ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑ

Αθήνα, 29/5/2020

Σήμερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας πραγματοποίησαν παρέμβαση στην πρόεδρο του Τμήματος, αναφορικά με το εξάμηνο, τα ζητήματα που έχουν προκύψει σχετικά με την κλινική και εργαστηριακή άσκηση των φοιτητών, την εαρινή εξεταστική, την επί πτυχίω εξεταστική και την διαδικασία της ορκωμοσίας για την οποία δεν έχει βγει ακόμα επίσημη ανακοίνωση.

Αναφορικά με το ζήτημα της έναρξης της εξεταστικής περιόδου για το 1ο και 2ο έτος κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας παράδοσης των συγγραμμάτων από τις εταιρείες ταχυμεταφορών, η διοίκηση του τμήματος δεσμεύτηκε ότι η εξεταστική περίοδος των 2 πρώτων ετών θα μεταφερθεί τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά, ώστε οι φοιτητές να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για μελέτη. Η επί πτυχίω εξεταστική θα ξεκινήσει στις 15 Ιουνίου, καθότι οι επί πτυχίω φοιτητές έχουν παραλάβει τα συγγράμματα από προηγούμενα έτη.

Σχετικά με τους προσφερόμενους τρόπους εξέτασης, ενημερωθήκαμε ότι η πλειοψηφία πιθανότητα των μαθημάτων θα εξεταστούν δια ζώσης. Η διοίκηση της σχολής δεσμεύτηκε ότι κατά τις δια ζώσης εξετάσεις θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων, ύπαρξη αντισηπτικών στο χώρο της σχολής, διάθεση μασκών δωρεάν σε όλους τους φοιτητές που θα συμμετάσχουν στην εξέταση, σε καθηγητές και επιτηρητές και απολύμανση των χώρων πριν και μετά από κάθε εξέταση. Για τους φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δεν δόθηκαν σαφείς απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα εξεταστούν. Αίτημα του Φοιτητικού Συλλόγου είναι να υπάρξει ειδική μέριμνα για τη διασφάλιση της υγείας τους με ειδικούς τρόπους εξέτασης.

Για τα μαθήματα που η εξέτασή τους θα γίνει μέσω υπολογιστή η διοίκηση της σχολής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κατά την εξέταση να ζητηθεί από τους φοιτητές να έχουν ανοιχτές τις κάμερες. Κάτι τέτοιο ως Διοικητικό Συμβούλιο ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί, αφού συνιστά παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των φοιτητών. Άλλωστε είναι απορίας άξιο πώς ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν καθηγητές που αρνούνταν να αναρτήσουν το εκπαιδευτικό υλικό και βιντεοσκοπημένες διαλέξεις στην πλατφόρμα επικαλούμενοι σταθερά ζητήματα προστασίας δικαιωμάτων, στη δική μας περίπτωση όμως αυτά ξεπεράστηκαν εύκολα. Επιπλέον, με το συγκεκριμένο τρόπο εξέτασης εξακολουθούν να αποκλείονται φοιτητές που δεν διαθέτουν τον αναγκαίο εξοπλισμό.

Σχετικά με τα εργαστήρια του μαθήματος Ανατομική-Ιστολογία-Εμβρυλογία ΙΙ που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, η πρόεδρος για μία ακόμα φορά δεν απάντησε ξεκάθαρα στο αίτημα μας αυτά να αναπληρωθούν και να διδαχθούν με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Δεσμεύτηκε ωστόσο ότι θα βγει άμεσα ανακοίνωση.

Ενημερώσαμε τη διοίκηση της σχολής για τις καταγγελίες που έχουν φτάσει στο ΔΣ, αναφορικά με τις κλινικές ασκήσεις. Ενδεικτικά παραθέτουμε: καταγγελία ότι σε νοσοκομείο φοιτήτρια κλήθηκε να βγάλει ολόκληρες βάρδιες με μία μάσκα και ένα ζευγάρι γάντια, καταγγελία ότι σε νοσοκομείο οι φοιτητές προμηθεύτηκαν από το απόθεμα του τμήματος μόνο 10 μάσκες ο καθένας, χωρίς ενημέρωση για το αν και πότε θα μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε επιπλέον υλικό. Η διοίκηση δεσμεύτηκε ότι από Δευτέρα θα

δοθούν όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας σε όλους τους φοιτητές με ευθύνη του τμήματος.

Σε κάθε περίπτωση, καλούμε τους φοιτητές σε επαγρύπνηση και εφόσον σημειωθεί οποιαδήποτε έλλειψη σε μέσα ατομικής προστασίας, παρακαλούμε να ενημερωθεί ΑΜΕΣΑ ο Σύλλογος, στο τηλέφωνο 6978416307 ή στο mailfsnosileftikis@gmail.com.

Τέλος, καλούμε όλους συμφοιτητές μας την Τρίτη 2 Ιουνίου και ώρα 18:00 στην ιατρική σχολή στο άγαλμα του Ιπποκράτη σε σύσκεψη του Συλλόγου για να συζητήσουμε σχετικά με τα ζητήματα που έχουν προκύψει με το εξάμηνο, να ανταλλάξουμε γνώμες και να καταλήξουμε σε σχέδιο δράσης και πρωτοβουλίες προκειμένου να γίνουν πράξη όλα τα αιτήματά μας! Ο αγώνας που δίνουμε για ουσιαστικά μέτρα θωράκισης της σχολής μας είναι αναγκαίος όχι μόνο για την ολοκλήρωση του εξαμήνου αλλά και συνολικά για τις σπουδές μας.

Comments are closed.