Σχόλιο με αφορμή τη δήλωση του Υφυπουργού Παιδείας σε τηλεοπτική εκπομπή

Εκτελεστική Γραμματεία

Παρά τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις στα ΜΜΕ για τις προτάσεις και τις σκέψεις που υπάρχουν σχετικά με την πραγματοποίηση της εξεταστικής, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μη δίνει σαφείς απαντήσεις στο χρόνο, και τον ακριβή τρόπο διεξαγωγής της εξεταστικής, στα δίκαια αιτήματα των φοιτητών και των οικογενειών τους. Κυβέρνηση και Υπουργείο παρατείνουν την αγωνία από μέρα σε μέρα την ώρα που γινόμαστε «μπαλάκι» από τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων χωρίς να παίρνουμε απαντήσεις.

Είναι απαραίτητη προϋπόθεση να καθοριστούν οι όροι διεξαγωγής της εξεταστικής άμεσα, να ληφθούν τώρα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μπορέσουν οι οικογένειές μας, όσοι από εμάς μένουν σε άλλη πόλη, είναι εργαζόμενοι να προγραμματίσουν τα έξοδα τους αλλά και την μελέτη τους. Να παρθούν μέτρα για να εξασφαλιστεί η μετακίνηση των φοιτητών που έφυγαν από τον τόπο σπουδών τους, αλλά και εξοπλισμός για να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως όλοι. Να προχωρήσει η διανομή των συγγραμμάτων για όλους, στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι φοιτητές.

Οι διαβεβαιώσεις ότι θα πραγματοποιηθεί κανονικά η εξεταστική δεν πείθουν κανέναν. Η κυβέρνηση να απαντήσει για το πως θα εξεταστούμε δια ζώσης στα αμφιθέατρα όταν αυτά σε πολλά Ιδρύματα εδώ και καιρό δεν επαρκούν για να χωρέσουν τους φοιτητές που προσέρχονται να εξεταστούν. Αντίστοιχα, το προσωπικό καθαριότητας και συντήρησης στις σχολές και στις εστίες, ο ελλιπέστατος εξοπλισμός δεν επαρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες πριν την πανδημία. Κανένα μέτρο δεν πήρε όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση για να είναι σε θέση τα Ιδρύματα να ανταπεξέλθουν στις νέες ανάγκες που προκύπτουν εξαιτίας της πανδημίας.

Οι φοιτητικοί Σύλλογοι, οι Σύλλογοι Οικοτρόφων, οι Επιτροπές ετών, τα Διοικητικά Συμβούλια παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Διεκδικούμε άμεσα απαντήσεις και μέτρα προστασίας της υγείας και των σπουδών μας. Πραγματοποιούμε παρεμβάσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, απαιτούμε κυβέρνηση, Υπουργείο και διοικήσεις των Ιδρυμάτων να αναλάβουν τις ευθύνες τους!

· Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αναβάθμιση των υποδομών σε όλα τα Ιδρύματα ώστε να παρθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας φοιτητών και εργαζομένων σε σχολές και εστίες.

· Να γίνουν προσλήψεις σε διδάσκοντες και διοικητικούς με πλήρη δικαιώματα και να αξιοποιηθούν όλες οι υποδομές των Ιδρυμάτων , να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι χώροι ώστε να εξασφαλιστεί αποσυγχρωτισμός.

· Να σταματήσει η ταλαιπωρία για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους! Να ανακοινωθεί τώρα ο χρόνος και ο τρόπος διεξαγωγής της εξεταστικής για όλους τους φοιτητές!

· Να πραγματοποιηθεί η εαρινή εξεταστική για όλους, να μη χαθεί κανένα μάθημα, εργαστήριο ή πρακτική άσκηση. Για όλα τα μαθήματα που δεν διδάχτηκαν ή δεν ολοκληρώθηκαν να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι κάλυψης της ύλης χωρίς παράταση του χρόνου σπουδών που θα ανατρέψει τον προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό ή θα επιβαρύνει οικονομικά.

· Να γίνει διπλή εξεταστική το Σεπτέμβρη για να μπορέσουν μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες οι φοιτητές να στηριχτούν για να επιτύχουν στα μαθήματά τους, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

· Να μετακινηθούν δωρεάν οι φοιτητές για να επιστρέψουν στον τόπο σπουδών τους.

· Για την εξέταση τηλεματικά να δοθεί με ευθύνη των Ιδρυμάτων σε όλους ο κατάλληλος εξοπλισμός και πρόσβαση σε γρήγορο δίκτυο, να υπάρξει διαφορετική πρόβλεψη για όσους δεν μπορέσουν να εξεταστούν.

 

Την «επόμενη μέρα» δε χαρίζουμε τις σπουδές και το μέλλον μας! Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση! Επικοινωνούμε με το Φοιτητικό μας Σύλλογο!

Comments are closed.