Φοιτητικός Σύλλογος Αρχιτεκτονικής-Σύλλογος Οικοτρόφων Νέων Εστιών ΕΜΠ: Όλοι και όλες στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας Τετάρτη 17 Ιούνη στις 19:00

Κάτω τα χέρια από τα πτυχία μας! Πληρώσαμε πολλά. Δεν θα πληρώσουμε ξανά τη νέα κρίση!

Καταγγέλλουμε τη διοίκηση του ΤΕΕ, η οποία προωθεί αλλαγή στον τρόπο απόκτησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, για τους νέους απόφοιτους μηχανικούς. Η πρόσβαση στο επάγγελμα του μηχανικού θα γίνεται πλέον μέσω αυστηρότερων εξετάσεων, οι οποίες θα γίνονται «με ηλεκτρονικό τρόπο σε θεματικές ενότητες ανά Βασική Ειδικότητα [..] Η ευθύνη για την επιλογή θεμάτων, εξέταση ενστάσεων, ειδικών περιπτώσεων κλπ. θα ανήκει σε 5μελείς εξεταστικές επιτροπές ανά βασική ειδικότητα».

Δεν θα γίνουμε «δόκιμοι μηχανικοί» με μηδενικά επαγγελματικά δικαιώματα!

Η αυστηροποίηση των εξετάσεων, ώστε να αποκτήσουμε πρόσβαση στο επάγγελμα που σπουδάσαμε, είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα της αποσύνδεσης του πτυχίου μας από το επάγγελμα του μηχανικού. Πρόσφατα, η κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε την τροπολογία για την παραπέρα ισοτίμηση ιδιωτικών κολεγίων εξωτερικού με τα ελληνικά Πανεπιστήμια, υποβαθμίζοντας κι άλλο τα πτυχία μας. Θέλουν το πτυχίο μας να μη συνδέεται με κανένα επαγγελματικό δικαίωμα, αντίθετα η πρόσβαση στο επάγγελμα να είναι εξατομικευμένη και να αφορά επιμέρους δραστηριότητες. Με άλλα λόγια, μας θέλουν πελάτες στα πανάκριβα σεμινάρια και τις καταρτίσεις, να περνάμε διαρκώς μέσα από ένα κυκεώνα αλλεπάλληλων εξετάσεων πιστοποίησης, ξεκινώντας από τις αυστηρές εξετάσεις εγγραφής στο ΤΕΕ. Στη συνέχεια η πρόσβαση στο επάγγελμα θα εξαρτάται, πέρα από τις πιστοποιήσεις, και από την προϋπηρεσία και το μέγεθος των έργων που έχουμε αναλάβει!

Θέλουν να κάνουν το πτυχίο άλλο ένα πιστοποιητικό, στο καλάθι των προσόντων που θα αγοράζουμε από το ΤΕΕ και τα ΚΕΚ-Βρούτση!

Η αλυσίδα της αποσύνδεσης του πτυχίου από τα επαγγελματικά δικαιώματα χτίζεται χρόνια και οι πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ διαχρονικά συγκλίνουν και αλληλοσυμπληρώνονται στην ίδια κατεύθυνση: στη δημιουργία μιας δεξαμενής από απόφοιτους διετών, τετραετών, πενταετών σπουδών και απόφοιτους κολεγίων, που όλοι θα ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας με ισοπεδωμένα δικαιώματα, θα είναι εγκλωβισμένοι σε συνθήκες ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης δουλειάς στο «όνομα» του μεταξύ τους ανταγωνισμού.

Δεν είμαστε μόνοι! Πορευόμαστε μαζί με τους αυριανούς μας συναδέλφους!

Οι φοιτητές του ΕΜΠ δεν κλείνουμε τα μάτια μπροστά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους ενάντια στη νέα επίθεση που εξαπέλυσαν οι όμιλοι και το κράτος ενάντια στα δικαιώματα τους, και μάλιστα σε συνθήκες  πανδημίας! Ο κυβερνητικός εμπαιγμός κλιμακώθηκε με το voucher των 600€, που αποτέλεσε «σταγόνα στον ωκεανό» των αναγκών, των επαγγελματικών εξόδων που έτρεχαν και των οφειλών που συσσωρεύτηκαν στην προηγούμενη κρίση. Για πολλούς μισθωτούς με «μπλοκάκι» τα 600€ «αφαιρέθηκαν» απ’ τον μισθό και πήγαν απευθείας στις τσέπες των αφεντικών.

