Δελτίο τύπου των εκλεγμένων με την Πανσπουδαστική ΚΣ στην Ιατρική Αθήνας 22-5

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα, Πέμπτη 21/05, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο της σχολής μετά από πρωτοβουλία και κάλεσμα των εκλεγμένων με την Πανσπουδαστική Κ.Σ.

Στην συνάντηση εκθέσαμε τους προβληματισμούς και τα αιτήματα μας σχετικά με το εξάμηνο, αλλά για ακόμη μια φορά δεν πήραμε ολοκληρωμένες απαντήσεις!

1) Για τα εργαστήρια των προκλινικών ετών.

Η κατεύθυνση της διοίκησης της σχολής είναι να μην πραγματοποιηθούν! Όλο το προηγούμενο διάστημα, βλέπαμε τα προβλήματα των εργαστηρίων μας, τις ελλείψεις σε αναλώσιμα και εξοπλισμό, τις τεράστιες ομάδες. Τώρα, με αφορμή την πανδημία μας λένε ότι δεν θα κάνουμε καν πρακτική άσκηση! Η διοίκηση της σχολής αντί να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν τα εργαστήρια με ασφάλεια, προτιμάει να μην γίνουν! Στο ερώτημα που θέσαμε για το αν υπάρχει σκοπός να αναπληρωθούν μας απάντησαν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει! Ρωτάμε: πώς γίνεται ένας φοιτητής Ιατρικής να πάρει το πτυχίο του χωρίς να έχει κάνει εργαστήριο Ανατομίας, Μικροβιολογίας;;

Δεν θα το αφήσουμε έτσι! Το υπουργείο και η διοίκηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν όλα τα μέτρα ώστε να μην πάνε πίσω οι σπουδές μας. Είναι δική τους ευθύνη να εξασφαλίσουν την όσο το δυνατό καλύτερη εκπαίδευσή μας σε αυτές τις συνθήκες.

Απαιτούμε εδώ και τώρα η διοίκηση της σχολής να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα (μικρότερες ομάδες, απολύμανση, μέτρα ατομικής προστασίας για φοιτητές και διδακτικό προσωπικό, μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα των κτιρίων κλπ.) ώστε να πραγματοποιηθούν τα εργαστήρια!

2) Για τις κλινικές του 3ου, 4ου, 5ου έτους.

Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος της σχολής στόχος είναι οι φοιτητές να μην έχουν καμία επαφή με τον ασθενή. Δηλαδή μας είπαν για άλλη μια φορά ότι ενώ οι φοιτητές θα φτάνουν μέχρι το νοσοκομείο (για το 3ο και 5ο έτος) δεν θα έχουν καμία επαφή με ασθενή και θα κάνουν κλινική εξέταση μεταξύ τους. Ξεκαθάρισαν ότι δεν θα υπάρξει καμιά αναπλήρωση στο μέλλον. Πώς θα ασκηθούν οι φοιτητές του 3ου και 4ου έτους στην κλινική εξέταση αν δεν αντικρίσουν κανέναν ασθενή; Πώς θα εκπαιδευτούν ώστε να καταλαβαίνουν και να διαχωρίζουν το παθολογικό από το φυσιολογικό; Οι φοιτητές του 5ου έτους σε κλινικές όπως η Πνευμονολογία και η Καρδιολογία πώς θα εκπαιδευτούν αν δεν ακουμπήσουν το ακουστικό τους πάνω στον ασθενή; Αναρωτιόμαστε, πώς οι μελλοντικοί γιατροί θα αποκτήσουν τις απαραίτητες κλινικές δεξιότητες και γνώσεις;

Η είσοδος στο νοσοκομείο, η έκθεση σε πιθανό κίνδυνο των φοιτητών πρέπει να συνοδευτεί με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας με το που εισέρχονται στο νοσοκομείο, με την απαραίτητη κλινική άσκηση! Να αξιοποιηθούν όλα τα μέλη ΔΕΠ για να πραγματοποιηθεί η κλινική άσκηση σε μικρές ομάδες, να δίνονται τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας δωρεάν! Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από τη διοίκηση της σχολής ώστε να γίνει μια στοιχειώδης αναπλήρωση των κλινικών με επαφή με τον ασθενή, όπως προβλέπεται για το 6ο έτος!

