Στηρίζουμε την Πανελλαδική Μέρα Δράσης για τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό- Τουρισμό τις πολύμορφες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις των Σωματείων των εργαζομένων σε όλη τη χώρα.

Οι φοιτητές και παράλληλα εργαζόμενοι στον Επισιτισμό – Τουρισμό είμαστε αυτοί που όλο το προηγούμενο διάστημα αγωνιζόμαστε να τα βγάλουμε πέρα στο Πανεπιστήμιο και παράλληλα στη δουλειά, να στηρίξουμε τις οικογένειές μας και δουλεύουμε για να αντεπεξέλθουμε στο κόστος σπουδών.  Από τη δική μας δουλειά με εξαντλητικά ωράρια, ατελείωτες υπερωρίες με συμβάσεις ομηρίας, εκ περιτροπής, με μαύρη και απλήρωτη εργασία προέκυψαν τα κέρδη  των επιχειρηματικών ομίλων, των μεγάλων ξενοδοχείων και αλυσίδων στον επισιτισμό.

Την περίοδο της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού πολλοί από μας συνέχισαν να εργάζονται χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όπως και πριν ή βρέθηκαν αντιμέτωποι με την απόλυση, την αναστολή της σύμβασης. Παράλληλα, όσοι περιμένουμε κάθε χρόνο τη θερινή σεζόν για να δουλέψουμε στις τουριστικές επιχειρήσεις  και μπορέσουμε να καλύψουμε τα έξοδα των σπουδών μας βρισκόμαστε φέτος αντιμέτωποι είτε με την ανεργία είτε  με τον κίνδυνο αποκλεισμού μας από την εαρινή εξεταστική που ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί ο τρόπος και ο χρόνος διεξαγωγής της.

Η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε όλο το διάστημα της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων όχι για να θωρακίσει το Σύστημα Υγείας, τα Πανεπιστήμια και τους χώρους δουλειάς αλλά για να πάρει μέτρα στήριξης των μεγάλων επιχειρήσεων  και με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου να ισχυροποιήσει εκείνο το οπλοστάσια που δίνει στην εργοδοσία τη δυνατότητα να τσακίζει τα δικαιώματά μας. Οι αγώνες των εργαζομένων στα νοσοκομεία, τα σουπερ μάρκετ και τους μεγάλους χώρους δουλειάς όλο το προηγούμενο διάστημα αποδεικνύουν ότι μόνο αν παλέψουμε από κοινού με τους συναδέλφους, τους συμφοιτητές μας μπορούμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας. Τα «έκτακτα» μέτρα στις σχολές και στους χώρους δουλειάς είναι εδώ και την επόμενη μέρα με στόχο να πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα! Δε θα χαρίσουμε τα δικαιώματα και το μέλλον μας! Τώρα παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και απαιτούμε η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες τις!

Απαιτούμε:

  •          Κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα! Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας
  •          Κατάργηση όλων των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Να παρθούν πίσω οι χιλιάδες απολύσεις, να απαγορευτούν το επόμενο διάστημα..
  •          Επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019 στον επισιτισμό-τουρισμό, ξενοδοχεία ως εποχικοί, ανεξάρτητα από την διάρκεια και την σχέση εργασίας. Η επαναπρόσληψη να γίνει στις προβλεπόμενες από τις συμβάσεις καταληκτικές ημερομηνίες, το αργότερο την 10η Ιουνίου.
  •          Άμεσα μέσα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τέστ για covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους. Να γίνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας των πελατών και των εργαζομένων.
  •          Να ανακοινωθεί άμεσα και έγκαιρα σε σχέση με την έναρξη ο χρόνος και ο τρόπος διεξαγωγής της εξεταστικής για όλους τους φοιτητές.
  •          Να υπάρξει εναλλακτικός τρόπος εξέτασης και δυνατότητα επαναληπτικής εξέτασης για εργαζόμενους που δεν θα μπορέσουν να εξεταστούν.
  •          Να χορηγηθούν όλες οι αναγκαίες φοιτητικές άδειες για τη συμμετοχή στην εξεταστική αλλά και στα εργαστηριακά ή άλλα μαθήματα που πραγματοποιούνται δια ζώσης
  •          Να αναρτώνται βιντεοσκοπημένες οι διαλέξεις των μαθημάτων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
  •          Να δοθεί έκτακτο κονδύλι για τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού, εξοπλισμό και μέτρα προστασίας διδασκόντων και φοιτητών.

                                             

Στηρίζουμε το συλλαλητήριο του  Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Ξενοδοχείων Ν. Αττικής μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία σε Ξενοδοχεία και εστιατόρια στις 28 Μάη, 11 π.μ. στο Σύνταγμα για να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων του κλάδου, οι απαιτήσεις, τα αιτήματα τους.


Comments are closed.