Ο ρατσισμός δεν έχει καμία θέση μέσα στις σχολές, στα σχολεία, στην εκπαίδευση

Kαταγγέλλoυμε το ρατσιστικό παραλήρημα του Κωνσταντίνου Καλέμη, συμβούλου του υπουργείου Παιδείας για θέματα εκπαίδευσης προσφύγων, ο οποίος χτες εξαπέλυσε σχόλια γεμάτα μίσος στο Twitter με αφορμή δημοσίευμα στο οποίο ο παίκτης του μπάσκετ Γιάννης Αντετοκούνμπο αναφέρεται στην ύπαρξη ρατσισμού στην Ελλάδα.

Απόψεις και συμπεριφορές σαν κι αυτή που χωρίζουν τους ανθρώπους με βάση την εθνικότητα, το χρώμα του δέρματος, καλλιεργούν την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό δεν έχουν καμία θέση μέσα στις σχολές μας, στα σχολεία, στην εκπαίδευση. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη που μάλιστα διόρισε τον Κ. Καλέμη έχουν τεράστιες ευθύνες, οι οποίες δεν εκπληρώνονται με την απαραίτητη αποπομπή του ρατσιστή καθηγητή από τη θέση του στην εκπαίδευση προσφύγων. Έχουν στρώσει το έδαφος όλα τα προηγούμενα χρόνια ώστε να βρίσκουν χώρο ο ανορθολογισμός, οι αντιεπιστημονικές θεωρίες, οι ρατσιστικές απόψεις, να σπέρνουν το δηλητήριο τους και μέσα στα πανεπιστήμια, πολλές φορές να καλλιεργούνται και καθ’ έδρας.

Παλεύουμε ενάντια στις κυβερνήσεις, την ΕΕ που συμμετέχουν αποφασιστικά στο έγκλημα του ξεριζωμού χιλιάδων ανθρώπων, στον εγκλωβισμό τους μακριά από τις οικογένειες τους, δίνουν ανοχή και στήριξη στους φασίστες να δρουν ανενόχλητοι, διαμορφώνουν το έδαφος για την ανάπτυξη του ρατσισμού. Επιβεβαιώνεται και μέσα από τέτοιες καταστάσεις ότι αυτό που ονομάζουν ως σύγχρονο πανεπιστήμιο – εκπαιδευτικό σύστημα που θα δίνει σκόρπιες γνώσεις και δεξιότητες εξυπηρετεί μόνο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι τις δικές μας ανάγκες να μορφωθούμε ολόπλευρα.

 

Οι σημερινοί φοιτητές, αυριανοί επιστήμονες, πολλοί από εμάς μετανάστες ή παιδιά μεταναστών, στο πλευρό του οργανωμένου εργατικού – λαϊκού κινήματος τώρα να δυναμώσουμε τον αγώνα για να απομονωθούν μέσα από τις σχολές, τις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς όλες εκείνες οι φωνές και συμπεριφορές που καλλιεργούν και ενισχύουν το ρατσισμό, τη ξενοφοβία. Να δυναμώσουμε την κοινή δράση, το συλλογικό αγώνα με ακόμη περισσότερους για τις σπουδές, τη μόρφωση και τη ζωή που έχουμε ανάγκη.

Comments are closed.