Όλοι στο συλλαλητήριο των Συλλόγων εκπαιδευτικών, των μαθητών τη Τρίτη 9/6, 12.00 στα Προπύλαια

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει με την κατάθεση του απαράδεκτο νομοσχεδίου που ανακοίνωσε εν μέσω καραντίνας και περιλαμβάνει την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των Ιδρυμάτων, αλλαγές στο σύστημα των μετεγγραφών, την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων στο Λύκειο. Την ίδια ώρα εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, φοιτητές βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα  στα σχολεία και τις σχολές αφού ακόμη και οι στοιχειώδεις ανάγκες και μέτρα προστασίας αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως κόστος. Αντί να εξασφαλίσει την επαναλειτουργία των σχολών και των σχολείων στις νέες συνθήκες προχωράει ταχύτατα  τις αντιδραστικές προσαρμογές που έχει στα συρτάρια της.

Το νέο νομοσχέδιο ενισχύει την επιχειρηματική λειτουργία των Ιδρυμάτων, αφού με τα προγράμματα που σε αυτή τη φάση αφορούν ξενόγλωσσους φοιτητές ανοίγει ο δρόμος για να εφαρμοστούν και να  να γενικευτούν τα δίδακτρα στα προπτυχιακά. Σε συνέχεια των αντίστοιχων ρυθμίσεων του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση ενισχύει την αγορά προγραμμάτων και τίτλων σπουδών, στηρίζει την αξιοποίηση ακόμη κι αυτών των ελλιπών υποδομών των Ιδρυμάτων για τον  «φοιτητικό τουρισμό».  Τα Ιδρύματα μέσα από  τα προγράμματα με δίδακτρα που ξεφυτρώνουν ταχύτατα- όπως στη Φιλοσοφική της Αθήνας- κάνουν μπίζνες για να εξασφαλίσουν τα έσοδα τους και οι μορφωτικές ανάγκες μας να μένουν τελικά ξεκρέμαστες.

Μπαίνουν νέα εμπόδια στον αγώνα που δίνουν οι σημερινοί μαθητές για να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σαν να μην έφτανε η πλήρης απαξίωση της φοιτητικής μέριμνας, στέγασης, σίτισης και μετακίνησης  .  Η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο μειώνει κι άλλο τις μετεγγραφές θέτοντας νέα οικονομικά και βαθμολογικά κριτήρια. Είναι προκλητικά τα περί «δικαιότερου» συστήματος μετεγγραφών για τους ίδιους τους φοιτητές με τα βαθμολογικά όρια που επικαλείται, όταν τη χρονιά που διανύουμε οι μισοί από όσους έκαναν αίτηση για μετεγγραφή απορρίφθηκαν, όταν ένας στους δέκα από εμάς παίρνει δωμάτιο στην εστία, όταν οι εργαζόμενοι γονείς μας βλέπουν το εισόδημα τους να μειώνεται ως αποτέλεσμα των μέτρων που πάρθηκαν για να μείνουν και μετά την πανδημία και με αυτούς τους όρους καλούνται να στηρίξουν τα παιδιά τους να περάσουν από το νέο σχολείο- εξεταστικό κέντρο στο Πανεπιστήμιο.

Οι ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές και τα βαθμολογικά κριτήρια, η εξίσωση των πτυχίων των κολλεγίων με αυτά των ΑΕΙ, η δήθεν Ανωτατοποίηση των ΤΕΙ που ψήφισαν και προώθησαν όλοι μαζί τα τελευταία χρόνια( ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) διαμορφώνουν Ιδρύματα, αποφοίτους και πτυχία α και β κατηγορίας. Ιδρύματα «αριστείας» για τους λίγους και Ιδρύματα για την πλειοψηφία των φοιτητών.  Η απελευθέρωση της αγοράς πιστοποιητικών, τίτλων και δεξιοτήτων στα Πανεπιστήμια  αλλά και η αξιολόγηση για τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία μετατρέπει το πτυχίο σε «κουρελόχαρτο», ενισχύει τον ανταγωνισμό και το λογική της διαρκούς συγκέντρωσης «προσόντων» επί πληρωμή.

Διευρύνονται οι «πανελλαδικού» τύπου εξετάσεις στο Λύκειο μέσα από την Τράπεζα Θεμάτων σημαίνει πως από τη μια πλευρά οι οικογένειές μας θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τα βγάλουν πέρα, από την άλλη οι μαθητές θα περνούν από συνεχόμενες  συνεχόμενες εξετάσεις.  Αυξάνει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα και βάζει ελάχιστο όριο 20 μαθητές ανά τμήμα Είναι τουιλάχιστον προκλητικό να προχωρούν τέτοια μέτρα που βάζουν στη ζυγαριά την υγεία των μαθητών αλλά και τις μορφωοτικές τους ανάγκες  εν μέσω πανδημίας! Επιπλέον αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που καλύπτουν τα κενά στην εκπαίδευση με την αύξηση μαθητών ανά τμήμα, χιλιάδες θα απολυθούν. Ενώ για αυτού συνεχίζεται η τιμωρία τους με διετή ή και τριετή αποκλεισμό αν δεν παρουσιαστούν για να αναλάβουν υπηρεσία, χωρίς ωστόσο το Κράτος να λαμβάνει μέτρα για τη στήριξής τους.

Σαν να μην έφταναν τα αμέτρητα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε όλο αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση ψήφισε τροπολογία για τα σχολεία που προβλέπει την ταυτόχρονη διά ζώσης διδασκαλία και τη ζωντανή αναμετάδοσή της από την τάξη, μια ρύθμιση που ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία-τόσο αυτή όσο και η αντίστοιχη συζήτηση για την εξεταστική μέσω κάμερας στα Πανεπιστήμια- δεν πατάει σε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο και παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών.

Να πάρουν πίσω το απαράδεκτο νομοσχέδιο και την απαράδεκτη τροπολογία για τις κάμερες  που έχει καταδικαστεί από τους φορείς της εκπαίδευσης και να ικανοποιήσουν τώρα τα αιτήματα εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών και φοιτητών. Να δοθεί τώρα έκτακτο κονδύλι χρηματοδότησης για την Εκπαίδευση ώστε να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις σε διδακτικό προσωπικό, να εξασφαλιστούν οι υποδομές, ο εξοπλισμός και τα ατομικά μέτρα προστασίας προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τα Ιδρύματα και τα σχολεία,  να πραγματοποιηθεί η εξεταστική. Να ολοκληρωθεί η διαδικασία των μετεγγραφών, να γίνουν όλες δεκτές. Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις στα σχολεία και η μονιμοποίηση των αναπληρωτών.

Όλη η απαραίτητη γνώση στο πτυχίο! Πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο σπουδών! Φοιτητική μέριμνα δημόσια και δωρεάν στην ευθύνη του κράτους!

Συμμετέχουμε  στο συλλαλητήριο των Συλλόγων εκπαιδευτικών, των μαθητών τη Τρίτη  9/6, 12.00 στα Προπύλαια


Comments are closed.