ΦΣ Ιατρικής, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Ιστορικού- Αρχαιολογικού, Τουρκικών Σπουδών, Οικονομικού του ΕΚΠΑ. Αρχιτεκτονικής – Σύλλογος Οικοτρόφων ΝΦΕ ΕΜΠ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ και ΣΕΥΠ του ΠΑΔΑ, Σύλλογος Οικοτρόφων της ΑΣΠΑΙΤΕ, Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

Η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά εμάς και τις οικογένειες μας, τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, στο διάστημα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων δεν πήρε ούτε ένα από τα αναγκαία μέτρα θωράκισης των Ιδρυμάτων, προστασίας φοιτητών και διδασκόντων για την επαναλειτουργία των Ιδρυμάτων και την ολοκλήρωση της εξεταστικής, μάλιστα στα περισσότερα Ιδρύματα δεν έχει ανακοινωθεί καν ο χρόνος και ο τρόπος διεξαγωγής της.

Η τήρηση των «υποδείξεων των ειδικών» και η πρόθεση για ολοκλήρωση του εξαμήνου όπως μας λένε δεν μας καθησυχάζει αν δεν ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, με πρόσληψη αναγκαίο προσωπικού και εξοπλισμού για τις σχολές και μέσα ατομικής προστασίας όπως είναι ανάγκη να γίνει και διεκδικούμε όλο αυτό το διάστημα.

Αντί να δώσει απαντήσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα και να πάρει μέτρα στήριξης, να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας, η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει εν μέσω καραντίνας- με τη γνωστή τακτική- νομοσχέδιο που το περιεχόμενο του έχει καταδικαστεί το προηγούμενο διάστημα από φοιτητές, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς ανοίγει δρόμο για δίδακτρα σε προπτυχιακά, εντείνει τους ταξικούς φραγμούς, μετατρέπει το σχολείο σε ακόμα σκληρότερο εξεταστικό κέντρο.

Κυβέρνηση, Υπουργείο και διοικήσεις να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους !Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μη χαθεί το εξάμηνο, κανένα μάθημα, εργαστήριο ή πρακτική για κανέναν φοιτητή! Να γίνει η εαρινή εξεταστική και διπλή εξεταστική τον Σεπτέμβρη για όλους μας,

· Να καθοριστεί άμεσα ο χρόνος και τρόπος διεξαγωγής της εξεταστικής για όλα τα Τμήματα.

· Έκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης για τα Ιδρύματα για να προσληφθεί προσωπικό στην εκπαίδευση, φύλαξη, συντήρηση, καθαριότητα και να αναβαθμιστούν οι υποδομές ώστε να καλυφθούν οι νέες ανάγκες με το άνοιγμα των Ιδρυμάτων.

· Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής στις αίθουσες διδασκαλίας και εξέτασης, με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό που θα παρέχεται δωρεάν στους φοιτητές- διδάσκοντες- επιτηρητές (μάσκες, γάντια, απολυμαντικά διαλύματα) και την πραγματοποίηση καθημερινών απολυμάνσεων.

· Να διαμορφωθούν κατάλληλοι χώροι εξέτασης για την τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων με αξιοποίηση όλων των χώρων και υποδομών στην ιδιοκτησία των Ιδρυμάτων (συνεδριακοί χώροι, κτήρια που έχουν στην ιδιοκτησία τους εξοπλίζοντάς τα).

· Ειδικά μέτρα και εναλλακτικός τρόπος εξέτασης για να προστατευτούν φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αντίστοιχα μέτρα για διδάσκοντες και επιτηρητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

· Στα μαθήματα που δε διδάχθηκαν ή δεν ολοκληρώθηκαν λόγω πανδημίας να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι κάλυψης της ύλης χωρίς παράταση του χρόνου σπουδών που θα ανατρέψει τον προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό ή θα μας επιβαρύνει οικονομικά.

· Για τις κλινικές των φοιτητών Ιατρικής και αντίστοιχων Τμημάτων να πολλαπλασιαστούν τα νοσοκομεία όπου πραγματοποιούνται με διασφάλιση διδακτικού προσωπικού σε αυτά, μικρότερες ομάδες φοιτητών, ενισχυμένα μέτρα προστασίας από τον ιό.

· Να απελευθερωθεί ο αριθμός των μαθημάτων που μπορούμε να δηλώσουμε, να μειωθεί η εξεταστέα ύλη. Να καταργηθούν προϋποθέσεις που αποκλείουν από την εξέταση ή την παρακολούθηση φοιτητές που αντιμετωπίζουν ζητήματα υγείας ή δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό( απουσίες κλπ).

· Να ολοκληρωθούν οι πρακτικές ασκήσεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και με την ευθύνη των Ιδρυμάτων. Να προσαρμοστούν οι προϋποθέσεις διεκπεραίωσης τους στις νέες συνθήκες. Όπου δεν ολοκληρωθούν οι πρακτικές να αντικατασταθούν με μαθήματα για την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών που είναι τελειόφοιτοι.

· Σε περίπτωση που οι εξετάσεις ή μέρος αυτών γίνουν με τηλεματική διαδικασία να έχουν όλοι ανεξαιρέτως οι φοιτητές με ευθύνη του Ιδρύματος εξοπλισμό και δίκτυο για να συμμετάσχουμε

ισότιμα. Η εξέταση να γίνει με τρόπο που δεν θα παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των φοιτητών( πχ εργασίες). Αν για τεχνικούς ή άλλους λόγους φοιτητής χάσει κάποια εξέταση να προβλέπεται επαναληπτική. Να δοθεί τεχνική υποστήριξη στους εξεταστές.

 

Καλούμε την Παρασκευή 15/5 στις 11πμ στο Υπουργείο Παιδείας σε νέα κινητοποίηση.

Comments are closed.