Ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ΤΩΡΑ μέτρα προστασίας της υγείας και διασφάλισης των σπουδών μας

Οι φοιτητές δε μένουμε σιωπηλοί μπροστά στην πανδημία και τους κινδύνους που αυτή δημιουργεί για τη ζωή και την υγεία όλων μας. Ενώνουμε την φωνή μας με τους χιλιάδες υγειονομικούς που δίνουν την μάχη καθημερινά για την υγεία του λαού, αλλά και με τους εργαζόμενους που δίνουν την μάχη για τα δικαιώματά τους.

Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα! Μας οργίζουν οι εικόνες από όλον τον κόσμο με τους γιατρούς να αναγκάζονται να επιλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος όχι, με τις κυβερνήσεις να θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές για να «μην πληγεί η οικονομία», με εκατομμύρια ανασφάλιστους να μην έχουν καν πρόσβαση στα νοσοκομεία. Γνωρίζουμε ότι το 2020 οι δυνατότητες για αξιοπρεπή και αναβαθμισμένη υγεία είναι πολύ διαφορετικές, η σημερινή κατάσταση δεν είναι «κανονικότητα» και «ρεαλισμός», όπως μας λένε.

Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ενάντια στις απαράδεκτες ελλείψεις που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Στην Ελλάδα, τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία με κενά που αγγίζουν τις 30.000 οργανικές θέσεις υγειονομικών, οι τραγικές ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ, οι σημαντικές ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας και υλικό εξοπλισμό δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που θεωρούν την υγεία μας «εμπόρευμα» και όχι δικαίωμα.

Παράλληλα με την έξαρση της πανδημίας, στους φοιτητές κυριαρχεί η ανασφάλεια για τις σπουδές και την εργασία. Οι 110.000 απολύσεις το Μάρτη, οι μειώσεις μισθών και η έλλειψη μέτρων ατομικής προστασίας σε χώρους δουλειάς, αφορούν χιλιάδες οικογένειες. Εκατοντάδες φοιτητές ανησυχούν για το αν θα καταφέρουν φέτος το καλοκαίρι να εργαστούν για να καλύψουν μέρος από το μεγάλο κόστος σπουδών.

Όλοι έχουμε το άγχος διασφάλισης του εξαμήνου ενώ το κόστος σπουδών με κάθε παράταση του εξαμήνου μεγαλώνει. Καλούμε την κυβέρνηση και την Πρυτανική Αρχή, να πάρουν όλα τα μέτρα ώστε να μην χαθεί το εξάμηνο. Μέσα από αναπληρώσεις και φροντιστηριακά μαθήματα, με αύξηση των εργαστηριακών ομάδων και ωρών, όταν ανοίξουν τα ιδρύματα, με τη γενίκευση και την καθολική πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή λειτουργίας, με απαλλακτικές εργασίες είναι δυνατόν να διασφαλιστεί το εξάμηνο και να μην παραταθεί μέχρι τέλη Αυγούστου. Σε κάθε περίπτωση διεκδικούμε να μην χάσουν το εξάμηνο οι φοιτητές που εργάζονται σεζόν, όσοι υποχρεούνται να κάνουν την πρακτική τους άσκηση το καλοκαίρι, όσοι αδυνατούν για οικονομικούς λόγους να παραμείνουν στην πόλη που σπουδάζουν και όλοι οι εστιακοί φοιτητές αφού οι εστίες δεν έχουν καν κλιματισμό και μετατρέπονται σε «φούρνο» κάθε καλοκαίρι!

Μπροστά στην κατάσταση που ζούμε οι φοιτητές, η νεολαία έχουμε μόνο μια επιλογή: Να μην μείνουμε σιωπηλοί! Να μην αφήσουμε τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα μας για «όταν περάσει η μπόρα»! Ήδη, ο αγώνας των εστιακών φοιτητών για την συνέχιση της λειτουργίας των Εστιών, το γεγονός ότι τα ακαδημαϊκά μας συγγράμματα θα αποσταλούν σε όλους δωρεάν είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκούμε!

