ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΜΕ ΤΗΝ «ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ Κ.Σ.» Κινητοποίηση σήμερα στην πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σαν να μην έφταναν οι εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας, που αφήνουν ξεκρέμαστους τους φοιτητές και δεν δίνουν καμιά απάντηση στις αγωνίες τους για το άνοιγμα των σχολών, η διοίκηση του πανεπιστημίου δήλωσε απούσα, λίγες μέρες πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου! Στην κινητοποίησή μας δεν βρήκαμε κανέναν να απαντήσει στα ερωτήματά μας, αφού όπως ενημερωθήκαμε ο πρύτανης του πανεπιστημίου θα επιστρέψει στο πανεπιστήμιο από 1η του Σεπτέμβρη (!!!), ενώ ταυτόχρονα απουσίαζαν όλοι οι αναπληρωτές πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις κλπ. Και όλα αυτά τη στιγμή που δεν έχει παρθεί ούτε ένα μέτρο για την προστασία της υγείας των φοιτητών, που άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και η εξεταστική τους ξεκινάει τη Δευτέρα δεν ξέρουν ακόμα αν θα δώσουν εξ αποστάσεως τα μαθήματά τους (!!!), που χώροι του πανεπιστημίου όπως το αμφιθέατρο Αντωνιάδου και το κτίριο της οδού Τροίας παραμένουν κλειστοί, που δεν παρέχει το πανεπιστήμιο τα μέσα ατομικής προστασίας για τους εξεταζόμενους.

Ας σταματήσει η κυβέρνηση να κουνάει το δάχτυλο στους νέους και τις νέες, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Το υπουργείο Παιδείας και οι διοικήσεις αντί να τα ρίχνουν όλα στην ατομική ευθύνη, να αναλάβουν τις ευθύνες τους!!

Απέναντι στον εμπαιγμό της κυβέρνησης, την αδιαφορία της πρυτανείας καλούμε τον/την κάθε φοιτητή/τρια να διεκδικήσουμε:

– Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για την Παιδεία.

– Να δοθεί έκτακτο κονδύλι για προσλήψεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, για την αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού των πανεπιστημίων, ώστε να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με ασφάλεια για όλους τους φοιτητές. Να διατεθούν χρήματα από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) για τις τρέχουσες ανάγκες.

– Να διαμορφωθούν κατάλληλα και να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες των φοιτητών το αμφιθέατρο Αντωνιάδου και το κτίριο στην οδό Τροίας.

– Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων για καθαριότητα, συντήρηση, φύλαξη. Να στεγαστούν όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές. Μόνιμη επιδότηση φοιτητικής κατοικίας στις οικογένειες των φοιτητών σε μηνιαία βάση.

– Υπουργείο και Ιδρύματα να εξασφαλίσουν όλα τα αναγκαία μέτρα (τακτικές απολυμάνσεις, αποφυγή συνωστισμού) και ατομικά μέσα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά) καθώς και εναλλακτικούς τρόπους εξέτασης για φοιτητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

– Να προστατευτούν φοιτητές και καθηγητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες οι ίδιοι ή οικογένειές τους. Να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από την εξέταση εξαιτίας αυτού. Η αίτηση για την εξέταση των ευπαθών ομάδων να γίνεται με απλή υπεύθυνη δήλωση.

– Να προσαρμοστούν τα θέματα στο χρόνο της εξέτασης και με βάση τη διδασκαλία στα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου.

– Για την εξ αποστάσεως εξέταση να δοθεί δωρεάν εξοπλισμός, σύνδεση στο δίκτυο, πρόσβαση σε βιβλιοθήκες, διαμόρφωση και αξιοποίηση των χώρων Η/Υ για τους φοιτητές, αναρτημένο εκπαιδευτικό υλικό και ο απαιτούμενος χρόνος για να μπορέσουν όλοι να συμμετάσχουν. Να μην αποκλειστεί κανείς εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων.

– Ιατρικές μονάδες στις σχολές και στις εστίες.

– Επιδότηση φοιτητικής κατοικίας στις οικογένειες των φοιτητών σε μηνιαία βάση.

– Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των οικοτρόφων φοιτητών.

– Να γίνει πύκνωση τον δρομολογίων που εξυπηρετούν την μετακίνηση των φοιτητών από και προς τα Ιδρύματα. Να πραγματοποιούνται τακτικές απολυμάνσεις στους συρμούς του Ηλεκτρικού που εξυπηρετεί την πρόσβαση στη σχολή μας.

– Δωρεάν μετακίνηση στα υπεραστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προκειμένου να επιστρέψουν οι φοιτητές στον τόπο σπουδών τους.

Το επόμενο διάστημα κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Η περίοδος της πανδημίας αποδεικνύει ότι μόνη διέξοδος είναι ο συλλογικός αγώνας και διεκδίκηση!

Comments are closed.