλα γεννούν προβληματισμούς και ερωτηματικά για τον τρόπο εφαρμογής τους, πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που αυτός διαφέρει για κάθε ίδρυμα. Εξαιτίας της- εδώ και χρόνια- υποχρηματοδότησης των Πανεπιστημίων από το κράτος οι υποδομές είναι ανεπαρκείς να σηκώσουν τέτοιο βάρος.

Να δοθεί τώρα κονδύλι χρηματοδότησης για τα Ιδρύματα προκειμένου να εξασφαλιστούν μέτρα πρόληψης και υγιεινής αλλά και οι αναγκαίες υποδομές και υλικοτεχνικός εξοπλισμός. Με ευθύνη του Υπουργείου και των διοικήσεων να αποκτήσουν όλοι οι φοιτητές πρόσβαση στις διαδικτυακές υπηρεσίες(πχ σταθερή και γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο κλπ) λαμβάνοντας υπόψη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών έχουν επιστρέψει στον τόπο κατοικίας τους και δεν αποτελεί δεδομένο η πρόσβαση στις ηλεκτρονικές «υπηρεσίες» που ως τώρα προετοιμάζουν τα Τμήματα.

Να παρθούν τώρα τα αναγκαία μέτρα ώστε κανένας φοιτητής να μη χάσει το εξάμηνο του, να μη χαθούν μαθήματα, εργαστήρια, πρακτικές ασκήσεις. Η αξιοποίηση των τεχνολογιών αποτελεί ένα από τα μέτρα και όχι τη λύση προκειμένου να μπορέσουν οι φοιτητές προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί να ολοκληρώσουν το εξάμηνο τους, δεν μπορεί να αποτελέσει προϋπόθεση ώστε να εξεταστούν οι φοιτητές στο τέλος του εξαμήνου. Για παράδειγμα είναι αδύνατο να γίνουν σωστά μέσω e- learning τα εργαστηριακά μαθήματα που συχνά είναι υποχρεωτικά και απαραίτητα.

Με κρατική χρηματοδότηση, με κάθε κόστος να αναβαθμιστούν άμεσα εργαστήρια, αίθουσες, υποδομές, ώστε, όταν ξαναλειτουργήσουν κανονικά τα Ιδρύματα να μπορούν να καλύψουν τις νέες ανάγκες που θα έχουν προκύψει. Να προσληφθεί μόνιμο διδακτικό προσωπικό. Να ενισχυθούν και να σταθεροποιηθούν τα μέτρα καθαριότητας, υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους τω ΑΕΙ, των εστιών, των φοιτητικών εστιατορίων(απολυμάνσεις, αναγκαία υλικά κλπ). Να προσληφθεί και να μονιμοποιηθεί το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης.

Οι φοιτητές έχουν πείρα ότι πίσω από τα «παχιά» λόγια για «εκσυγχρονισμό» και «νέα Πανεπιστήμια», βρίσκεται η προσπάθεια των Ιδρυμάτων να ενισχύσουν τις μπίζνες σε βάρος των φοιτητών πουλώντας «εξ αποστάσεως προγράμματα», κολοσσιαίες συμφωνίες με εταιρίες και μονοπώλια που σήμερα κυριολεκτικά «σκυλεύουν» πάνω στις έκτακτες και διαχρονικές ανάγκες των φοιτητών, των διδασκόντων. Με την ευγενική χορηγία του κράτους επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν μέσω των προγραμμάτων αυτών, να εισβάλλουν μέσα στα Πανεπιστήμια εκτοπίζοντας τις βασικές εκπαιδευτικές λειτουργίες, όπως η ζωντανή διδασκαλία, η επαφή δια ζώσης με το διδάσκοντα, με το συμφοιτητή, σε βάρος της επιστημονικής γνώσης, της μόρφωσης, του τι διδασκόμαστε και τι εφόδια παίρνουμε. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι η ώρα να δυναμώσουν οι διεκδικήσεις των φοιτητών για να μην πληρώσουν με τις σπουδές τους ή από την τσέπη τους την επιδημία και τις συνέπειες των μέτρων για αυτή.

Comments are closed.