Κανένας μόνος, καμία μόνη, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη! Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία της χώρας και των εστιακών συναδέλφων μας! Μένουμε δυνατοί και διεκδικούμε:

· Να στελεχωθούν πλήρως τα νοσοκομεία, οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας, να ανοίξουν όλες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Να προσληφθεί άμεσα το απαραίτητο προσωπικό νοσηλευτών, ιατρών και όλων των ειδικοτήτων. Να μονιμοποιηθούν όσοι εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

· Να δοθεί κονδύλι χρηματοδότησης για τα ιδρύματα προκειμένου να εξασφαλιστούν μέτρα πρόληψης και υγιεινής αλλά και οι αναγκαίες υποδομές και υλικοτεχνικός εξοπλισμός.

· Να διασφαλιστεί ότι δεν θα χαθεί το εξάμηνο για κανένα μάθημα.

· Να προσληφθεί άμεσα μόνιμο προσωπικό, επιστημονικά καταρτισμένο, ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά με το άνοιγμα των σχολών. Να μονιμοποιηθούν οι ωρομίσθιοι καθηγητές των πρώην ΤΕΙ. Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ελλείψεις εργαστηρίων.

· Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα και την φύλαξη των ιδρυμάτων και των εστιών.

· Να δοθεί μέσω της ηλεκτρονικής γραμματείας η βεβαίωση περάτωσης σπουδών και οποιαδήποτε άλλη αίτηση χρειαστεί και αιτηθεί κάποιος φοιτητής

· Άμεση ολοκλήρωση της ταχυδρομικής αποστολής των συγγραμμάτων και ανάρτηση της ύλης και του εκπαιδευτικού υλικού κάθε μαθήματος (διαφάνειες, σημειώσεις).

· Άμεση λήψη ενισχυτικών μέτρων όμως, μαγνητοσκοπημένες διαλέξεις, που θα αποθηκεύονται στις αντίστοιχες πλατφόρμες του e-class για όλα τα μαθήματα.

· Ιδιαίτερα για τα εργαστηριακά μαθήματα που δεν μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά θα πρέπει να υπάρξει άμεση ανακοίνωση μέτρων από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου και το κάθε Τμήμα, ώστε με τις κατάλληλες προσαρμογές να διασφαλιστεί ότι δεν θα χαθεί το εξάμηνο και θα εξεταστούμε σε πράγματα που έχουμε διδαχθεί, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στη μόρφωσή μας.

· Ούτε σκέψη για αντικατάσταση των μαθημάτων με διαλέξεις εξ' αποστάσεως μετά το πέρας της κρίσης. Τα σύγχρονα μέσα τηλεκπαίδευσης συμπληρώνουν το μάθημα και δεν το υποκαθιστούν, να αξιοποιηθούν λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε μαθήματος και αναβαθμίζοντας άμεσα τις υποδομές των ιδρυμάτων σε υλικό και λογισμικό. Δεν αποτελεί μάθημα η παροχή εκπαιδευτικού υλικού σε οποιαδήποτε μορφή (οπτικοακουστικό ή σημειώσεις), αλλά υλικό προσωπικής μελέτης των φοιτητών.

· Το υπουργείο Παιδείας να διασφαλίσει σε όλους τους φοιτητές τη δωρεάν πρόσβαση σε γρήγορο internet προκειμένου να είναι εφικτή η παρακολούθηση των μαθημάτων. Είναι αδιανόητο να μπαίνουν απουσίες στα εξ αποστάσεως μαθήματα, να σβηστούν όσες έχουν ήδη περαστεί.

· Διπλή εξεταστική για όλους τους φοιτητές. Να καταχωρούνται και να βαθμολογούνται ηλεκτρονικές εργασίες.

· Να ανασταλεί η πληρωμή διδάκτρων για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.

· Έκτακτο επίδομα στους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από τον τόπο κατοικίας τους για το διάστημα που τα Ιδρύματα δεν λειτουργούν. Να ενταχθούν όλοι οι φοιτητές στην έκπτωση ενοικίου με βάση την αντίστοιχη ΚΥΑ.

· Να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης για όλους τους φοιτητές στην πόλη που επιθυμούν. Να ενταχθούν όλοι οι φοιτητές που έκαναν ή θα ξεκίναγαν αυτή την περίοδο την πρακτική τους στο έκτακτο επίδομα των 800€.

· Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19.

 

Μέχρι στιγμής την ανακοίνωση υπογράφουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Γεωπονίας ΦΠ, Μηχανολόγων Μηχανικών, ΠΤΕΑ, ΣΕΥΠ, ΣΤΕΦ-Τεχνολογίας, Κτηνιατρικής, Πρώην ΤΕΙ Καρδίτσας, Εστιακών Λάρισας.

Comments are closed.