Φοιτητικοί Σύλλογοι Αθήνας διεκδικούν στο πλευρό των εργαζομένων για τη δημόσια υγεία, την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού, στηρίζουν τις πολύμορφες κινητοποιήσεις την 7η Απριλίου

Οι φοιτητές στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, των εργαζομένων σε όλους τους χώρους δουλειάς που δίνουν τη μάχη αντιμετώπισης της επιδημίας. Στηρίζουμε τις πολύμορφες κινητοποιήσεις ενόψει της 7ης Απριλίου, Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, που οργανώνουν η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), μαζί με μια σειρά σωματεία εργαζομένων για τη στήριξη της Δημόσιας Υγείας.

Μαζεύουμε υπογραφές στήριξης ΕΔΩ: 
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdaa4vg9QWx6eHdVnKPe9C0nw4
WNAL7cJoUeW0zMWtubjU7EQ/viewform

 
Υπογραφές συγκεντρώνουν επίσης οι εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική ΚΣ σε όλα τα ΔΣ των Σχολών της Αθήνας στο λινκ:

Παρακολουθούμε και προβληματιζόμαστε με τις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία του κορονοϊού, τους κινδύνους που αυτή δημιουργεί για την ζωή και την υγεία του λαού μας, δε μένουμε όμως σιωπηλοί μπροστά στις εξελίξεις. Μας οργίζουν οι εικόνες από τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία της χώρας μας με κενά που αγγίζουν τις 30.000 οργανικές θέσεις υγειονομικών, τραγικές ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ, ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας και υλικό εξοπλισμό. Γνωρίζουμε καλά ότι πρόκειται για εγκληματικές ελλείψεις , απόρροια της υποχρηματοδότησης, ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια. Ελλείψεις που φοιτητές και εργαζόμενοι σταθερά αναδεικνύουμε στις διεκδικήσεις μας. Την ίδια στιγμή οι απολύσεις εργαζομένων από την αρχή του Μάρτη ξεπερνούν τις 115.000, χιλιάδες εργαζόμενοι συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς μέτρα προστασίας εκτεθειμένοι στον ιό, προχωρούν μία σειρά αντεργατικά μέτρα με μειώσεις μισθών και γενίκευση της ευέλικτης απασχόλησης για να τα αξιοποιήσουν σε βάρος των εργαζομένων και την «επόμενη μέρα». Από την άλλη χιλιάδες από εμάς ζουν με το άγχος της διασφάλισης του εξαμήνου, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην παρακολούθηση των μαθημάτων λόγω των προβλημάτων που συναντάμε καθημερινά ενώ το κόστος σπουδών μας με κάθε παράταση μεγαλώνει.

Η ατομική ευθύνη μπροστά στην εξάπλωση της πανδημίας δεν μπορεί να κρύψει την ευθύνη της κυβέρνησης και των προηγούμενων που η πολιτική τους εξακολουθεί ακόμα και μπροστά στον κίνδυνο να βάζει στο ζύγι την ανθρώπινη ζωή και υγεία με το κέρδος. Οι σημερινοί φοιτητές, αυριανοί επιστήμονες έχουμε τη μεγάλη ευθύνη σε αυτές τις συνθήκες να αναδείξουμε την ανάγκη ολοκληρωμένων και ουσιαστικών μέτρων πρόληψης, περίθαλψης δωρεάν, καθολικής και ισότιμης ώστε να προστατευτεί η υγεία και η ζωή των φοιτητών, των οικογενειών του. Δεν μένουμε σιωπηλοί! Δεν αφήνουμε τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα μας για «όταν περάσει η μπόρα»! Τώρα λογαριαζόμαστε με την κυβέρνηση για να μην παρθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων την ίδια ώρα που στους επιχειρηματικούς ομίλους εξασφαλίζονται ελαφρύνσεις, να γίνουν άμεσες προσλήψεις και επίταξη του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία!

Κανένας μόνος, καμία μόνη, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη! Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία της χώρας! Μένουμε δυνατοί και διεκδικούμε:

 • Να στελεχωθούν πλήρως τα νοσοκομεία, οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να ανοίξουν όλες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
 • Να προσληφθεί άμεσα το απαραίτητο προσωπικό νοσηλευτών, ιατρών και όλων των ειδικοτήτων. Να μονιμοποιηθούν όσοι εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
 • Επίταξη τώρα του Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία. Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς. Να επιταχθούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών,
 • Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικοί έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας. Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες.
 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις.
 • Να δοθεί τώρα κονδύλι χρηματοδότησης για τα Ιδρύματα προκειμένου να εξασφαλιστούν μέτρα πρόληψης και υγιεινής αλλά και οι αναγκαίες υποδομές και υλικοτεχνικός εξοπλισμός.
 • Να προσληφθεί άμεσα μόνιμο προσωπικό, επιστημονικά καταρτισμένο, ώστε με το άνοιγμα των σχολών να καλυφθούν οι νέες αυξημένες ανάγκες.
 • Τα συγγράμματα να αποσταλούν ταχυδρομικά, άμεσα χωρίς καμία επιβάρυνση για τους φοιτητές,
 • Το Υπουργείο Παιδείας να διασφαλίσει σε όλους τους φοιτητές τη δωρεάν πρόσβαση σε γρήγορο internet και εξοπλισμό προκειμένου να είναι εφικτή η παρακολούθηση των μαθημάτων.
 • Εξασφάλιση από τα Ιδρύματα του κατάλληλου εξοπλισμού για τις διαλέξεις εξ αποστάσεως ώστε να έχουν πλήρη πρόσβαση όλοι οι φοιτητές.
 • Να αναρτηθεί όλο το εκπαιδευτικό υλικό και οι διαλέξεις εξ αποστάσεως στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
 • Να ανασταλεί η πληρωμή διδάκτρων και τελών για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.
 • Να εξοφληθούν κανονικά οι πρακτικές ασκήσεις που δεν ολοκληρώθηκαν.
 • Έκτακτο επίδομα στους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από τον τόπο κατοικίας τους για το διάστημα που τα Ιδρύματα δεν λειτουργούν.
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα, τη φύλαξη των Ιδρυμάτων και των εστιών.
 • Κυβέρνηση, υπουργείο και διοικήσεις Τμημάτων – Ιδρυμάτων να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, καθαριότητας, υγιεινής για τους χώρους εστιών, φοιτητικών εστιατορίων και Πανεπιστημίων. Να πραγματοποιούνται τακτικές απολυμάνσεις.

Συγκεντρώνουμε υπογραφές………………………………….

Comments are closed.