Γνωρίζουμε ήδη τι σημαίνουν στην πράξη οι κυβερνητικές διακηρύξεις για “δίκαιη” αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και της πανδημίας: απληρωσιά και μειώσεις μισθών, μαζικές απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, υποχρεωτικές άδειες, τηλεργασία με εντατικοποίηση και ωράρια «σαν να μην υπάρχει αύριο», μονομερής μεταβολή των συμβάσεων εργασίας, υποχρεωτική παύση δραστηριότητας & στέρηση εισοδήματος, συσσώρευση νέων χρεών των αυταπασχολούμενων, διαθεσιμότητες μέχρι να υπάρξει δουλειά, άδειες άνευ αποδοχών. Αντίθετα οι απαιτήσεις των εργοδοτών γράφτηκαν στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που ήρθαν για να μείνουν και να συμπληρώσουν τους μνημονιακούς νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ. Οι μέτοχοι των επιχειρηματικών ομίλων βλέπουν νέα γενναιόδωρη χρηματοδότηση απ’ το "Ταμείο Ανάκαμψης", νέα κρατικά κονδύλια από τα «ματωμένα» πλεονάσματα, από τη βαριά φοροληστεία στο εισόδημά των γονιών μας.

Απαιτούμε:

·         Κατάργηση κάθε μορφής εξετάσεων για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, το ακαδημαϊκό δίπλωμα μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα.

·         Να μην ισχύσει η εξίσωση των πανεπιστημίων με τα ιδιωτικά κολέγια.

·         Καμία σκέψη για την εφαρμογή καθεστώτος «δόκιμου» μηχανικού.

·         Καμία εξέταση για πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων!

·         Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση με ένα πτυχίο 5ετούς διάρκειας ανά ειδικότητα μηχανικού!

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων βγαίνουμε στο δρόμο για να υλοποιηθούν εδώ και τώρα:

  • Να χορηγηθεί τώρα το έκτακτο επίδομα των 800 Ευρώ για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών της πανδημίας. Χορήγηση σταθερού επιδόματος ανεργίας για τους μισθωτούς με ΔΠΥ και αυτοαπασχολούμενους
  • Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ (στην περίπτωση των μισθωτών απ’ την καταβολή των εισφορών του εργαζόμενου) για όλο το 2020, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2019. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, καταρχήν για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους.
  • Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων (για το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους), δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για το 2020. Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες. Απαγόρευση των πλειστηριασμών για τα λαικά νοικοκυριά.
  • Να κηρυχτούν άκυρες και να απαγορευτούν οι απολύσεις και κάθε βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις, τα ωράρια, τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις (μονιμοποίηση υποχρεωτικής τηλεργασίας, εκ περιτροπής εργασία κλπ)  που έλαβαν χώρα το τελευταίο τρίμηνο με αφορμή την πανδημία από την 1η Μάρτη. Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων.
  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας που να κατοχυρώνουν ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας μετατροπή των συμβάσεων ΔΠΥ σε κανονικές συμβάσεις αορίστου χρόνου. Κάτω τα χέρια απ’ το οκτάωρο. Παλεύουμε για 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο
  • Άρση της ομηρίας χιλιάδων συνταξιούχων, που έχουν καταθέσει και λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη πτωχοκομείου όσο και εκείνων που πληρούν τα κριτήρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
  • Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας για όλους. Άμεσα μέτρα για κάλυψη των κενών των δημοσίων νοσοκομείων

 

Αποφασίζουμε:

·         Παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη στις 17.30 στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ

·         Συμμετοχή του ΦΣ στην κινητοποίηση μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών την Τετάρτη 17 Ιούνη στις 19.00 στο Υπουργείο Εργασίας

 

Όλοι και όλες στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας

 

 

Τετάρτη 17 Ιούνη στις 19:00


Comments are closed.