3) Για την πραγματοποίηση των κλινικών του 6ου έτους.

Για τις κλινικές του 6ου έτους δεν πήραμε συγκεκριμένη απάντηση για το τις ώρες και τον τρόπο που θα γίνουν οι αναπληρώσεις. Διεκδικούμε να γίνουν σε ώρες που προβλέπονται από το πρόγραμμα σπουδών (βλέπε γυναικολογία που ζητούν στους φοιτητές να είναι 8 και 9 ώρες στο νοσοκομείο και μάλιστα 23:00-08:00)!

Όσον αφορά τα μέσα ατομικής προστασίας ο πρόεδρος της σχολής δεσμεύτηκε ότι θα δίνονται με την είσοδο του φοιτητή στην εκάστοτε κλινική. Ενώ για τα τεστ μας απάντησε προκλητικά ότι δεν χρειάζεται να γίνουν! Ακόμα και για όσους φοιτητές εμφανίσουν συμπτώματα η λύση, όπως μας είπαν, είναι να μένουν σε καραντίνα 14 ημέρες χωρίς να γίνεται δωρεάν τεστ για να εξακριβωθεί αν πάσχουν ή όχι! Απαιτούμε με ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργείου να γίνει δωρεάν το τεστ σε όλους τους φοιτητές που θα μπουν στα νοσοκομεία αλλά και σε όσους εμφανίσουν ύποπτη συμπτωματολογία.

4) Για το χρόνο και το τρόπο διεξαγωγής της εξεταστικής.

Για το ζήτημα της εξεταστικής δεν δόθηκε καμία διευκρίνηση παρόλο που σε 4 ημέρες θα επαναλειτουργήσει η σχολή και μπαίνει Ιούνης! Το μπαλάκι για τον τρόπο και τους όρους που θα διεξαχθεί η εξεταστική πετιέται από έδρα σε έδρα. Δεν δόθηκαν συγκεκριμένες διευκρινήσεις όσον αφορά την καθαριότητα και την απολύμανση των αμφιθεάτρων. Διεκδικούμε να παρθούν όλα τα

μέτρα για να πραγματοποιηθεί η εξεταστική δια ζώσης σε αίθουσες με μικρό αριθμό φοιτητών, με παροχή όλων των μέσων ατομικής προστασίας δωρεάν!

Σε περίπτωση που οι εξετάσεις ή μέρος αυτών γίνουν με τηλεματική διαδικασία να έχουν όλοι ανεξαιρέτως οι φοιτητές με ευθύνη της σχολής και του Υπουργείου εξοπλισμό και δίκτυο για να συμμετάσχουμε ισότιμα. Η εξέταση να γίνει με τρόπο που δεν θα παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των φοιτητών(πχ. εργασίες). Αν για τεχνικούς ή άλλους λόγους φοιτητής χάσει κάποια εξέταση να προβλέπεται επαναληπτική. Να δοθεί τεχνική υποστήριξη στους εξεταστές. Κάθε φοιτητής στην περίοδο της εξεταστικής να έχει πρόσβαση στη βιβλιοθήκη, σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Να γίνει προσαρμογή της ύλης και του χρόνου εξέτασης με βάση όσα έχουμε διδαχθεί, με βάση το πότε θα παραδοθούν όλα τα βιβλία.

5) Όσον αφορά την ορκωμοσία των φοιτητών δεν δόθηκε κάποια διευκρίνηση σχετικά με το πως θα πραγματοποιηθεί.

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!

Δεν θα αφήσουμε με αφορμή την πανδημία να γίνουν εκπτώσεις στην εκπαίδευσή μας, στις σπουδές μας!

Κυβέρνηση, υπουργείο, διοικήσεις να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους!

 

Οι εκλεγμένοι με την ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ Κ.Σ. στο ΔΣ του ΣΦΙΑ

Comments are closed.